FOTOGALERIE Mii de bucureşteni au făcut noapte albă la bibliotecă. Au văzut proiecţii 3D şi au fost fermecaţi de Maia Morgenstern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi-noapte, mii de bucureşteni au trecut pragul bibliotecilor din Capitală pentru a se bucura de accesul liber în sălile de lectură şi pentru a vedea spectacolele de teatru şi film pregătite pentru cei interesaţi de cultură în cadrul evenimentului Noaptea Bibliotecilor.

La ora 18.00 s-au deschis larg uşile bibliotecilor din Bucureşti. Copii, tineri şi oameni trecuţi de a doua tinereţe au profitat din plin de programul cultural oferit de 11 biblioteci în noaptea de sâmbătă spre duminică. Spectacole de teatru, filme, ateliere de creaţie pentru cei mici, liber la sălile de lectură au fost doar câteva atracţii pentru cei care seara de sâmbătă a însemnat altceva decât o ieşire pe Centrul Vechi sau un film acasă în faţa televizorului. Până la 4.00 dimineaţa, luminile bibliotecilor nu s-au stins. Pasionaţii de lectură s-au instalat comod la masă şi au răsfoit cărţi greu de găsit prin librării sau au ascultat cu sufletul la gură discursurile personalităţilor invitate special la Noaptea Bibliotecilor. Printre artiştii s-au numărat Maia Morgenstern, Dan Puric, Florin Piersic jr, criticii lite­rari Alex Ştefănescu şi Dan C. Mi­hă­i­lescu.

Noaptea albă a bibliotecilor

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Internetul pune bibliotecile pe locul II

Noaptea Bibliotecilor a reuşit, pentru câteva ore, să aducă tinerii în faţa rafturilor pline cu diferite cărţi. Într-un secol al vitezei, bucureştenii găsesc cu greu timp să treacă pragul unui biblioteci, preferând să acceseze internetul pentru a primi răspuns la orice întrebare. Sergiu are o firmă de consultanţă IT şi la cei 28 de ani ai săi spune că nu merge niciodată la bibliotecă. Aseară însă a intrat în Biblioteca Naţională a României, însoţit de două prietene, Maria şi Diana. "Nu obişnuiesc să merg la bibliotecă. În seara asta am văzut deschis şi am intrat. Noaptea Bibliotecilor cred că este o iniţiativă foarte bună", a spus tânărul. Maria spune că citeşte foarte mult pe internet pentru că timpul nu-i permite să vină des la bibliotecă. „Citesc foarte mult pe internet dar mai vin şi la bibliotecă. Sunt consultant pe afaceri şi nu prea am mult timp liber. Îmi place să mă aşez la masă şi să citesc o carte într-un spaţiu atât de plăcut ", a spus Maria.

Copiii au citit poveşti cu dinozauri şi au pictat prinţese

La Biblioteca Naţională a României, în ateliere de creaţie şi în sălile de lectură, cei mici au avut parte de multă atenţie. Dana şi-a adus pentru câteva ore fetiţa la bibliotecă. Nu o scapă nicio secundă din ochi pe Maria, fiica ei. Aşezată la o masă unde se pictează, copila intră în lumea basmelor alături de alţi micuţi. Pictează în culori vii prinţese şi rochiţe şi când opera este gata vine repede la mama ei pentru a arăta cu mândrie lucrarea realizată.
În camera învecinată, Mircea îi explică fetiţei lui cum arătau dragonii şi care este istoria lor, dar cum micuţa nu este prea încântată de creaturile înaripate fuge la bibliotecă şi aduce o carte cu prinţese. 

Proiecţie 3D la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I"

În holul principal, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", spaţiul era  neîncăpător pentru bucureştenii dornici să vadă proiecţia 3D. Parallax a realizat o proiecţie 3D ce îşi propune să reinterpeteze percepţia universului imediat în contextul lecturii în spaţiul bibliotecii. S-a prezentat şi o selecţie de poze 3D cu obiecte valoroase din patrimoniul BCU, inaccesibile publicului larg.

Au fost deschise 11 biblioteci

Noaptea Bibliotecilor a pornit de la un gând statistic - dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii zece ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ. De aceea, pentru iubitorii de lectură au fost deschise noaptea trecută 11 biblioteci: Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I", "Biblioteca Facultăţii de Litere, Bibli­o­teca Facultăţii de Drept, Biblioteca Facultăţii de Limbi Străine, Bibli­o­teca Metropolitană Bucureşti, Bi­bli­o­teca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu", Biblioteca Centrală a Academiei de Studii Economice, Bi­blioteca Institutului Cultural Fran­cez, Biblioteca Institutului Ita­li­an de Cultură „Vito Grasso".

Proiectul aflat la prima ediţie şi-a propus să readucă în aten­­ţia publicului „plăcerea de a mer­ge la bibliotecă" şi s-a bucurat de susţinerea bibliotecilor din toată ţara, precum şi de sprijinul mai multor tineri studenţi din Bucureşti, care s-au alăturat iniţiativei organizatorilor de a reaminti publicului larg plăcerea lecturii.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Excedo, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecari­lor şi Bibliotecilor Publice din Ro­mâ­nia şi Asociaţia Marketer Club.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite