Bucureştenii amână cumpărarea unei case, în speranţa că preţurile vor scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre locuitorii Capitalei care sunt interesaţi să cumpere o locuinţă preferă să mai aştepte, în speranţa că apartamentele se vor mai ieftini.

Portalul Imopedia.ro a realizat un sondaj din care rezultă că 45% din utilizatorii site-ului preferă să nu cumpere acum o locuinţă, ci să mai aştepte, în speranţa că preţurile vor scădea în continuare.

Numai 14% dintre bucureştenii în căutare de casă spun că vor face această achiziţie în momentul în care o găsesc pe cea care le îndeplineşte aştepările. Potrivit aceleiaşi surse, variaţiile de preţ nu sunt o problemă pentru aceştia.

În condiţiile în care creditele bancare pentru achiziţia unei case nu se mai acordă foarte uşor, preşedintele companiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov, este de părere că:  “Nu ai cum să amâni la nesfârşit dacă vrei să cumperi. Piaţa imobiliară reflectă situaţia economică. Apetitul băncilor de a finanţa credite imobiliare nu este foarte mare şi asta se reflectă în vânzări”. Regatta este o companie specializată în servicii de consultanţă imobiliară de specialitate.

Ioan Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi profesor asociat la ASE, a declarat că “scăderea preţurilor este un sondrom care se manifestă de câţiva ani, după vârfurile de preţ înregistrate în 2008. Este posibil ca preţurile să scadă, anul acesta e destul de asemănător ca evoluţie cu 2011, când preţurile s-au diminuat”. Diferenţa pentru 2012 este faptul că au intrat în vigoare reglementările bancare ce îngreunează acum obţinerea de credite în valută, a mai precizat el. Cel mai utilizat rămâne, în continuare, creditul “Prima Casă”.

Estimările cumpărătorilor

Puţini dintre bucureşteni cred că preţurile locuinţelor au început să crească în 2012, datele sondajului arată că doar 9% dintre cei chestionaţi sunt de această părere. Aproape jumătate din cei chestionaţi spun că preţurile vor scădea în continuare, pentru apartamente vechi. Şi în cazul locuinţelor noi, doar 12% din cei chestionaţi cred că preţurile vor scădea, iar la fel de mulţi spun că preţurile au atins pragul minim. Trei sferturi din cei chestionaţi sunt intresaţi de apartamentele vechi.

Referitor la preţul limită pe care sunt dispuşi să îl dea, 61 % din cei chestionaţi declară că nu ar plăti mai mult de 60.000 euro pentru o locuinţă, 26% susţin că se vor încadra în marja de preţ 60.000 – 100.000 euro. Doar 13% din locuitorii Capitalei sunt dispuşi să plătească peste 100.000 euro pentru o casă.

„Eu sunt păţit cu variaţia preţurilor, abia am reuşit să îmi cumpăr o garsonieră, cu 10.000 euro, la Piaţa Delfinului. Am dat mult, am luat-o în 2008, preţurile abia începeau să crească. Abia am obţinut atunci împurmut de la bancă.”, a spus Dinu Nelu, angajat Feper, 43 ani.

Criterii în alegerea locuinţei

Numărul de camere este criteriul de alegere a locuinţei pe care o cumpără pentru 35% din repondenţi, zona este următoarea ca importanţă în alegere - 27%, iar preţul este decisiv pentru 26% dintre aceştia. Printre criteriile de care au ţinut cont 6% din utilizatorii portalului se numără şi suprafaţa apartamentului şi accesul la mijloace de transport în comun.

"Cele mai căutate apartamente prin intermediul Imopedia.ro sunt locuinţele cu trei camere (41% dintre vizitatori) urmate de cele cu două camere (36%), garsoniere (11%) şi apartamente cu patru camere (10%). Procentul celor care şi-ar cumpăra o locuinţă cu mai mult de patru camere este insignifiant - 2%", a precizat managerul general al Imopedia.ro. Răzvan Muntean.

Cele mai căutate zone pentru garsoniere şi apartamente cu două camere sunt Titan, Berceni, Militari şi Giurgiului, se arată în studiu. Tot Titan este pe primul loc şi în preferinţele celor care doresc un apartament cu trei sau patru camere, urmat de Drumul Taberei, Militari şi Ştefan cel Mare.
Ioan Radu Zilişteanu a declarat că “este posobil ca zona Titan să fie în topul preferinţelor, cu menţiunea că este un cartier foarte mare”, deci rezultatul nu este surprinzător.

Sondajul a fost realizat începând cu luna martie 2012, până în prezent, pe un eşantion reprezentativ de aproape 2.000 de persoane care au accesat portalul în căutarea unei locuinţe, conform informaţiilor oferite de reprezentanta imopedia, Cristina Tamaş.

„Preţurile la locuinţe sunt încă supraevaluate, ar trebui să mai scadă. Nivelul din 2008 era prea sus, erau garsoniere şi la 100.000 euro, e inadmisibil, prea mult peste nivelul costurilor. Apartamentele încă depăşesc puterea de cumpărare a majorităţii, şi creditele se dau greu, lucrez cu băncile, ştiu cum stau lucrurile.” - Sorina Grigore, angajată la casieria Eos, 28 ani.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite