FOTOGALERIE De ce se prăbuşesc monumentele-patrimoniu în Capitală: autorităţile nu vor să fie responsabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moara lui Assan, care are aproximativ 150 de ani vechime, a rămas fără un perete şi o mare parte din acoperiş care s-au prăbuşit în acest weekend. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea de la una la alta.

Moara lui Assan are o vechime de 150 de ani şi este într-o fază avansată de degradare. Înăuntru primei mori cu aburi ridicată în România locuiau, de obicei, mai mulţi oameni ai străzii. Astfel, din cauza vechimii şi a fazei avansate de degradare, elemente din acoperişul clădirii au cedat, ceea ce a dus şi la prăbuşirea peretelui de aproximativ 300 de metri pătraţi.

S-a prăbuşit din cauza hoţilor

Moara lui Assan este clasificată de Ministerul Culturii şi Cultului ca monument istoric de clasa A şi face parte din patrimoniu industrial. Situaţia juridică a clădirii nu este certă încă, pentru că, deocamdată, nu se cunoaşte proprietarul.

„În această situaţie, conform legii, obligaţia de a asigura paza monumentului istoric îi revine Primăriei Capitalei până când se va stabili un proprietar. Cel care va deţine dreptul de proprietate asupra Morii lui Assan va trebui să plătească instituţiei resursele financiare alocate pentru fabrică“, a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

„Moara lui Assan se află într-un litigiu de proprietate între două societăţi. Acest litigiu a început după ce noi am sesizat Poliţia că proprietarul monumentului istoric din zona Obor nu este cunoscut şi astfel, clădirea nu este protejată“, a spus şi Adrian Crăciunescu, lector în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi totodată, membru al Asociaţiei pentru Arheologie Industrială.

image

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu Moara lui Assan!

"Primăria Sectorului 2 ar putea să facă nişte sesizări, însă, în principal, proprietarii sunt responsabili", a declarat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

O altă ipoteză luată în calcul de echipajele ISU este aceea că prăbuşirea s-ar fi produs în urma furturilor de material din clădire, care au afectat şi mai mult structura de rezistenţă. Un tânăr de aproximativ 27 de ani a decedat, în urmă cu un an, când încerca să fure materiale din incinta fabricii. Potrivit oamenilor legii, în fiecare zi dispar din Moara lui Assan sute de kilograme de cărămidă şi fier vechi.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit sau afectat de prăbuşirea clădirii, informează reprezentanţii ISU. „Potrivit martorilor din zonă, nu a fost nimeni surprins sub dărâmături“, mai spune Ovidiu Pană. La faţa locului s-au prezentat trei autospeciale de apă şi spumă, o autospecială de descarcerare şi un echipaj de prim ajutor. Purtătorul de cuvânt al ISU mai spune că martorii nu au fost surprinşi de prăbuşirea monumentului istoric, ci că se aşteptau ca acesta să cadă.

Prima moară cu aburi din România

Clădirea a fost construită în anul 1853 de negustorii Gheorghe Assan şi Ioan Martinovici şi este prima moară cu aburi din România. Construcţia clădirii a fost realizată cu constructori şi meşteri nemţi, iar materialele au fost adus din Viena, întrucât în România nu exista o fabrică de cărămidă. După ce s-a despărţit de partenerul său, în 1865, Gheorghe Assan a rămas singurul proprietar al fabricii.

Apoi, în 1866, acesta a murit, lăsând-o la conducere pe soţia sa Alexandrina. În 1884 preiau conducerea cei doi fii ai săi, Basile şi Gheorghe. Zece ani mai târziu, prin înfinţarea unei noi secţii de lacuri şi colori, moara măcina în jur de 7 vagoane de grâu în 24 de ore.

Moara lui Assan a fost naţionalizată de comunişti în iunie 1948. Astfel, fabrica a fost clasificată de Ministerul Culturii şi Cultelor ca monument istoric de valoare naţională.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite