Opera Naţională Bucureşti la 90 de ani. Povestea baritonului român din “New York Times”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de spectacole, sute de artişti pe scenele internaţionale, tot atâtea premii la concursurile internaţionale de profil. La aniversarea celor 90 de ani, Opera Naţională Bucureşti îşi adună din nou artiştii pe scenă pentru a le aduce un omagiu. "Adevărul" va prezintă poveştile unora dintre cei mai mari cântăreţi, elogiaţi de presa internaţională.

Opera Naţională se află pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, dintr-o întâmplare. Cunoscătorii ştiu că Opera română a avut pe rând sediul la New York, unde în urmă cu peste 30 de ani, baritonul Vasile Martinoiu făcea un rol excepţional ca Tonio din piesa “Paiaţe. “… unul dintre cei mai buni baritoni”, scria New York Times. Apoi, s-a mutat la Teatrul Balşoi, din Moscova, unde basul Pompeiu Hărăşteanu primea aplauze înfocate pentru al său Oedip. A trecut pe rând pe la Budapesta, Barcelona, Viena, Parisul, Munchenul, Amsterdamul, Bonn-ul. Nimic n-a legat vreodată mai mult lumea decât muzica în sala de spectacol, indiferent în ce colţ al lumii se găseau acei pereţi.



Opera Naţională Bucureşti împlineşte în această lună 90 de ani de la instituţionalizare şi serbează, aşa cum îi stă bine unei instituţii de cultură, cu un spectacol aniversar, duminică seara. Nu a ieşit la pensie, ba chiar a trecut cu bine de perioada în care instrumentele vechi de 50 de ani abia mai adunau oameni în sală şi frigul îi făcea pe artişti să îngroaşe costumele de scenă cu multe pulovere. Iar artiştii care au făcut deja ultima reverenţă publicului se întorc pe scenă doar pentru a le da un impuls celor care se şcolesc acum.

“Adevărul” prezintă poveştile unor mari artişti şi vă prezintă instituţia care a pus România pe harta artistică.

Vasile Martinoiu
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite