Primăria Capitalei a lansat concursul de soluţii pentru revizuirea Planului Urbanistic General al Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a lansat concursul care are ca obiect revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, care a expirat la sfârşitul anului 2010.

În documentaţia care însoţeşte anunţul concursului, se arată că Planul General de Urbanism în vigoare, aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 2000, a înregistrat, de-a lungul unei perioade de 11 ani, “sute de intervenţii importante prin intermediul Planurilor Urbanistice Zonale şi a celor de detaliu aprobate, devenind astfel depăşit în raport cu noile realităţi economice şi teritoriale ale Capitalei, ceea ce impune revizuirea acestuia prin păstrarea liniilor directoare ale strategiei aprobate în anul 1999 care s-au dovedit corecte, amendarea celor care au fost invalidate sau alterate de evoluţia dezvoltării oraşului în ultimii ani”.

“Planul Urbanistic General revizuit va trebui să identifice zonele şi sub-zonele spre care ar trebui canalizată dezvoltarea oraşului şi să prescrie indicatori urbanistici atractivi în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile pentru aceste zone. În acelaşi timp, trebuie prevăzute rezolvări clare pentru cât mai multe din situaţiile speciale ce apar în oraş. Scopul final al modificării este eliminarea majorităţii situaţiilor în care se apelează la urbanism derogatoriu”, se mai spune în text.

Scopul concursului de soluţii îl constituie selectarea celei mai bune soluţii metodologice, directoare, de principiu, inovative şi creative de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti din punct de vedere al reglementarilor urbanistice, precum si al integrării acestora într-un sistem GIS (Geographic Information System/Sistem Informatic Geografic) performant care să asigure o implementare eficientă.

În text se mai arată că pe lângă cele cinci obiective prevăzute în Strategia de dezvoltare a Capitalei, pe termen mediu şi lung, aprobată în etapa preliminară a elaborării Planului Urbanistic General 2000, mai trebuie adăugate cel puţin încă două şi anume refacerea coeziunii ţesutului urban în cadrul teritoriului administrative şi asigurarea conectivităţii cu zona peri-urbană.

Câştigătorului concursului de soluţii i se va atribui, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ, contractul de servicii pentru revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti care a devenit operaţional în anul 2000.

Termenul de finalizare al proiectului este de maxim 42 luni de la semnarea contractului şi emiterea notei de comandă, la care se adaugă perioadele de avizare, dar nu mai târziu de şase luni de la expirarea perioadei menţionate. Durata contractului se va negocia cu câştigătorul concursului de soluţii.

Trei etape

Studiul va fi realizat în trei etape, Prima etapă, care va avea două faze, va include elaborarea unei forme sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare, precum şi o analiză a stadiului actual al dezvoltării urbane. În cadrul acestei analize vor fi identificate şansele de dezvoltare viitoare, în vederea pregătirii etapei de formulare a noilor reglementări.

De asemenea, în etapa de elaborare a stadiului actual al dezvoltării urbane, va fi realizat un studiu privind mobilitatea urbană în teritoriu. Se va avea in vedere, de asemenea, identificarea şi analiza posibilităţilor de introducere a sensurilor unice de circulaţie, a benzilor de rulare dedicate transportului public şi de realizare de parcaje supraetajate în apropierea arterelor majore, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de deplasare în zona centrala a municipiului Bucureşti.  Se va avea in vedere si extinderea sistemului de management al traficului în municipiul Bucureşti.

Tot în această fază va fi realizat şi un Studiu de Morfologie Tipologică Urbană în Teritoriu, care va fundamenta prescripţiile la nivel de imobil/parcelă corespunzătoare fiecărei unităţi teritoriale de referinţă. Totodată, va fi realizată o analiză privind zona metropolitan a Municipiului Bucureşti, în vederea stabilirii zonelor în care vor putea fi promovate proiecte de interes  comun pentru administraţiile locale. Mai sunt prevăzute o analiză  a integrării în schema de trafic a traseelor şi infrastructurii de cale ferată existente la nivelul oraşului Bucureşti şi al aglomeraţiei urbane, un studiu de delimitare a zonelor de protecţie a monumentelor istorice din teritoriul administrativ al oraşului şi revizuirea şi/sau actualizarea studiilor istorice pentru zonele construite protejate, după caz.

Etapa a doua va avea, de semenea, două faze. Prima fază va consta în elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti. Acesta va include atât zonificarea funcţională a intravilanului redefinit al municipiului Bucureşti (definirea şi delimitarea unităţilor teritoriale de referinţă), precum şi bilanţul teritorial, indicatorii urbanistici etc. De asemenea, va fi inclusă revizuirea la nivel de PUZ a zonelor construite protejate si delimitarea zonelor de protecţie a monumentelor istorice. Tot în această etapă va fi elaborat şi Regulamentul Local de Urbanism.

Etapa a treia va cuprinde întocmirea documentaţiilor specifice obţinerii avizelor necesare aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi obţinerea acestor avize.

Concursul va fi unul de tip licitaţie restrânsă. Municipalitatea estimează că numărul celor care vor participa la licitaţie va fi de cel mult cinci. Candidaţii selectaţi vor primi invitaţii de participare până pe 30 iulie. Aceştia vor putea depune proiectele până pe 26 septembrie.

Valabilitatea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti a fost prelungitî până acum de două ori, ultima dată până la sfârşitul acestui an.






București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite