PUZ-urile pentru diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, aprobate de MDRT cu condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus au fost avizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), însă cu anumite condiţii. În aviz se solicită şi o serie de măsuri pentru pietonalizarea Căii Victoriei.

Astfel, MDRT arată că pentru deblocarea situaţiei actuale, care este atât în defavoarea cetăţenilor, cât şi în cea a fondului construit valoros, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile legale, este necesară aprobarea celor trei PUZ-uri în forma prezentă, cu includerea condiţiilor formulate de avizatori, concomitent cu aprobarea unui set de măsuri care vor fi ulterior implementate de către Primăria Capitalei.

Măsuri şi pentru Calea Victoriei

Este vorba, mai întâi, despre continuarea procesului de planificare pentru spaţiile adiacente arterei, în paralel cu demararea procesului proiectării urbane pentru părţi mai mici ale zonei:

-    zona Pieţei Matache şi a pieţei agroalimentare
-    zona spaţiului public ce rămâne prin reducerea sensului giratoriu
-    zona spaţiilor reziduale (resturi de parcele în urma procesului de expropiere precum şi alte zone similare)
-    reconfigurarea profilului transversal şi amenajarea spaţiului public pe traseul Căii Victoriei

Procesul de planificare şi proiectare urbană va fi continuat „în baza unei viziuni clare însoţite de un set de obiective strategice bazate pe principiile europene ale regenerării urbane integrate, structurate în jurul definirii interesului public”.

În ceea ce priveşte Calea Victoriei, în precizările care însoţesc avizul se arată că, simultan cu cele trei documentaţii de urbanism, trebuie să existe şi prevederi urbanistice pentru modificarea regimului de funcţionare a acesteia. „Se impune astfel transformarea acesteia dintr-o arteră de circulaţie intensă a autovehiculelor, într-un parcurs care să încurajeze circulaţia pietonală, un spaţiu public de calitate”, se spune în text.  

Concurs de soluţii

În continuare, avizul prevede realizarea unui proiect de design urban pentru reconfigurarea Căii Victoriei şi amenajarea spaţiului public. Proiectul va asigura atât funcţionalitatea, cât şi calitatea estetică a spaţiului public al acestei artere „reprezentative cu caracter de reper identitar al Bucureştiului”.

De asemenea, MDRT mai solicită ca, în vederea definirii unei soluţii de intervenţie de maximă calitate, să fie organizat un concurs de soluţii de arhitectură pentru zona Halei Matache şi a Pieţei agro-alimentare Matache. Rezultatele acestor demersuri vor fi implementate ulterior.

Avizul mai prevede păstrarea Halei Matache pe amplasamentul actual, având în vedere „necesitatea valorificării elementelor purtătoare de identitate arhitectural urbanistică a zonei ca factor de coeziune şi competititivitate în cadrul procesului de regenerare urbană integrată”. Astfel, se va urmări valorificarea Halei Matache „ca reper social, funcţional şi istoric în regenerarea integrată a zonei”. În acest sens, soluţiile de circulaţie şi de infrastructură tehnico-edilitară vor fi modificate în consecinţă.

Sensul giratoriu, redus cu 30%

În aviz se mai arată că sensul giratoriu propus la intersecţia străzilor Mircea Vulcănescu cu Buzeşti are „o dimensiune neadecvată cu scara cartierului” (zonele protejate adiacente diametralei) şi prin urmare diametrul său va fi redus cu aproximativ 30%.

Interdicţii de construire

Avizatorii mai afirmă că modificarea prospectului străzilor Buzeşti, Berzei şi Vasile Pârvan, în perspectiva creării unui bulevard urban important pe direcţia nord-sud, va afecta „în mod evident” ţeutul urban învecinat atât în conformarea fronturilor imobilelor ce îl vor mărgini, cât şi în profunzime. Prin urmare, pentru a evita intervenţiile care pot antrena un proces de distrugere a zonelor protejate şi a celor de protecţie ale monumentelor istorice, precum şi a altor elemente de patrimoniu cultural, până la aprobarea unui program de intervenţie pentru zonele adiacente diametralei, vor fi instituite interdicţii de construire pe o durată de un an, cu excepţia intervenţiilor care ţin de consolidare, reconstrucţie, renovare, restaurare, reabilitare, mansardare, realizarea de construcţii provizorii cu o durată de viaţă de cel mult doi ani.

Program coerent de intervenţie

De asemenea, va fi definit un program coerent de intervenţie – un set organizat de acţiuni axate pe îmbunătăţirea fizică a clădirilor şi a spaţiilor urbane, care împreună cu alte acţiuni sectoriale integrate vor fixa criteriile pentru intervenţiile de regenerare fizică, administrarea utilizărilor, îmbunătăţirea spaţiilor fizice şi a imaginii urbane, protecţia peisajului şi a patrimoniului cultural.

În precizări se arată că „realizarea acestei artere trebuie să creeze premizele pentru demararea unui proces de regenerare urbană a zonelor afectate direct şi a celor limitrofe”. Astfel, municipalitatea trebuie să demareze un „program coerent de intervenţie în vederea regenerării zonei”. Acesta trebuie să includă politici sociale, economice şi de mediu. „Regenerarea urbană integrată a zonei trebuie să plece de la un set de valori asumate şi urmărite ulterior cu consecvenţă în toate deciziile. Aceste valori trebuie să respecte valorile europene dezvoltare urbană durabilă şi integrată, să fie definite în cadrul unui proces participativ şi să fie aprobate ulterior printr-o hotărâre a CGMB”, scrie în aviz.

Calitatea arhitecturii, esenţială

MDRT mai adaugă că pentru definirea caracterului noului bulevard şi a cartierului regenerat, calitatea arhitecturii noilor intervenţii şi relaţionarea lor corectă urbanistic cu cadrul construit existent sunt esenţiale. În acest sens, documentaţia va include reglementarea primului rând de parcele de pe frontul din partea de este pe care va preciza interdicţia temporară de construire. „Regimul de înălţime al inserţiilor noi va fi determinat astfel încât să fie evitate orice fel de discrepanţe importante precum şi relaţii de vizibilitate în măsură să afecteze intimitatea imobilelor existente”, se mai spune în text.

Avizatorii mai cer ca înainte de aprobarea documentaţiei de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti să fie aplicate prevederile Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului referitor la procedura de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism.

Caracter comercial

Documentul mai arată că „prin reglementările propuse, atât noua arteră, cât şi cartierul regenerat trebuie să îşi bazeze vitalitatea şi atractivitatea pe caracterul funcţional comercial orientat spre public, pe diversitatea spaţială, socială şi comunitară, dezvoltând un sistem de spaţii publice diferenţiate şi de calitate”.

Totodată, intervenţiile propuse vor proteja şi potenţa zonele protejate şi pe cele de protecţia ale monumentelor istorice, care prin calităţile arhitecturale urbanistice pot spori valoarea identitară şi culturală a teritoriului.

Cele trei PUZ-uri au nevoie şi de avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului.

PUZ-urile care au stat la baza construirii diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus au fost anulate în luna aprilie a anului trecut de Tribunalul Bucureşti, după ce acestea au fost atacate în instanţă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, care le considera ilegale pentru că aveau avizele necesare şi nu au fost supuse dezbaterii publice.










 
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite