Căminele studenţeşti, ocupate 100%. Aproape 30% dintre studenţi rămân fără cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile din cămine s-au îmbunătăţit, numărul locurilor a crescut, dar universităţile bucureştene nu pot onora nici anul acesta solicitările de cazare ale studenţilor. Exodul tinerilor către Capitală va începe peste trei săptămâni, când doar norocoşii vor avea cazare contra unei taxe lunare de puţin peste 100 de lei.

Dacă tot oraşul Jimbolia din Timiş s-ar strămuta în complexul Regie din Bucureşti, cu siguranţă ar avea fiecare locuitor loc de cazare. 20.000 de studenţi sunt îngrămădiţi în căminele Universităţii Politehnice în fiecare an, adică în cele 27 de cămine din Regie şi Tei. Cu toate acestea, doar 70% dintre studenţii cu drept de cazare primesc un loc în cămin. Situaţia este asemănătoare şi la celelalte universităţi mari din Capitală. La Universitatea din Bucureşti (UB) sunt puse la bătaie peste 5.300 de locuri de cazare, insuficiente însă pentru a cuprinde toţi studenţii cu drept de cazare.

La Academia de Studii Economice (ASE), doar trei sferturi dintre tineri pot visa la un loc ieftin într-unul dintre cele 19 cămine ale instituţiei. Cu o capacitate de 5.400 de locuri, tot rămân pe dinafară aproape 2.000 de tineri care trebuie să se îndrepte spre alternativa unei gazde sau chirii ce poate ajunge şi la de cinci ori regia de cămin.

Cazare în lei sau în euro, după buget

Mai sunt trei săptămâni până când Regia îşi va recăpăta forfota. Asta nu înseamnă că la sfârşitul lui august este pustie. Alina Băcanu este studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice de la UPB şi locuieşte împreună cu alte patru fete într-o cameră din P9, în Regie. A stat şi pe timpul verii în cămin, iar de trei ani a reuşit „să-şi rezerve" aceeaşi cameră pe care au încercat să o facă cât mai apropiată de ceea ce au acasă: i-au pus covoare persane, au adus de acasă un cuptor cu microunde, iar fiecare dintre „locatare" are laptop. „Avem internet. Avem baia în cameră, nu e ca în alte cămine unde baia este pe hol. E bine", spune tânăra care plăteşte până în 120 de lei pe lună.

Condiţiile de cazare ale acesteia nu se compară deloc cu cele ale studenţilor străini care preferă, de cele mai multe ori, camerele de două persoane, dotate cu televizor sau frigider, unde un loc ajunge la 100 de euro. Cei care nu-şi permit un loc în căminele de lux din Regie, pot să se consoleze cu surpriza ce le-a fost pregătită: o sală de forţă şi o sală de lectură noi-nouţe, amenajate pe locul fostei spălătorii.

Repartiţie electronică în cămine

Studenţii şi-au depus cererile de cazare din luna iunie, iar bobocii la înscriere, repartizarea făcându-se deja, electronic. Situaţia poate fi consultată pe site-ul fiecărei facultăţi în parte. Aceştia trebuie doar să vină la administraţia căminului unde au fost repartizaţi, să-şi ridice cheia şi să semneze contractul. „E mai multă transparenţă. Elevii sunt repartizaţi în funcţie de medii şi listele pot fi văzute pe site de oricine, deci nu se poate să dai camere fără acoperire", spune Ecaterina Andronescu, rectorul UPB.

Metoda de obţinere a unui loc în cămin este similară şi la ASE. „Elevii au primit deja repartiţiile online. Dar cei care n-au primit un loc să stea liniştiţi. Mulţi renunţă până pe 15 octombrie sau după prima lună de stat în cămin şi au şanse să obţină totuşi un loc", explică prorectorul pe probleme studenţeşti de la ASE, Nicolae Istudor.

Cât despre vânzarea locurilor, acesta consideră că este o problemă de economie la mijloc. „De ce să dai sute de euro pe o cameră care se va elibera până la urmă? Sau îţi cauţi un apartament cu alţi colegi şi e mai bine", completează acesta. Oricum, cei care practică „acest sport" riscă să fie exmatriculaţi, asta dacă reprezentanţii universităţii pot demonstra că a avut loc o tranzacţie ce a implicat bani. Cum niciunul dintre elevii prinşi nu recunoaşte, se aleg doar cu datul afară din cămin.

În căminele private, de la 75 de euro

O alternativă pentru cei care s-au săturat să împartă baia cu alte zeci de persoane şi au ceva mai mulţi bani pot să se cazeze la căminele private din Capitală. Pe strada Ion Movilă, în apropiere de Piaţa Gemeni, se găseşte un astfel de cămin care oferă, pentru aproape 140 de euro pe lună, pază non stop, internet, cablu tv, frigider, cuptor cu microunde, aer condiţionat pe timpul verii şi opţional şi serviciile de spălătorie. Studenţii pot încerca şi la căminul West Gate Studios, din cartierul Militari, unde dacă plăteşti în avans poţi ajunge şi la 75 de euro pe lună pentru un loc într-o cameră de două persoane. Cămine private se mai găsesc şi în apropiere de Regie, la Pod Ciurel, unde un loc costa anul trecut 240 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite