Poliţia câştigă bătălia, iar parcagiii, războiul. Amenzile ajung maculatură iar munca în folosul comunităţii este imposibil de impus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că au înteţit controalele în Centrul Istoric, poliţiştii nu au ac de cojocul taxatorilor ilegali care au pus stăpânire pe cel mai vizitat loc din Bucureşti.

Pentru al doilea weekend consecutiv, poliţiştii de la Capitală au descins în Centrul Istoric pentru a curăţa zona de parcagii, cerşetori şi traficanţi de droguri. În urma controalelor de la acest sfârşit de săptămână poliţiştii au aplicat amenzi de peste 16.000 de lei, iar 48 de persoane care percepeau ilegal taxe de parcare au fost duse la Secţia 10. Poliţiştii au întocmit, de asemenea, şi cinci dosare penale pentru cerşetorie. În timpul controlului, autorităţile au depistat şi un traficant de droguri (etnobotanice) căruia i s-a întocmit dosar penal.

Parcagii de 1.000 de euro

Eficienţa unor astfel de acţiuni este însă foarte redusă. Aceasta pentru că stăpânii parcărilor din Centrul Istoric rămân pe baricade chiar dacă poliţia îi adună în fiecare weekend, îi bagă în dubă şi îi duce la poliţie pentru a-i amenda. Unii dintre parcagii au recunoscut chiar că „afacerile” de la colţ de stradă le merg brici şi pentru că fac „blaturi” cu poliţişti. Mulţi dintre aceşti delincvenţi adună lunar şi câte 1.000 de euro!  Fraza care înfăţişează cel mai bine incapacitatea oamenilor legii de a face mai mult stă în următoarea replică dată chiar de unul dintre parcagii în timpul unui control. „Bine că mi-ai adus amenda, chiar nu aveam cu ce să mă şterg la fund”.

Şi-aici se termină povestea. Realitatea este, de fapt, că amenzile nu sperie pe nimeni. “Faptul că cer bani în parcări nu constituie infracţiune, ci doar contravenţie. Nu putem da decât amenzi. Peste 80% din ei sunt din afara Capitalei şi nu au bunuri, nu plătesc amenzile şi, ca atare, nu pot fi executaţi silit", au explicat reprezentanţii Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

Cât priveşte munca în folosul comunităţii ca măsură suplimentară de constrângere, prevăzută şi ea în lege, aceasta nu poate fi dispusă decât în instanţă.  Procedurile sunt greoaie, iar eficienţa, din nou, scăzută. Aceasta ar fi o altă scuză invpcată de autorităţi pentru menţinerea situaţiei. 

Lege în coadă de peşte

Ce se întâmplă în Centrul Istoric seamănă mai degrabă cu filmul-maraton  „Tânăr şi neliniştit”.  Coincidenţa vine din nepăsarea autorităţilor care ar putea schimba lucrurile, dar care ne lasă să urmărim un film infracţional, vechi de ani de zile şi parcă fără sfârşit. Motivul? „Pe vreme de război politic nimeni nu face nimic!”.

Fix acum un an, ziarul „Adevărul” a desfăşurat o campanie în care a semnalat autorităţilor nevoia imediată de a schimba legea care îi pedepseşte prea blând pe cei care încasează ilegal taxe de parcare de la şoferii bucureşteni.  Cei cu putere de decizie promiteau atunci public schimbarea situaţiei. „Mi se pare o idee foarte bună să umblăm la ordonanţă şi să dispunem pedeapsa cu munca în folosul comunităţii, atât în cazul taxatorilor ilegali, cât şi a cerşetorilor şi a prostituatelor. La 1 septembrie voi înainta colegilor mei din cadrul comisiei această modificare”, ne-a asigurat în urmă cu un an deputatul PSD Eugen Bejinariu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă. Promisiunea a rămas în coadă de peşte.

Acum, cine ar trebui să ne scape cu adevărat de această problemă, nu consider acest lucru o prioritate. “Cine promite că simplifică legea îşi face campanie. Nu o să se întâmple nimic, nu interesează pe nimeni, suntem în plin război politic. De-abia din 2013 vorbim despre asta”, a spus deputatul UDMR Attila Korodi, unul dintre membrii aceleiaşi comisii.

Un alt fenomen care persist tot din cauza unei legislaţii proaste este pirateria în rândul taximetriştilor. Poliţia a anunţat un control de mare amploare desfăşurat atât în Bucureşti, cât şi în alte şapte judeţe din ţară – Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara şi Iaşi. Mai exact, agenţii vor verifica modul în care taximetriștii respectă normele rutiere, precum și legalitatea efectuării acestui tip de transport. Se va verifica, de asemenea, dacă sunt respectate normele legale care reglementează activitatea de taximetrie, dacă inspecția tehnică periodică a fost efectuată în termen şi dacă aparatele de taxat funcționează corect.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite