Coroana reginei Maria va fi expusă la Muzeul Naţional de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Exponatul lunii"va fi prezentat publicului la vernisajul micro-expoziţiei care va avea loc, astăzi, 20 octombrie 2011, ora 11:00 în prezenţa Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Expoziţia prezintă documente privind istoria mai puţin ştiută a coroanei reginei Maria, comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba-Iulia. Coroana a fost realizată la Paris de către casa de bijuterii Falize din aur transilvănean, dându-i astfel o simbolistică aparte.

Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş, ţinând cont de dorinţa reginei Maria pentru a da o aură medievală înfăţişării sale.

Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandativii laterali „prependoulia" specifici diademelor imperiale bizantine. Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic, unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată ascendenţa reginei Maria, Casa de Edinburgh.

Coroana reginei Maria va fi expusă în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României până la sfârşitul lunii noiembrie, putând fi admirată după această perioadă în expoziţia permanentă 'Tezaur Istoric', de miercuri până duminică. Se marchează astfel, împlinirea a 136 de ani de la naşterea reginei Maria în data de 29 octombrie (1875).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite