Bagajele de cală sunt "uşurate" la aeroportul din Otopeni de angajaţii manipulatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți călători care zboară cu avionul se plâng că bagajele lor de cală nu sunt în siguranță din cauza angajaților de la încărcare-descărcare. Aceștia scotocesc prin valize și fură de la bunuri de valoare, până la pachete de țigări.

Cel mai recent caz de furt din bagaje s-a petrecut pe 31 mai, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă‟. Agenții din cadrul Poliției Transporturi Aeriene au depistat patru persoane care au sustras mai multe produse din bagajele turiștilor, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Polițiștii i-au surprins în flagrant pe D. Romică, de 33 ani, N. Mihai, de 40 ani, N. Mihăiţă, de 26 ani şi N. Nelu, de 42 ani, toţi din judeţul Ilfov, care furaseră mai multe bunuri din cinci bagaje. „S-au găsit 19 pachete cu ţigări, un ceas de mână bărbătesc de lux, un lănţişor cu pandantiv din metal de culoare albă, o curea din piele şi un GPS‟, a spus Valerian Naghi, agent-șef la Poliția Transporturi Aeriene a Aeroportului „Henri Coandă‟. Prejudiciul produs a fost estimat la 23.000 de lei. Toate bunurile au fost recuperate, iar cei patru sunt cercetaţi pentru furt calificat. „Infractorii lucrau la firma contractată de compania aeriană pentru a încărca și descărca bagajele, iar furturile au fost surprinse de camera de supraveghere‟, a adăugat agentul-șef.

Multe furturi rămân neînregistrate


Tot în luna mai, unul dintre încărcătorii de pe Otopeni a fost reţinut după ce a furat un laptop unicat, în valoare de peste 2.000 de euro. Aceste hoții au la bază obiecte valoroase pentru care pasagerii depun plângere. Însă cazurile de furt din bagaje sunt mult mai numeroase însă nu sunt înregistrate. Mulți dintre cei păgubiți nu mai raportează pierderea din cauza procedurilor anevoioase.

Infractorii lucrau la firma contractată de compania aeriană pentru a încărca și descărca bagajele  - Valerian Naghi, agent-șef la Poliția Transporturi Aeriene a Aeroportului „Henri Coandă‟

Georgia Ionașcu a povestit experiența neplăcută prin care a trecut când a aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă‟, în luna aprilie. Se întorcea de la Praga, iar „bagajele au ajuns inexplicabil de târziu, lăsând suficient timp pentru o eventuală «verificare»‟, a spus femeia. Abia când a ajuns acasă a constantat că bagajul fusese deschis, deoarece lucrurile nu mai erau în ordine și cu greu a găsit cheile pe care le pusese într-un buzunar cu fermoar. „Lăsând la o parte faptul că mi-a fost încălcată intimitatea, din bagaj mi-a fost furat telefonul destul de scump‟, a adăugat Ionașcu. „Într-adevar, o parte din vină îmi aparține pentru că am lăsat telefonul în bagajul de cală‟, a mărturisit femeia.

Un alt păgubit a destăinut că și lui i-au fost furate lucruri de valoare din bagajul de cală, cu ocazia mai multor călătorii. „Mi-au dispărut două aparate foto și o camera video. Și nu cred ca asta s-a întâmplat în aeroporturile din Dubai, Frankfurt sau Roma, unde am făcut check-in, ci la sosirea în dulcea Românie‟, a spus bărbatul.

Cum să scapi cu valiza nescotocită

Valerian Naghi, agent-șef la Poliția Transporturi Aeriene a Aeroportului „Henri Coandă‟ a făcut o serie de recomandări pentru cei care vor să-și protejeze bagajul de cală. „De departe, cea mai bună soluție este înfolierea valizei‟, a asigurat agentul-șef. Chiar dacă pasagerii trebuie să plătească 22 de lei, vor fi siguri că manipulatorii de bagaje nu le vor scotoci prin lucruri. De asemene, Valerian Naghi îi sfătuiește pe călători să-și achiziționeze geamantane cu cifru ori cu lacăt, pe care să le folosească atunci când circulă cu avionul.

Ca să fie și mai siguri, turiștii ar trebui să renunțe să mai transporte lucruri de valoare. „Oamenii n-ar trebui să își mai pună în bagaj telefoane scumpe, ceasuri, bijuterii sau parfumuri. Chiar și operatorii de zbor recomandă acest lucru‟, a adăugat Naghi. Paguba este cu atât mai mare cu cât despăgubirile se oferă per kilogram. Astfel, pentru fiecare kilogram care lipsește din bagaj, compania aeriană plătește în jur de 20 de euro. „Acesta este un tratat internațional. Așa se procedează peste tot‟, a lămurit agentul-șef.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite