„Taxă de protecţie” împotriva infracţiunilor: Poliţia parchează la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala nr. 188 din sectorul 5 a pus la dispoziţie locuri de parcare pentru maşinile de poliţie de la Secţia nr. 24.

Şcoala nr. 188 situată pe strada Tufişului din sectorul 5 al Bucureştiului e una dintre unităţile de învăţământ cu risc ridicat de violenţă datorită amplasamentului. Cel puţin aşa e considerată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Cu toate acestea, niciun incident nu a fost înregistrat vreodată în perimetrul instituţiei de învăţământ. Argumentul cel mai puternic ar fi acela că, de ani buni, în curtea şcolii sunt parcate maşinile de poliţie ale Secţiei nr. 24.

Secţia de poliţie se află gard în gard cu instituţia şcolară, ba chiar există o scurtătură pe lângă sala de sport a şcolii, direct pe strada Bazaltului, scurtătură folosită de poliţişti pentru a ajunge mai repede la birou.

Elevii şcolii, nici cei de clasa a V-a, nici cei de clasa a VIII-a nu-şi amintesc ca vreodată maşinile poliţiei să fi fost parcate în altă parte. Şcolarii spun că automobilele parcate în curte le dau un sentiment de siguranţă.

Situaţie benefică

Între şcoală şi poliţie nu există însă un acord scris de folosire a acestui spaţiu. Nici Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu cunoaşte exact data la care o parte din curtea şcolii s-a transformat în parcare pentru maşinile de poliţie. Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB a explicat că nu există vreun acord scris sau vreo prevedere în baza căreia automobilele pot fi lăsate în curtea şcolii. Banu a spus însă că această situaţie e benefică pentru instituţia de învăţământ dat fiind că aceasta se încadrează în categoria de şcoli cu risc mare de violenţă.

El a adăugat că, o dată ce parcarea şcolară a ajuns acum, formal, la cunoştinţa Inspectoratului, situaţia urmează să fie înregistrată printr-un act adiţional la protocolul de colaborare ce se va încheia la începutul anului şcolar între poliţie, şcoală, comitetele de părinţi şi autorităţile locale. Solicitat, comandantul Secţiei nr. 24 nu a oferit detalii în legătură cu acest subiect.

Lipsesc statisticile privind violenţa

În acest moment, nu există o bază de date centralizată a incidentelor violente din şcoli ci doar consemnarea acestora în statisticile şcolilor, a ISMB şi poliţiei. Potrivit Strategiei de Prevenire a Criminalităţii la nivelul Municipiului Bucureşti, elaborată de Prefectură pentru intervalul 2011-2016, prin care se urmăreşte prevenirea delincvenţei şi a infracţionalităţii stradale, până la integrarea acestor date „nu există nicio instituţie care să aibă o proieţie reală asupra problemei”.  

Instituţiile publice care ar trebui să aplice strategia sunt: Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Jandarmerie, Poliţia locală, Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică şi Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite