Regie ca pe vremea lui Ceauşescu: Militarii au primit ordin să vină la parada din Bucureşti şi îmbrăcaţi în civil, cu familiile după ei, pentru a face figuraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Fiecare unitate militară avea loc indicat unde trebuie să-şi plaseze oamenii. Ştiam ce unitate aveam în stânga şi în dreapta. Ne-au chemat de la ora 8 dimineaţă pentru a ocupa împreună cu familiile noastre locurile din faţă, pentru a asigura liniştea şi ordinea"

Armata a furat publicului şi plăcerea de a urmări parada militară din Piaţa Arcului de Triumf! Ca în vremurile „Epocii de Aur“, militarii au fost scoşi în stradă la festivităţi pe baza unor liste, făcute la nivel intern de superiorii lor. Mai mult, militarii au primit să-şi aducă neamurile la parada din Piaţa Arcului de Triumf, să se îmbrace în civil şi să joace rolul publicului cuminte, vesel şi mulţumit de spectacolul oferit de Ziua Naţională a României. Unul dintre militarii obligaţi să vină la manifestări a dezvăluit pentru Adevărul practicile comuniste reluate la astfel de ocazii după 21 de ani de democraţie. „Foarte mullţi dintre cei care au asistat la parade militară erau... militari. Sefii armatei române s-au s-au temut că nu va fi un public numeros şi a mobilizat toţi ofiţerii şi subofiţerii pentru a merge la paradă, dar îmbrăcaţi în civil”, spune Cătălin.





CLICK pe imagini pentru fotogalerie!„Fiecare unitate militară a făcut liste!“

Nu a fost însă vorba despre îndemnuri patriotice, camaradereşti, ci au fost de-a dreptul tovărăşeşti. “Totul a fost foarte bine organizat. Fiecare unitate militară a făcut liste cu militarii ce vor participa ca spectatori la paradă. Aveau obligaţia să aducă cu ei cât mai multe rude. A fost exact ca pe vremea lui Ceauşescu! Până în acest an însă nu s-a întâmplat asta. Aveau nevoie de public şi se aştepta să nu vină lumea”, mai povesteşte militarul chemat din timpul liber să „servească”.

image





CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini de la parada de la Arcul de Triumf!
„Domnule colonel!“. Răspuns: „Taci, mă!“

Parada de 1 Decembrie din Bucureşti

Cătălin susţine că totul a fost foarte bine pus la punct. “Fiecare unitate militară avea loc indicat unde trebuie să-şi plaseze oamenii. Ştiam ce unitate aveam în stânga şi în dreapta. Ne-au chemat de la ora 8 dimineaţă pentru a ocupa împreună cu familiile noastre locurile din faţă, pentru a asigura liniştea şi ordinea. Nu aveam voie să venim îmbrăcaţi în uniformă şi ni s-a interzis să ne strigăm după grad, de exemplu “domule colonel”. Un coleg de-al meu a gresit la un moment dat şi s-a adresat superiorului, ca în armată, spunându-i şi gradul. I s-a închis repede gura: “Taci, mă!”. A fost ca pe vremuri. Mulţimea trebuia să stea mai în spate pentru a nu vocifera la adresa autorităţilor”, a mai spus Cătălin.

image

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea ce mai poţi admira la parada de joi!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite