Proiectul unei statui abstracte în Parcul Kiseleff stârneşte puternice controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local sector 1 vrea să amplaseze o "statuie de artă plastică nonfigurativă" în Parcul Kiseleff, în apropriere de lac. Monumentul va fi ales în urma unui concurs. Ordinul Arhitecţilor din România contestă componenţa juriului, iar însăşi amplasarea statuii este contestată de specialişti.

Scopul noii lucrări de artă abstractă este “transformarea spaţiului din zona lacului într-un spaţiu urban de calitate”. Concursul pentru alegerea statuii este organizat de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, din subordinea Primăriei Capitalei, care s-a ocupat şi de amplasarea “popularei” statui a împăratului Traian, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României.

Tema concursului anunţă că se “urmăreşte tranformarea spaţiului din zona lacului din Parcul Kiseleff într-un spaţiu urban de calitate, astfel încât să corespundă exigentelor contemporane şi valorii culturale a locului. De asemenea, concursul urmăreste selectarea unui proiect care să integreze armonios lucrarea de artă plastică nonfigurativă, precum şi ambientarea peisagistică a acesteia în spaţiul public propus", informează HotNews. Premiul pentru proiectul câştigoător este de 5.000 de lei, locul al II-lea va primi 2.000 de lei.

Ordinul Arhitecţilor din România contestă juriul concursului

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) contestă componenţa juriului, în care sunt specificate anumite funcţii, unele – fără legătură cu sculptura, iar membrii nu au fost nominalizaţi.

"Era necesară nominalizarea în totalitate a persoanelor care vor juriza proiectele, precum şi obtinerea unei majorităţi covârşitoare din profesionişti reputaţi în domeniile sculpturii, arhitecturii şi criticii de artă. Am constatat cu surprindere că nu au fost solicitaţi în juriu reprezentanţi ai niciunei organizaţii profesionale a arhitecţilor sau a plasticienilor. Vă comunicăm faptul că legea care reglementează organizarea şi funcţionarea Ordinului - Legea 184/2001 - prevede ca, în cazul licitaţiilor şi al concursurilor de soluţii în domeniul arhitecturii şi urbanismului, cel puţin o treime din numărul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului să fie arhitecti cu drept de semnatură, dintre care un reprezentant al OAR şi un reprezentant al unei instituţii de învăţământ superior de arhitectură acreditate de statul roman",  se arată în scrisoarea trimisă de OAR Administraţiei Monumentelor.

Amplasarea statuii, controversată

Juriul va acorda punctaj maxim pentru  originalitatea soluţiei propuse de candidaţi pentru realizarea lucrării şi amenajarea peisagistică; pentru integrarea armonioasă în spaţiul propus şi pentru pretul cel mai scăzut, potrivit site-ului public de licitaţii.

Concurenţii nu sunt informaţi, însă, cum s-a stabilit că amplasarea propusă este potrivită pentru o lucrare de artă contemporană, sau dacă iniţiativa a primit un aviz de principiu din partea Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice a Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. De aceea, arhitecţii au concluzionat că procedura este structurată, mai degrabă, în forma unui concurs de idei, fapt ce ar trebui comunicat.

Dan Marin, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, spune nu există nicio logică pentru care aceasta statuie trebuie amplasată în parcul Kiseleff: "Deşi se organizează un concurs public pentru alegerea lucrării, nu există nici o explicatie logică pentru locul în care ea va fi amplasată. Tema concursului vorbeşte despre "transformarea spaţiului din zona lacului din Parcul Kiseleff într-un spatiu urban de calitate". Parcul Kiseleff este însă un parc clasat monument istoric, cu o concepţie peisagistică clară, relativ bine conservat şi întreţinut. De ce mai este nevoie atunci de acest obiect? Poate că este într-adevăr necesar, dar care este baza ştiintifică/artistică a deciziei privind caracterul (nonfigurativ) şi amplasamentul - zona lacului? Nu era oare firesc să existe o discuţie prealabilă cu Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, cu Secţiunea de urbanism a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau Comisia tehnică de urbanism a Primariei Capitalei? ", citează HotNews.

În parcul Kiseleff, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 metri pătraţi, găzduieşte deja şase statui: bustul lui Ovidiu, bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, bustul lui Nicolae Leonard, Monumentul infanteriei, grupul statuar din zona Apostu, statuia lui Omar Khayamiar.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite