Mastodont ilegal în buricul Capitalei, invizibil pentru autorități

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O construcție impunătoare se înalță pe zi ce trece din cupola Circului Foamei, situat în zona Piaței Unirii. Fără autorizație, fără a consulta comunitatea, pe un teren furat de la stat.

Edificiul din Piața Sfânta Vineri, localizat în spatele magazinului Unirea Shopping Center, face parte din lanţul de circuri ale foamei construite înainte de Revoluţie şi a fost lăsat de izbelişte timp de 20 de ani. Cunoscut sub numele de Magazinul Kilometrul 0, uriaşa hală a suferit modificări considerabile în ultimele luni. Cupola imobilului a fost străpunsă de mai mulți stâlpi de rezistență, care se înalță văzând cu ochii. Conturează un turn care sufocă peisajul urbanistic şi-i nemulţumeşte pe oamenii care locuiesc în zonă. Când va fi gata, va strangula și traficul, și așa aglomerat. Ca situația să devină și mai complicată, firma dezvoltatoare, Societatea Comercială Minerva S.A.,  s-a apucat de construit fără autorizație

Problema construcției devine cu atât mai litigioasă cu cât nu există niciun Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să ateste legalitatea șantierului. Arhitectul-șef al sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, a declarat că „sigura aprobare pe care firma a primit-o din partea primăriei este de a reabilita clădirea deja existentă. Nu au voie să construiescă nimic peste imobil”. El a adăugat că „dacă s-au apucat să construiască ceva, va trebui să răspundă în fața Serviciului de Disciplină în Construcții‟.

Angajații Serviciului de Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei Sectorului 3 nici nu știau că în centrul Capitalei se construiește ilicit. Și nu vorbim despre o baracă de neobservat, ci de o construcție considerabilă, care pune în umbră celelalte clădiri din Piața Sfânta Vineri. Reprezentanții Serviciului au lămurit că cineva ar trebui să facă o plângere pentru a trimite un inspector la locul șantierului. Dacă se va constata că, într-adevăr, firma construiește fără autorizație, aceasta va primi o amendă între 3.000 și 10.000 de lei. Cei care doresc să reclame abuzul urbanistic din centrul Capitalei o pot face pe site-ul Poliției Locale din sectorul 3 sau apelând numărul de telefon 021.9453.

Clădirea, vândută pe un mizilic

Mai mult decât atât, în urma investigațiilor, reporterii „Adevărul” au descoperit că firma privată a intrat în posesia terenului de aproape 14.000 de metri pătrați, după ce a plătit către stat, în 2005, o sumă absurd de mică, respectiv 15.000 de euro, în condițiile în care potențialul comercial și imobiliar al zonei era foarte ridicat în acea perioadă. Cu alte cuvinte, compania a plătit puțin peste un euro pe metru pătrat. Tranzacția a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel București în 2009, după ce o expertiză specializată a stabilit că prețul real al terenului era de 15 milioane de euro în momentul achiziției. Prejudiciul adus statului nu a fost recuperat nici până în prezent.

De asemenea, construcția la care se lucrează în prezent a atras atenția ONG-urilor. Din cauza amplasamentului ultracentral și apropierii de monumente istorice ar fi nevoie de aprobări speciale din partea Ministerului Culturii și  cel al Protecției Mediului. ,,Legal, nu au voie să construiască un asemenea edificiu, pentru că, la mai puțin de 100 de metri se află monumente istorice”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației “Salvați Bucureștiul”. Organizațiile verzi s-au arătat îngrijorate de supraaglomerarea traficului din centru.,,Acest proiect necesită un aviz de mediu special, deoarece se construiește într-o zonă deja aglomerată”, a explicat Dan Trifu, președintele asociației nonguvernamentale Eco-Civica.

Construiau fără autorizaţie din 2011

Din 2011, Minerva S.A. a deschis un şantier în spatele Circului Foamei. La vremea respectivă, firma constructoare obţinuse doar un Certificat de Urbanism de la Primăria sectorului 3, conform declaraţiilor arhitectului-şef Ştefan Dumitraşcu. Documentul nu permitea însă începerea lucrărilor, în lipsa autorizaţiei de construcţie şi a aprobării proiectului de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cu toate acestea, muncitorii lucrau de zor pe şantierul-fantomă, care nu afişa nici numele firmei, nici vreo autorizaţie de construcţie. Mai mult decât atât, şeful de şantier spunea atunci că, potrivit proiectului, în acel loc vor construi un mall şi un hotel.

La rândul său, arhitectul-şef al sectorului 3 declara că s-a efectuat şi un control la Magazinul Kilometrul 0, iar societatea a fost amendată pentru începerea lucrărilor de construcţie fără autorizaţie, impunându-se oprirea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Acest lucru nu a împiedicat însă firma să continue lucrările, drept urmare, reporterii „Adevărul” i-au surprins pe şantierişti în spatele şi în interiorul magazinului. Între timp, compania a obţinut toate autorizaţiile necesare, însă arhitectul-şef a declarat că aprobările permit numai reabilitarea şi reamenajarea interioară a clădirii, în niciun caz construirea deasupra imobilului. În prezent, muncitorii îşi continuă nestingheriţi lucrul pe cupola Circului Foamei.

Cine este investitorul controversat

Societatea Minerva SA este condusă de omul de afaceri Aurel Munteanu, unul dintre cei mai bogaţi sibieni din TOP Forbes 500 Miliardari. Afaceristul a fost fotbalist la FC Inter Sibiu şi Sportul Studenţesc în anii 80’ şi a devenit miliardar prin afaceri comerciale şi turistice. Munteanu deţine Magazinul Victoria şi Halele Unirea din Bucureşti, Hotelul Împăratul Romanilor şi centrul comercial Dumbrava din Sibiu, dar şi alte peste 400 de spaţii comerciale aflate în restul ţării. Reporterii “Adevărul” l-au contactat pe afacerist, însă acesta nu a dorit să dea nicio declaraţie.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite