Cum a ajuns un bucureştean „imperial“ la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Mihai Popescu (18 ani) îşi petrece primul 1 Decembrie departe de casă. A fost admis în această toamnă la Colegiul Imperial din Londra, una din primele zece facultăţi de informatică din lume. Oricât de greu i-ar fi fost să se adapteze, a avut un mic ajutor: colegii români au avut grijă să-i traducă distracţia britanică pe româneşte.

Povestea lui a început la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Capitală, unde, din primul an de liceu, s-a remarcat prin rezultate excepţionale la toate materiile şi cu premii la olimpiade şi concursuri de matematică, filosofie sau religie. În această toamnă, Mihai a fost unul dintre puţinii români admişi la una dintre primele zece şcoli de informatică din lume: Colegiul Imperial din Londra. A pornit dintr-o ambiţie.

Cambridge versus Colegiul Imperial

Cu toate că elevul Mihai Popescu a avut cele mai bune rezultate la matematică, pus în faţa alegerii, el a optat pentru informatică, şi nu oriunde. Bacalaureatul nu a fost o problemă pentru el, obţinând nota finala 9,91. Între timp, Mihai a aplicat la mai multe universităţi renumite din Europa: Cambrigde, Colegiul Imperial din Londra, St. Andrew. „Dintre toate opţiunile, la Cambridge şi Colegiul Imperial l-au chemat la interviu, anul treut în decembrie“, mai povesteşte mama lui Mihai, care păstrează cu religiozitate zecile de diplome de la concursurile şi olimpiadele de matematică la care a participat fiul ei.

Alegerea a fost destul de dificilă pentru Mihai, pentru că a fost admis la majoritatea universităţilor la care a aplicat. „Am avut de ales în urma interviurilor între Cambridge şi Imperial College din Londra, pentru Computer Science. Am ales Imperial College, chiar dacă ratam o bursă (cei de la Cambridge îmi ofereau 3.500 lire pe an) şi gloria eternă de a fi absolvent la Cambridge. Motivul a fost atmosfera destul de rece şi distantă de la interviu, ceea ce m-a blocat pe moment“, explică Mihai.

Liceul „Şincai" pepinieră de creiere

Fostul diriginte al lui Mihai, profesorul de matematică Valentin Nicula, este unul cei care i-au marcat traseul băiatului. „În cariera mea, eu nu am întâlnit decât vreo patru-cinci copii de calibrul lui Mihai. Am peste 20-30 de foşti elevi care au plecat la studii în străinătate, iar fenomenul s-a accentuat în ultimii ani", spune profesorul Valentin Necula. La doar o lună de la plecarea lui Mihai, profesorul de matematică şi fostul diriginte al băiatului a primit o scrisoare de la Colegiul Imperial prin care reprezentanţii instituţiei îi transmiteau că sunt foarte mulţumiţi de studentul Mihai Popescu.

Valentin Nicula se mândreşte în fiecare an cu elevii lui care obţin rezultate foarte bune la concursuri naţionale sau internaţionale sau care ajung să studieze la unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

Totodată, el face în fiecare an recomandări pentru aplicaţiile elevilor săi, iar universităţile din străinătate îl solicită mereu când au nevoie de studenţi buni. „Am fost cel care a iniţiat recomadările. Eu le fac doar pentru cei care doresc să studieze matematică sau fizică", mai spune profesorul Valentin Nicula.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite