Tratament „all inclusive” pentru dependenţi, în coproducţie româno-scoţiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii români care suferă de dependenţa de substanţe sau comportamentală au la dispoziţie o nouă oportunitate de tratament  integrat. Toate aspectele recuperării sunt acoperite, de la evaluarea iniţială, la dezintoxicarea şi terapia continuă, individualizată.

Singura clinică privată românească specializată în tratamentul dependenţelor, PsyMotion, a încheiat un parteneriat cu Castle Craig Hospital din Scoţia, cel mai mare centru din Marea Britanie pentru tratarea dependenţei.

Opţiunea de tratament este oferită persoanelor afectate de dependenţe şi familiilor acestora, în contextul unor alternative foarte puţine, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării.

Majoritatea celor existente acum acoperă doar etapa de dezintoxicare fizică, medicală, nu şi terapia pe termen lung. Rezultatul este recidiva pacienţilor, care repetă, periodic, doar tratamentul acesta, fără ca ei să aibă controlul asupra dependenţei.

All inclusive

Etapele tratamentului propus de PsyMotion şi Castle Craig presupun evaluarea iniţială, în Bucureşti, urmată de tratamentul de minim o lună, în Scoţia.

Prima internare este şi cea mai scumpă, de 15.000 euro, pentru că dublează tratamentul medical cu asistenţa psihoterapeutică. „Preţul poate părea mare, dar, nu este aşa, în comparaţie cu banii risipiţi pe drog sau obiectul dependenţei. Nu costă mai mult decât o maşină şi vin chiar şi oameni fără bani mulţi”, a explicat reprezentantul spitalului Craig Castle, Rupert Wolfe Murray.

Pe de altă parte, există oameni în România pentru care costurile nu sunt o problemă, a concluzionat el. Pacienţii îndepărtaţi de mediul care le încurajează dependenţa, confidenţialitatea le este garantată şi sunt supravegheaţi non-stop.Primii doi pacienţi români au ajuns în Scoţia, la tratament.

Etapa următoare de internare este cea psihologică, cea mai valoroasă pentru recupararea pe termen lung, a explicat Gabriel Cicu, psihiatru şi psihoterapeut psihanalist la clinica PsyMotion. Durata ei se stabileşte la nivel individual, iar preţul variază în jurul sumei de 6.000 de euro.
După revenirea în ţară, clinica PsyMotion asigură aftercare, terapie pentru efectele revenirii în mediul iniţial, unde s-a declanşat dependenţa. Foarte importantă este implicarea familiei.

image

Camera unui pacient la spitalul scoţian.

Stigma socială, împotriva terapiei: „Da' ce sunt eu, nebun?”

Gabriel Cicu explică piedica socială în căutarea tratamentului pentru dependenţă: dacă îţi lipseşte una din oglinzile maşinii, dimineaţa, în parcare, prima bănuială vine automat: „drogaţii au furat-o. De ce nu cardiacii? Ambele sunt boli cronice. Dependenţii sunt oameni bolnavi, nu criminali”.

Tratamentul nu trebuie să fie voluntar ca să aibă efect. Pacienţii nu vin fără constrângeri din exterior, de la soţia care a ameninţat cu divorţul, la familia care intervine după ce televizorul din sufragerie a dispărut şi a devenit un plic de praf.

Rata de succes

În primul rând, trebuie definit succesul, a explicat Rupert Murray. Succesul poate însemna că pacientul revine în contact cu terapeutul, chiar şi la şase luni, că medicamentele-substitut funcţionează, sau că acesta nu a mai consumat deloc „produsul”. Suportul de tip rezidenţial oferit are o rată de succes de peste 60%, poate părea puţin, dar recuperarea unui dependent se realizează în doar 20% din cazuri, pentru tratamentul ambulatoriu.

La clinica PsyMotion se pot trata pacienţii dependenţi de alcool, droguri, tutun, jocuri de noroc şi cu tulburări alimentare. Aproximativ 100 de bolnavi vin zilnic la tratament aici, în strictă confidenţialitate. Un caz de succes al terapiei este al unei studente, care urmat un tratament de trei ani, după ce fusese dependentă de heroină, timp de doi ani. Acum ea are o familie, o carieră, şi un număr de telefon pe care îl foloseşte încă, periodic: al terapeutului care o ajută să ţină dependenţa sub control.

Controlul se poate pierde oricând după încetarea consumului, coordonatorul programului de tratament al dependenţei de alcool, Emilian Voiculescu, a explicat că factori aparent neimportanţi pot declanşa o criză. Aşa a fost cazul unui pacient care nu mai băuse de 17 ani. Pentru alcoolici, „un pahar este prea mult, iar o mie nu sunt de ajuns”, a completat Rupert Murray.

Dependenţii de marijuana au, în medie, aproximativ 20 de ani, vârsta dependeţei cu heroină este de 25 de ani. Pentru jocurile de noroc şi dependenţa de alcool, vârsta medie a pecienţilor este de 35 de ani şi peste.

Comunitatea împotriva dependenţei în România

•    Alcoolicii Anonimi, în Timişoara
•    Narcoticii Anonimi, în Bucureşti
•    Agenţia Naţională Antidrog, campania „Absentul”, a doua jumătate de an a lui 2011, „Este mutarea ta. Fără etnobotanice” (video)
•    Asociaţia Naţională de Intervenţii în Toxicomanii, Centrul de Asistenţă şi Tratament în Adicţii „Valea Doftanei” – capacitate: 22 băieţi, 4 fete
•    „Insula Speranţei” – centru de reabilitare penru femei, la Sibiu
•    Asociaţia Crucea Albastră din România - Centrul de tratament pentru dependenţi - "Nazaret", pentru bărbaţi.
•    Asociaţia Aspera Grup, în Bucureşti şi Sibiu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite