Millenium Building Development a dat în judecată România la CEDO, în cazul Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Millenium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, a anunţat azi că a înaintat o plângere şi o solicitare de soluţionare în procedură de urgenţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În plângere se reclamă faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza, violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil.

Millenium Building arată, în plângerea înaintată la CEDO, că a construit clădirea de 18 etaje în baza unei autorizaţii de construcţie valabile, confirmată printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Este vorba despre decizia Curţii de Apel Ploieşti din 25 iunie 2009, prin care a fost respinsă cererea arhiepiscopului Ioan Robu de anulare a autorizaţiei de construcţie.

Avocatul companiei, Ron Soffer, atrage atenţia că, sistematic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat în sensul că unul dintre pilonii Articolului 6 al Convenţiei este caracterul final al actului de justiţie. Astfel, hotărârile definitive şi irevocabile emise de instanţe superioare nu pot fi modificate decât în cazuri excepţionale, atunci când există motive foarte întemeiate. Potrivit avocatului, CEDO a şi atras atenţia României, în repetate rânduri, că o procedură de revizuire nu se poate constitui într-un apel mascat împotriva unei decizii definitive şi irevocabile.

Totodată, Ron Soffer mai subliniază faptul că, potrivit CEDO, unul dintre principiile fundamentale care protejează proprietatea privată este cel al legalităţii care presupune şi că dispoziţiile aplicabile ale legilor interne trebuie să fie „suficient de accesibile, precise şi predictibile”.

De asemenea, avocatul mai arată că anularea autorizaţiei de construcţie după ce clădirea a fost finalizată echivalează cu expropierea imobilului care a fost construit în baza unei autorizaţii valide, lucru confirmat printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Avocatul consideră că această imixtiune în drepturile de proprietate privată nu se întemeiază pe interesul general sau public, ci pe o dispută sterilă referitoare la autoritatea competentă să emită autorizaţia de construcţie şi pe interpretarea unor legi incoerente.

În urma procesului de la Strasbourg, compania speră ca CEDO să constate încălcarea de către România a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, iar decizia Curţii de Apel Suceava să fie modificată.

Reprezentanţii companiei au precizat că nu au solicitat daune în acest proces, lucru care se va întâmpla doar dacă clădirea va fi demolată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite