DEZBATERE Morţi suspecte şi mărturii scandaloase în spitalele din România. Unde sunt pacienţii pe lista de priorităţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea unei gravide care a fost ciopârţită de un medic din Târgu Jiu, acuzat de malpraxis, dar şi cazul fetiţei de 4 ani care a murit într-un spital din Capitală, aparent din cauza unei doze de paracetamol, sunt doar două dintre cazurile care au scandalizat opinia publică în ultimele zile.

O intervenţie deschisă a sistemului medical indică lipsa unor soluţii coerente, doar inițiative. S-au închis zeci de spitale, iar pacienţii ajung să fie trataţi fie “pe ultima sută de metri”, din lipsă de personal, fie superficial, din lipsă de medici specializaţi, fie de către medici care ascund acuzaţii de malpraxis şi ucid pe masa de operaţie. Praf în ochi pentru autorităţi. La nivel înalt, toţi se chinuie să inventeze comisii şi să reducă bugete, iar în spitale se moare cu zile.

Doar săptămâna aceasta au fost făcute publice două cazuri de morţi suspecte. Unul dintre ele s-a întâmplat la Târgu Jiu. Mamă a doi copii, Marinela Căldăraru, în vârstă de 30 de ani, era gravidă în trei luni şi avea probleme cu sarcina, iar medicul Damian Diţescu de la Spitalul Novaci a decis să intervină chirurgical pentru întreruperea sarcinii. Medic anchetat pentru moartea a trei bebeluşi!

O altă tragedie, dincolo de cuvinte, s-a întâmplat tot săptămâna aceasta, în Bucureşti. O copilă de patru ani, plimbată pe la trei spitale diferite, a murit în condiţii suspecte după ce părinţii au internat-o pentru că avea roşu în gât, iar câteva ore mai târziu micuţa a murit. Cazul se cercetează acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, iar specialiştii urmează să stabilească dacă fetiţei i-a fost administrată o doză prea mare de paracetamol, aşa cum se vehiculează.

Săptămâna trecută, un alt caz de malpraxis a scandalizat după ce s-a aflat că un copil din Petroşani a fost operat la mâna stângă, deşi afecţiunea o avea la mâna dreaptă.
Cel acuzat de malpraxis este medicul chirurg Sorin Brătilă, de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, specializat în chirurgie plastică, care l-ar fi operat pe copil pentru o ruptură de ligament la degetul mare al mâinii stângi, când afecţiunea băiatului era la degetul mare al mâinii drepte.

La începutul lunii martie, un copil de doi ani din Galaţi a decedat  la Spitalul de pediatrie “Sfântul Ioan”. Părinţii îl acuză pe medicul care l-a îngrijit că, în urma unei injecţii cu fenobarbital, micuţul a murit. La rândul lor, medicii de-acolo spun că micuţul a fost adus la spital cu o stare generală “mediocră”.

Aceste sunt doar câteva dintre cazurile incredibile petrecute recent în spitale, care stârnesc revoltă faţă de sistemul medical şi compasiune faţă de pacienţi.

Voi care credeţi că sunt cele mai mari erori care duc la moartea pacienţilor în spitalele din România? Aţi întâlnit cazuri de malpraxis?

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite