Unul dintre cei mari specialişti în filosofia modernă, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Garber, profesor la Universitatea Princeton şi unul dintre cei mai mari specialişti în filosofia modernă timpurie, va primi marţi titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

Daniel Garber este Stuart Professor of Philosophy şi Chair la Departamentul de Filosofie al Universităţii Princeton. Înainte de a preda la Princeton, Daniel Garber a fost peste 20 de ani profesor la Chicago University.  În ultimii ani, ca profesor invitat la universităţi de prestigiu din întreaga lume, a susţinut prelegeri la École Normale Supérieure, la Lyon, în 2002, sau la Universitatea din Oxford, în 2004.

După absolvirea în 1975 a unui doctorat la Universitatea Harvard sub coordonarea renumitului filosof american Hilary Putnam, Daniel Garber devine interesat de istoria filosofiei şi porneşte spre o carieră lungă şi de succes în filosofia modernă timpurie.

Potrivit Universităţii din Bucureşti, profesorul Daniel Garber a adus contribuţii fundamentale la crearea şi dezvoltarea unui domeniu precum studiul modernităţii timpurii (early modern science, early modern thought), prin cărţile şi articolele sale, prin proiectele sale de editare şi diseminarea unor scrieri fundamentale, a unor enciclopedii şi opere de referinţă, precum şi prin activităţile sale de organizare de conferinţe şi seminarii în toată lumea.
Pentru generaţiile de studenţi pe care i-a creat, dar şi pentru tinerii care au urmat studii în filosofie, una dintre cărţile sale, Descartes Metaphyisical Physics (Chicago: 1992) a ajuns să fie un adevărat manual al profesiei. Daniel Garber a format generaţii de doctoranzi şi a contribuit la organizarea mai multor grupuri de lucru şi a numeroase proiecte internaţionale. Activitatea internaţională a prof. Garber este cu adevărat remarcabilă. Acesta a fondat în numeroase locuri din lume grupuri de lucru care se întrunesc periodic sub denumirea de seminar in Early Modern Philosophy. Există astfel de grupuri pe coasta de Est şi de Vest a USA, dar şi în Italia, Olanda, Finlanda, Turcia, Brazilia sau România. De altfel, Daniel Garber este un colaborator apropiat şi prieten al Universităţii din Bucureşti. Din 2001 este co-organizator a ceea ce a ajuns să se numească Princeton-Bucharest Seminar in Early Modern Philosophy, manifestare anuală ajunsă anul acesta la a XII-a ediţie.

Daniel Garber este, de asemenea, membru fondator al centrului de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene al Universităţii din Bucureşti (din 2001). În ultimii ani a participat la toate ediţiile Bucharest colloquium in early modern philosophy (2008, 2009, 2010), şi a colaborat la mai multe proiecte internaţionale cu profesori ai Universităţii din Bucureşti. În sfârşit, prof. Garber este membru în comitetul editorial al noii reviste Journal of Early Modern Studies realizată de centrul de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite