FOTOGALERIE Cum a fost proba de matematică la Şcoala numărul 30, pe ambele părţi ale gardului şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut, azi, ultima probă a examenului de Evaluare Naţională, cea de matematică.  După controversa iscată la limba română, luni, salutul de dimineaţă dintre elevii Şcolii numărul 30 a fost înlocuit de întrebarea „Ai pus subiectivă?”. Deşi se pregăteau să intre la proba de matematică.

La 7.45, copiii se îndreptau deja spre şcoală, cu toate că aveau de aşteptat până la 8.30, ca să intre în sălile de examen, şi încă o jumătate de oră până când au primit subiectele. Câţiva îşi căutau numele pe listele cu repartizarea pe clase, mai mult pentru confirmare: au fost aceleaşi ca la probele din zilele anterioare.

Niciunul din grupurile care se măreau cu repeziciune, aşezaţi „pe clase”, nu avea emoţii. Părinţii i-au condus până la poartă, de unde îi priveau, imagine în oglindă a grupurilor de copii. Şi ei stăteau cu „clasele” lor. Accesul dincolo de gardul şcolii a fost interzis oricui nu avea de dat testul la mate, la şcoala din Colentina.

„Mami, să nu-mi dai pixul ăsta, cu gel, nu avem voie cu pastă care se poate şterge”, a spus un băiat şi a primit creion, pentru geometrie, pix şi sticla cu apă.
Cu câteva minute înainte de 8.30, grupurile din curtea şcolii au pornit spre săli. Puţini întârziaţi au mai intrat, în fugă, pe curtea şcolii, chiar la ora la care trebuia să intre în clase. A meritat alergătura, nu au pierdut proba, prin neprezentare.

„Doamnelor, la cafea”

Ştiu copiii, că sunt olimpici, nu au emoţii. Schimbul de replici între părinţi era grăbit, de emoţie sau de frig. Nu era nicio rază de soare în faţa porţii, şi mamele se gândeau chiar să gaseacă o bluză, ceva de cumpărat, de la un magazin în apropiere.

Cele mai multe nu aveau de gând să stea până când se termina proba, dar nici nu le venea să plece din faţa şcolii, cu tot frigul, nici chiar după ce copiii au intrat în clase. Una dintre mame a dat, totuşi, tonul la regruparea forţelor: „Doamnelor, la cafea”.

Deşi a avut şi anul trecut o fată care a dat Evaluarea, o altă mamă nu s-a dezlipit din faţa şcolii până nu i-a ieşit copilul pe poartă. „Nici frig nu-mi mai e, ce emoţii am, că fata mea e mai mult cu româna. Oare s-au afişat subiectele?”, întreba vecinele de bancă, din părculeţul lipit de curtea şcolii. Mai mult nu s-a depărtat.  Una din doamnele care veniseră de la cafea le-a adus covrigi calzi şi colegelor de emoţii de pe bancă.

Replicile şi informaţiile se schimbau rapid: „Acum termină şcoala şi nu au unde să muncească după aia. Dar, gata, am terminat-o şi pe asta, mâine-poimâine se mărită”, spunea una din mame. „Cristina mea nu ştie la ce profil vrea să meaergă. Ei îi plac natura şi animalele. Unde să o dau? Faci, mamă, liceul, şi vedem, o postliceală, ceva”, explica o alta.

„Nici nu înţelegeam de ce au 287 de coduri pentru 82 licee. Mi-a zis băiatul, mamă, fiecare profil are câte un cod”, discuta doamna cu covrigii înscrierea la liceu.

Click pe imagini pentru fotogalerie:

Cartea a stat pe pervazul clasei, în timpul probei

Puţin după ora 10, primul elev a ieşit din examen şi a fost luat rapid cu asalt de părinţi: avea în mână foaia cu subiectele, varianta numărul 2. „Nu a fost greu, dar eu n-am făcut nimic, am scris cât am ştiut, ce rost avea să mai stau?”, a bravat puştiul, înconjurat de „anturaj”, băieţi mai mari cu vreo trei ani.

„Şi la română a ieşit la fel, primul, la ora 10.00, e în clasă cu fata mea”, a explicat mama care era la a doua înfăţişare la Evaluare, cu cel mai  mic dintre copii.
La 10.30, ieşeau deja în grupuri din clase, în sfârşit, în vacanţă. Tot cu emoţii, însă, până vineri, când se afişează rezultatele. „Nu mi-am calculat nota, după punctaj. Nu am făcut nimic la punctul III, cred că nimeni nu a făcut”, spunea o fată.  Un coleg estima: „Maaaxim nota cinci-şase, atât iau”. Majoritatea a apreciat la fel.

„Te plângi tu că iei doar şase, şi, parcă văd, iei....patru”, i-a urat un mucalit.

Ultima discuţie, într-un grup în drum spre staţia de tramvai: „Tu unde vrei să intri?”. Băiatul cu sandviş în mână a ridicat din umeri: „Unde o vrea Dumnezeu”.  Foile cu subiecte şi punctaje erau deja în buzunar, să-şi calculeze nota, acasă.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite