Nicio clădire ridicată ilegal nu a fost demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Cathedral Plaza nu este singurul care încală legea în Bucureşti, însă este cea mai mare construcţie ilegală din ţară.

După 20 de ani de construit haotic, fără norme şi reguli, după încălcarea cu bună ştiinţă a legii, a rezultat un oraş în care turnuri înalte de zeci de etaje umbresc clădirile de patrimoniu sau deformează imaginea urbei. Nici măcar o singură astfel de construcţie ilegală, construită pe domeniu privat, nu a fost demolată. Autorităţile au avut grijă ca ea să intre în legalitate.

Cazul Cathedral Plaza nu este singurul care încală legea în Bucureşti, însă este cea mai mare construcţie ilegală din ţară. „Niciodată nu s-a ajuns atât de departe cu un proces şi nicio altă clădire de asemenea dimensiuni nu a avut la bază documente ilegale", a declarat avocatul Mugur Popescu, cel care a reprezentat Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în procesul cu Millenium Building.

Mai întâi construim, apoi cerem voie

Pe Bulevardul Primăverii, la numărul 55 Primăria Capitalei a autorizat cu şapte ani în urmă o construcţie de patru etaje. Proprietarul a construit şapte. La începutul acestui an, în ianuraie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un PUZ prin care clădirea a fost introdusă în legalitate. "Oamenii construiesc după cum îi taie capul, unii fără autorizaţii deloc, alţii cu autorizaţii pe care nu le respectă. Primarul le dă amendă şi îi pune să le dărâme iar proprietarii se duc în instanţă şi câştigă. Atunci primarul e obligat să îi treacă în legalitate", explică fenomenul, Alex Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, sector în care se găsesc cele mai multe astfel de construcţii.
Un caz aparte este cel din sectorul 2, unde, pentru prima dată, instanţa a decis demolarea unui imobil, cel de pe Strada Aurel Vlaicu, nr.120-122. Decizia nu a fost însă definitivă, iar clădirea a rămas în picioare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite