Capitala, răvăşită de furtuna din weekend!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copaci puşi la pământ de vânt, maşini avariate, zeci de străzi fără electricitate, panouri publicitare distruse. Sunt doar câteva dintre efectele furtunii care s-a abătut peste Bucureşti la acest sfârşit de săptămână.

Furtuna violentă din acest weekend a lăsat în urmă efecte greu de trecut cu vederea. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii“ (ISU) al Municipiului Bucureşti a intervenit în 143 de situaţii ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, echipajele de pompieri militari participând la înlăturarea a 83 de copaci prăbuşiţi pe carosabil, imobile, reţele de energie electrică şi autoturisme.
Avertizarea meteo de vânt puternic a fost făcută de ANM, încă de vineri noapte şi a fost iniţial pentru intervalul 22.00-04.00, rafalele de vânt ajungând, în unele zone, şi la peste 60 de km la oră. Ulterior a fost prelungită până sâmbătă la prânz.
Urmările au fost îngrijorătoare: 55 de maşini şi 13 panouri publicitare avariate, 16 cabluri de alimentare electrică rupte, şapte acoperişuri au fost luate de vânt, iar alte opt afectate la învelitoare, elemente ce blocau căile de acces şi puteau produce alte situaţii de urgenţă.

Prefectul dă vina pe primari

Reporterii „Adevărul“ au încercat să afle motivele pentru care Capitala are de suferit de fiecare dată când vremea se înrăutăţeşte, atât iarna cât şi vara. Prefectul Mihai Atănăsoaei a declarat că problema vine din lipsa de interes a primariilor de sector cât şi a Primăriei Generale.
„Fiecare primărie are contractate firme de salubrizare şi firme de toaletare a domeniului public. Gazonul, arbuştii şi florile sunt foarte îngrijite, pe când copacii nu. După ce se plantează copacii, nimeni nu mai are grijă de ei“, a declarat Atănăsoaei.
Peste 80 de copaci au fost răpuşi de rafalele de vânt, avariind atât cablurile electrice, cât şi cele de internet şi de telefonie. Drept urmare, o bună parte din dimineaţa de sâmbătă transportul în comun a fost afectat pe anumite zone din oraş. Liniile de troleibuz 90 şi 91 au fost blocate, iar tramvaiele 41, 16 şi 36 au avut întârzieri de ore.

În zona Calea Moşilor o maşină a fost zdrobită, iar pe centură, în zona comunei Căţelu, traficul a fost deviat din cauza unor copaci căzuţi pe carosabil. Numărul maşinilor avariate a ajuns la 55, pagubele fiind de ordinul miilor de euro.
„Copacii cad pentru că primăriile nu se ocupă să toaleteze crengile uscate şi să taie copacii bătrâni, putrezi. Firmele contractate pentru îngrijirea domeniului public uită de problema copacilor, la fiecare furtună este aceeaşi problemă“, a mai declarat prefectul Bucureştiului.

Reglementarea publicităţii outdoor

Problema panourilor publicitare este vehement discutată. Potrivit prefectului Atănăsoaei, se lucrează la un proiect de reglementare legislativă a publicităţii outdoor. După vijelia de vineri noapte, 13 panouri publicitare au fost avariate, pe Bulevardul Magheru unul fiind smuls cu totul de rafalele de vânt şi aruncat pe trotuar. Traficul pietonal a fost blocat câteva ore până când echipajele de pompieri au reuşit să elibereze zona.
„Panourile publicitare sunt puse haotic prin Bucureşti, legea publicităţii outdoor va regla situaţia, va aduce un plus de valoare“, a mai spus Mihai Atănăsoaei.

Zeci de localităţi din Muntenia, în beznă

În urma furtunii care s-a abătut azi-noapte în judeţul Giurgiu, 76 de localităţi din 26 de comune au rămas fără energie electrică. Vântul puternic a distrus zeci de linii de tensiune, a rupt copaci şi a luat pe sus mai multe acoperişuri din judeţ. Afectată a fost şi biserica din localitatea Podul Doamnei, rămasă fără 80% din acoperiş. Nici casele oamenilor nu a scăpat de furia naturii, 81 de locuinţe rămânând fără părţi însemnate din acoperiş. Alte 20 de localităţi din Ilfov au avut parte de o soartă similară.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite