FOTOGALERIE Oprescu-diplomatul, Poteraş-manelistul, Onţanu-excentricul, Piedone-zgârcitul. Află unde beau şi mănâncă primarii din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „ADS" au aflat care sunt restaurantele preferate de Sorin Oprescu şi cei şase edili-şefi de sector, dar şi ce specialităţi culinare li se pregătesc. Dacă ar fi să-i etichetăm pe primarii din Capitală după preferinţele lor gastronomice şi restaurantele pe care le frecventează, atunci i-am putea porecli aşa: Oprescu-diplomatul, Chiliman-conservatorul, Onţanu-excentricul, Negoiţă-sofisticatul, Piedone-zgârcitul, Vang

Cum am putea să-l numim altfel, dacă nu sofisticat, pe Liviu Negoiţă, când meniul restaurantului pe care edilul îl frecventează arată cam aşa: cod negru - 120 de lei, vin roşu Barolo Campe 2005 La Spinetta - 1.500 de lei sau antricot de vită - 120 de lei. Nu ştim cât de zgârcit este Piedone, dar vă putem dezvălui că, atunci când ia masa în oraş, merge direct la ţintă: restaurantul feciorului său. Cel mai probabil, primarul lasă aici numai bacşiş.

Fie că fac planuri electorale, că pun la cale strategii administrative sau doar servesc un prânz alături de familie, edilii Capitalei aleg numai localuri discrete, însă cu pretenţii, din categoria celor care se adresează clienţilor cu obraz subţire. Majoritatea ele sunt amplasate în zona rezidenţială a cartierului Herăstrău. Foarte puţini dintre primarii aleg restaurante cu preţuri modice, unde să mănânce cot la cot cu bucureştenii de rând.

image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE!

„Românul e gurmand, dar e obişnuit să plătească doar aparenţele. Nu sunt unul dintre primarii care alege restaurante de lux. De exemplu eu mănânc pe săturate, sănătos şi pe bani puţini în localul fiului meu. Sunt un om «din popor» cum se zice, şi nu-mi place să epatez", explică primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Oprescu mănâncă în aer liber

De partea cealaltă, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, obişnuieşte să mănânce la Clubul Diplomaţilor, un local exclusivist care se află sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, loc în care se organizează diverse simpozione şi conferinţe.

Sorin Oprescu

Personalul restaurantului spune că Oprescu nu este pretenţios, că de cele mai multe ori comandă o sticlă de Coca-Cola Light şi foarte multă cafea. Mănâncă puţin, de fiecare dată alegând mâncarea românească. „Vine fără pretenţii, este degajat şi haios. Nu cere nimic sofisticat, vrea doar mâncare românească. Îşi aprinde o ţigară, cere Coca-Cola Light şi cafea, bea foarte multă cafea. Vorbeşte mult la telefon şi de multe ori nici nu are timp de masă, pleacă în grabă", a povestit, pentru „ADS", un angajat al Clubului Diplomatic.

image

Când vremea este frumoasă, edilul cere o masă afară pentru că vrea să se bucure de spaţiul verde. Clubul dispune de teren de golf amplasat pe malul Lacului Herăstrau, opt terenuri de tenis din care două acoperite şi încălzite, special create pentru sezonul rece, teren de fotbal şi teren de baschet, piscină în aer liber, săli bowling, biliard, fitness-wellness, precum şi un restaurant cu specific internaţional.

Sorin Oprescu mai frecventează, însă, şi restaurantul Zafferano, care este situat în zona rezidenţială a Bucureştiului, în vecinătatea statuii Aviatorilor, într-o vilă spaţioasă şi elegant, la doi paşi de casa lui. Specificul locului este italian - internaţional cu un meniu foarte variat care conţine peste 200 de preparate (gustări reci, gustări calde, supe, supe creme, salate, orez, paste, carne, peşte), iar mai nou se serveşte pizza şi bruschette romane.

Andrei Chiliman - fructe de mare la „Mc Moni's"

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a declarat că nu frecventează restaurante, însă apropiaţii acestuia susţin că unul dintre localurile preferate ale acestuia este cel patronat de omul de afaceri Teodor Meiţă, „Mc Moni's", din zona Herăstrău. Presa a speculat îndelung relaţia de prietenie a primarului cu omul de afaceri, care mai deţine alt restaurant de lux, „Casa di David", tot pe malul lacului Herăstrău, local care a fost construit în sectorul 1 fără autorizaţie.

image
image

Potrivit ospătarilor, de fiecare dată când vine aici Chiliman serveşte fructe de mare, considerate specialitatea casei. Asta în condiţiile în care, majoritatea timpului, aici se organizează nunţi şi botezuri, fie petreceri ale membrilor Partidului Democrat.

Neculai Onţanu - produse tradiţionale la „Nicoreşti"

Pentru un prânz trandiţional, edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, nu părăseşte teritoriul pe care îl conduce şi îşi face frecvent drum la un local de lux situat pe strada Toamnei, din zona Moşilor, denumit „Nicoreşti", pentru a savura bucate rustice. Primarul nu face rabat de la specialităţile casei. „Pot spune că în topul preferinţelor sale  se află sarmalele, ciroba de fasole, de vită, dar şi un vin alb de Jidvei, care costă 44 de lei", explică unul dinte angajaţi. 

image
image

Reprezentanţii localului susţin că Onţanu nu vine niciodată singur, ci însoţit de prieteni sau de familie. Contactat oficial, primarul Neculai Onţanu ne-a transmis, prin reprezentanţii săi, că  nu este un adept al ieşirilor în oraş.

Liviu Negoiţă - preparate din peşte la „Casa di David"

De departe cel mai extravagant primar în materie de gastronomie este edilul şef al sectorului 3, Liviu Negoiţă. Acesta este un client fidel al restaurantului „Casa di David", local celebru mai ales în rândul oamenilor politici.

image

Pe lista clienţilor consacraţi figurează şi Liviu Negoiţă, despre care ospătarii au numai cuvinte de laudă. „Nu este pretenţios, beneficiază de o servire normală. Preferă preparatele din peşte, fructele de mare, sortate cu un vin fin franţuzesc sau italienesc", povesteşte unul dintre angajaţi.

image

Aici, de exemplu o porţie de cod negru costă 110 lei, o sticlă  de vin Amarone Della Valpolicella Classico 2003 Domini 1.240 de lei, iar una de Barolo Campe 2005 La Spinetta se ridică la 1.530 de lei.

Piedone - pe mâna fiului, la „Le jour fixe"

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, merge, de obicei, la restaurantul fiului său. „Chiar acum am terminat de mâncat o porţie de curcan la grătar cu o salată de broccolli în singurul restaurant în care merg, cel al fiului meu, Vlad. Se numeşte «Le jour fixe», dar eu l-aş numi «Jurrasic Park» dată fiind mărimea porţiilor. Nici măcar eu, Piedone, nu pot mânca un şniţel vienez întreg", ne-a explicat primarul preferinţele sale culinare.  De exemplu, pentru produsele enumerate de el, reprezentând masa de seară, Piedone a plătit 60 de lei cu tot cu o apă plată. Localul pune la dispoziţia clienţilor şi o gamă variată de finuri, care ajung până la 800 de lei, atât cât costă o sticlă de vin franţuzesc, roşu, Margo.

image

 

Marian Vanghelie -  preferă Casa Capşa  

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, alege servicii de înaltă clasă atunci când doreşte să ia masa în oraş. Bucătăria Restaurantului „Capşa", vestită şi elitistă, cu specialităţi tradiţionale şi internaţionale, îl mulţumeşte pe primar şi-l face să revină de fiecare dată. „Marian Vanghelie este client fidel la noi", a spus şeful de sală al restaurantului „Capşa", care din motive de confidenţialitate, nu a dorit să spună care sunt preferinţele primarului.

image
image

Casa „Capşa" (Restaurant, Hotel, Cafenea şi Cofetărie) a fost înfiinţată în 1852, devenind, în timp, un simbol al elitelor româneşti. Localul a devenit locul unde, în perioada interbelică, se întâlneau marile spirite ale vremii, de la scriitori, actori, pictori, până la politicieni şi diplomaţi.

Cristian Poteraş - produse româneşti „Hanul Drumeţului"

Cristian Poteraş, primarul sectorului 6, alege un restaurant cu lăutari atunci când doreşte să ia masa în oraş. La „Hanul Drumeţului", primarul comandă de fiecare dată mâncare tradiţională. „Cristian Poteraş comandă de fiecare dată mâncare românească şi apă plată", a spus şeful de sală al restaurantului.

image
image

În serile speciale organizate la „Hanul Drumeţului" sunt invitaţi chiar şi cântăreţi de manele consacraţi, de la Adrian Minune la Florin Salam şi Nicolae Guţă. Adrian Minune a dedicat chiar şi o melodie localului, care are următoarele versuri: „Fiţa Bucureştiului, la «Hanul Drumeţului», noi ne distrăm number one (n.r. numărul unu), cu formaţia lu' Adrian".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite