Ce şantiere ne-a lăsat criza în Capitală. Vezi cele mai mari construcţii rămase la stadiul de proiect!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În al patrulea an de recesiune economică în România, şapte mari proiecte imobiliare sunt încă blocate. Experţii susţin că reconversia este singura soluţie pentru a le face "să se mişte".

Megaclădirile care au început să fie construite cu elan au sfârşit să fie terminate doar pe hârtie sau abandonate. Proprietarii, speriaţi de criză, au intrat într-o altfel de horă cu băncile, iar acum se apără de creditori prin insolvenţă.

Primul exemplu în acest caz îl reprezintă complexul rezidenţial „Blue Tower” din zona Colentina, pe malul lacului Plumbuita. Iniţial, se vorbea  de un bloc cu 16 etaje, având, în total, 156 de garsoniere cu grădini private şi apartamente de lux. Ademeniţi cu preţuri foarte mici, precum 60.000 de euro pentru un apartament cu trei camere şi un mod de viaţă „în stil american“, proprietarii nu au putut să se mai mute aici, dat fiind şantierul insalubru lăsat în urmă de către firma falimentară Copper Beech.

Proprietari “sugrumaţi” de bănci

Au fost însă bucureşteni care au pierdut şi câte 180.000 de euro crezând că se vor muta într-un ansamblu rezidenţial de lux, însă au rămas şi fără bani, dar şi fără casă. „Din 100 de locuinţe, au fost cumpărate 17. Şase dintre proprietari au ajuns până în instanţă pentru a-şi recupera banii, însă degeaba. Aşteaptă vremuri mai bune“, ne-a declarat Răzvan Mihalache, unul dintre bucureştenii care şi-a cumpărat un apartament aici.

Prin aceeaşi situaţie au trecut şi alţi peste 500 de bucureşteni care au plătit aproape integral valoarea unui apartament din cadrul altor imobile fantomă precum „Giuleşti Real Estate“, „Cortina Residence“ (Băneasa) şi „Laguna Residence“ (cartierul Tei). Experţii susţin că proprietarii acestor clădiri-bibelou au fost sugrumaţi de bănci, iar acesta a fost principalul motiv care i-a determinat să abandoneze lucrările.

Cea mai mare ţeapă au luat-o însă străinii. “Cu răbdare şi speranţă aceştia îşi pot recupera banii prin proiecte de reconversie cum ar fi să transforme patru camere în două camere. Investitorii străini, cum ar fi unii din Grecia, Irlanda şi Spania, care au lăsat bani au crezut că dau lovitura şi au data avansuri mari. Acum aceste clădiri au rămas de decor”, a explicat Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta.

Procesele curg gârlă

În aceeaşi situaţie se află şi complexul rezidenţial „Asmitha Gardens”, considerat cel mai scump din ţară. S-a ales praful de el! Proiectul, evaluat la 120 de milioane de euro, este sistat. Mai exact, planul de dezvoltare a fost blocat din cauza neînţelegerilor dintre acţionari. Ansamblul imobiliar se află pe Splaiul Unirii din Capitală şi este format din şapte blocuri cu până la 24 de etaje. Acestea cuprind aproape 800 de apartamente, dintre care mai puţin de jumătate au fost finalizate şi vândute. În ultimele şapte luni însă „Asmita Gardens” nu a mai reuşit să găsească niciun cumpărător.

Potrivit avocaţilor, situaţia e din ce în ce mai gri iar procesele de insolvenţă vor curge gârlă. “Un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulți dintre aceștia renunțând la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. De asemenea, investițiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranța dezvoltării unor proiecte imobiliare, proiecte ce în actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta în perioada ce urmează o sursă de proiecte de insolvență”, a declarat Andreea Anghelof, Managing Partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Casa Radio, cel mai tare mall pe hârtie

Fosta Casa Radio trebuia să devină unul dintre cele mai importante centre comerciale din Bucureşti şi trebuia să poarte numele de „Dâmboviţa Center“. Însă, din cauza unor probleme cu autorităţile din sectorul 1 privind avizele care trebuie eliberate, Plaza România, compania investitoare, a sistat lucrările.

Cea mai mare dintre ele o reprezintă traficul care, din punct de vedere al Primăriei Sectorului 1, s-ar sufoca după finalizarea construcţiilor. De aceea, instituţia amână eliberarea autorizaţiei de construcţie, până la modificarea planului urbanistic zonal (PUZ), în aşa fel încât circulaţia rutieră să se desfăşoare în condiţii optime după ce „Dâmboviţa Center“ se va deschide.

Câştig de pe urma problemelor

Însă, potrivit arhitectului-şef al Primăriei Capitalei, problema traficului este una fictivă, cea reală fiind încadrarea proiectului în PUZ. Mai mult, arhitectul a adăugat că această neînţelegere dintre autorităţi a ajutat Plaza Centers. „Compania investitoare a profitat de aceste contre din partea autorităţilor, pentru că şi-au luat măsuri de precauţie privind criza economică. Au venit la mine acum puţin timp pentru a-mi da acordul la nişte schimbări de soluţie privind proiectul“ a spus Pătraşcu.

Pentru a face loc noului centru comercial, Casa Radio a fost demolată aproape în întregime prin implozii, care au început în luna mai din anul 2007.

Mall ca la Londra şi Barcelona

Potrivit proiectului, mallul va avea şi o roată panoramică, după modelul celei de la Londra, şi o fântână arteziană cu jocuri de lumini, înaltă de 95 de metri, asemănătoare celei din Barcelona.

Plaza Centers, companie controlată de omul de afaceri israelian Mordechay Zisser, intenţiona să investească în România în proiecte cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, cel mai mare dintre acestea fiind „Dâmboviţa Center“, construit pe platforma de 600.000 metri pătraţi a Casei Radio.

Proiectul „Dâmboviţa Center“ cuprinde un hotel de cinci stele şi trei clădiri de birouri de 26, 30 şi, respectiv, 34 de etaje. Planul mai prevede un centru comercial de 132.000 de metri pătraţi, un supermarket, un casino şi o parcare cu aproximativ 3.000 de locuri

Valoarea de piaţă a terenului şi a construcţiilor aferente planului de transformare a Casei Radio în „Dâmboviţa Centers“ a fost evaluat în 2010 la 181,6 milioane de euro, iar valoarea complexului după finalizare a fost stabilită la 772,5 milioane de euro, potrivit calcului realizat de compania internațională de consultanță imobiliară King Sturge.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite