Se pregăteşte prima demolare de turn ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cathedral Plaza, imobilul de 19 etaje ridicat ilegal lângă Catedrala Sfântul Iosif, urmează să fie pus la pământ dacă justiţia ar aproba cererea depusă de Arhiepiscopie.

La un an de când a fost declarată ilegală, prin decizie definitivă şi irevocabilă de către Curtea de Apel Suceava, noua clădire din zona Berthelot ar putea fi demolat. Avocaţii Arhiepiscopiei Romano Catolice au deschis o nouă acţiune pentru a obţine decizia de demolare.
După ce a trecut prin 70 de procese şi 15 instanţe din toată ţara, procesul legat de construcţia Cathedral Plaza a fost închis de Curtea de Apel Suceava în octombrie 2010, când a decis că autorizaţia care a stat la baza construrii a fost ileaglă deoarece a fost emisă de primarul sectorului 1 şi nu de primarul general, aşa cum prevede legea în cazul zonelor protejate istoric.

Au urmat nouă căi de atac extraodrinare, anulate toate, ultimul în luna iunie a acestui an. Chiar dacă imobilul a fost declarat ilegal de la primul până la ultimul etaj, nimeni nu a avut curaj să dispună demolarea lui. Avocaţii Arhiepiscopiei au declarat că cel care ar trebui să dispună demolarea este primarul general Sorin Oprescu, mai ales că o parte din clădire a fost ridicată pe un teren aparţinând municipalităţii. La început, primarul s-a codit să ia vreo decizie spunând că aşteaptă o hotărâre clară a intanţelor care să dispună şi demolarea nu doar să constate ilegalitate.

Clădirea e moartă, dar în picioare


Abia în urmă cu o lună, primarul general Sorin Oprescu a somat beneficiarul, pe reprezentanţii Millennium Building, ca în termen de 10 zile să desfiinţeze clădirea. Nu s-a întâmplat nimic, iar imobilul continuă să sfideze legea şi judecătorii. Avocatul primăriei, Antonie Popescu declara, la momentul emiterii somaţiei: „Dacă în zece zile proprietarul nu demontează singur clădirea, se poate apela la o firmă privată care să facă asta, iar banii necesari acestei lucrări vor fi recuperaţi în instanţă. În acest moment, clădirea are la bază un act mort, nu mai poate intra în legalitate", preciza Popescu. A fost ultima declaraţie din partea Primăriei Capitalei pe acest subiect, refuzând să mai răspundă altor solicitări.

Oprescu nu poate demola fără judecători


Marian Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a declarat că primarul nu poate dispune demolarea decât dacă există o decizie judecătorească care să-i dea acest drept. Dacă se va ajunge la demolare, inspectorul spune că operaţiunea nu va afecta structura Catedralei „Sfântul Iosif". "Demolarea acestui tip de clădire, construită pe schelete metalic nu ar afecta în niciun fel Catedrala pentru că s-ar face prin dezasamblare, nu prin implozie. Nu ar exista niciun risc pentru biserică", a declarat Marian Bucur, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti. Aceasta ar fi primul imobil construit ilegal în Capitală care ar fi pus la pământ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite