Procurorii au reţinut trei dintre cei patru suspecţi în cazul tunului de 5 milioane de euro de la BRD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT a ridicat un italian şi trei români pentru fraudarea unor bănci din Uniunea Europeană cu 5 milioane de euro. Trei dintre suspecţi au fost reţinuţi în urma audierilor.

UPDATE 15.00:

Italianul Allesio Pierluigi (49 de ani), George Petrescu (56 de ani) şi Tiberiu Ţuţu (26 de ani) au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Tot în cursul zilei de astăzi ei vor fi prezenţi la Tribunalul Bucureşti, deoarece procurorii DIICOT au propus emiterea mandatelor de arestare pentru acuzaţi.

UPDATE 9.25:

Banca de la care au încercat cei trei români şi italianul să scoată 5 milioane de euro este o sucursală BRD din Giuleşti. Italianul Pierluigi Llesio a spus procurorilor DIICOT că este reprezentantul Camerei de Comerţ a Italiei. Toţi cei patru suspecţi, doi originari din Giurgiu, se află acum la sediul DIICOT, unde sunt audiaţi de procurori.

"George Petrescu (56 de ani), Tiberiu Ţuţu (26 de ani), Allesio Pierluigi (49 de ani), cetăţean italian, şi Vladimir Cojoc (53 de ani), au constituit un grup infracţional organizat, acţionând transfrontalier, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din fraudarea unor unităţi bancare din Uniunea Europeană", a declarat Nadina Spânu, purtător de cuvânt al DIICOT.

Hăţiş de firme din Bulgaria, Ucraina, Mongolia şi Brazilia

Conform procurorilor, membrii grupării identificau bănci din diverse state europene şi utilizând instrumente financiare de plată în care erau consemnate date fictive, le depuneau spre decontare, urmărind încasarea în mod fraudulos a unor sume de bani.
În această modalitate, învinuiţii au fraudat o unitate bancară din România, folosind un bilet la ordin (promissory note) având înscrise date nereale şi dispoziţia de plată a sumei de 5.000.000 de euro în favoarea învinuitului George Petrescu.
Pentru a îngreuna verificările de conformitate, învinuiţii au utilizat date aparţinând unor societăţi comerciale şi financiare din Bulgaria, Ucraina, Mongolia sau Brazilia.
Învinuiţii au fost depistaţi joi în flagrant delict în timp ce încasau în această manieră suma de 5.000.000 euro.
Procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Bulgaria, Italia şi din Ulaanbaatar, Mongolia.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO, suportul tehnic şi informativ fiind asigurat de către DOS şi SRI.
Cercetările continuă în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor, mai spune DIICOT.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite