Monopoly cu Bucureştiul. Ce ai face dacă ai fi propripetarul unei case de patrimoniu din Capitală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seară, la ora 19.00, Asociaţia Odaia Creativă lansează la Clubul Muzeului Ţăranului Român proiectul-pilot „Habitat“, un joc de tip Monopoly care se aplică la dezvoltarea imobiliară a Bucureştiului.

Jocul este realizat de Asociaţia Odaia Creativa şi finanţat de Ambasada Franţei, Uniunea Arhitecţilor şi ECDL România. Partenerul principal este Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. În „Habitat“, cu 20 de galbeni poţi să-ţi cumperi o casa medie în centrul Capitalei. Dacă o renovezi şi-i creezi funcţiuni, ai putea organiza chiar şi un festival de teatru, daca nu cumva „Demolatorii“ îţi vor bloca finanţările publice. Te-ai putea întalni între timp şi cu o fundaţie culturală sau ai putea avea norocul unei moşteniri-surpriză.

„Este o metodă de a atrage atenţia asupra lucrurilor din jurul nostru. Cei care vor veni diseară la lansare vor putea juca noul joc şi, de asemenea, vor avea parte de o surpriză, de reprezentaţia unei trupe de teatru“, a precizat Amalia Alexandru, reprezentant al Asociaţiei Odaia Creativă.
Capitalul cu care un jucător pleacă la drum este de 100 de galbeni, bani cu care poate să-şi cumpere o casă medie sau una mare.

100 de exemplare prototip

 „Habitat“ transpune problemele legate de patrimoniu şi urbanism în lumea jocului. Scopul acestuia este să stimuleze creativitatea şi viziunea privind modul în care potenţialul creativ al patrimoniului poate fi îmbinat cu nevoile de tip economic ale unui oraş.

Jocul are în „recuzită“ 100 de exemplare-prototip, case ce pot fi cumpărate cu 20 de galbeni, ce vor putea fi disponibile începând cu 15 noiembrie 2011 până în iunie 2012 în spaţii publice precum cafenele, muzee sau grupuri extracurriculare tematice.

Toate cele 100 de exemplare prototip sunt case care există în realitate în Bucureşti, iar majoritatea sunt din zone vechi ale Bucureştiului: Calea Moşilor, Dacia sau Schitu Măgureanu. Este vorba despre case de la începutul secolului al XIX-lea. Pe harta jocului acestea apar aşa cum ar trebui să apară, adică renovate. Personajele din joc pot fi restauratori sau dezvoltatori. Aceştia din urmă pot demola casa, iar în locul ei să construiască un bloc. De asemenea, în joc mai sunt prezente autorităţile vigilente şi autorităţ8ile corupte, exact ca în viaţa reală.

Iniţiativă de educaţie culturală

„Habitat“ este un proiect pilot care susţine dezvoltarea oraşului ca spaţiu prietenos, echilibrat prin folosirea creativă a patrimoniului şi a resurselor existente.

Potrivit celor de la Odaia Creativă proiectul se doreşte a fi o iniţiativă de educaţie culturală prin care sunt promovate dezvoltarea urbană coerentă, protejarea patrimoniului cultural construit şi valorificarea sustenabilă a acestuia.
„Habitat“ se adresează celor interesaţi de petrecerea timpului liber într-un mod creativ, responsabililor cu programe educaţionale din muzee bucureştene, formatorilor în educaţia creativă, organizaţiilor active în domeniul patrimoniului construit şi comunităţii de jucători de boardgames din Bucureşti. „Dacă în această periodă pilot jocul va avea succes, vom încerca să obţinem finanţări şi să-l extindem“, a mai spus Amalia Alexandru.

Când şi unde se poate juca „Habitat“

Din 15 noiembrie 2011 până în iunie 2012 veţi putea găsi şi juca Habitat gratuit în următoarele spaţii:
- Muzeul Naţional al Ţăranului Român (marţea şi vinerea, între orele 13.00 şi 17.00, este necesară o programare prealabilă)
- Clubul Ţăranului Român
- Muzeul de Artă Veche Apuseană
- Thomas Antiques
- Hobby Cafe
- Serendipity Cafe
- Lente Cafe
- Asociaţia Prietenii Şcolii Centrale
- Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti
- Incubator 107
- Make a Point – Mă numesc Cartier
- Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane – Cimitirul Bellu
- Centras


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite