Bucureştenii nu mai pot plăti factura la căldură.Preţul mare al gigacaloriei a crescut şi numărul restanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţului la gigacalorie a mărit şi numărul bucureştenilor care întârzie cu plata întreţinerii. Majorarea costurilor pe care bucureştenii trebuie să le plătească pentru energia termică a dus la creşterea numărului de asociaţii de proprietari care înregistrează restanţe la plata facturilor către RADET.

Potrivit datelor care ne-au fost comunicate de regie, în acest moment sunt în Capitală 648 de asociaţii de proprietari care au restanţe la plata facturilor mai vechi de şase luni, în timp ce în anul trecut doar 446 erau în această situaţie.

Aproape 600.000 de apartamente legate la RADET

Cu toate acestea, furnizarea energiei termice nu a fost sistată la niciuna dintre asociaţiile de proprietari care înregistrează restanţe la plata facturilor. „Asociaţiile de proprietari cu restanţe trebuie să-şi asume plata facturilor curente şi achitarea eşalonată a sumelor datorate la care se adaugă penalităţile”, ne-a declarat Dragoş Moldoveanu, şeful serviciului comunicare al RADET.

El a adăugat că perioada pentru care pot fi eşalonate datoriile poate fi de până la 18 luni, în cazul unor restanţe foarte mari. Totodată, acesta a mai precizat că numărul asociaţiilor de proprietari cu restanţe variază de la o luna la alta.     

Numărul total al asociaţiilor de proprietari racordate la sistemul centralizat de încălzire în Bucureşti este de 11.540, iar cel al apartamentelor care beneficiază de serviciul de termoficare, de 567.000.

Facturile au crescut în noiembrie cu până la 89%

În octombrie, facturile emise de RADET au înregistrat mai degrabă scăderi faţă de aceeaşi lună din 2010. Astfel, potrivit datelor regiei, a fost înregistrată o creştere a facturii medii doar la apartamentele cu două camere, de 28,33%, în condiţiile în care şi temperaturile de afară au fost mai ridicate cu aproape 2 grade Celsius în octombrie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010.

Creşterile cele mai mari ale facturilor medii au fost înregistrate în luna noiembrie a anului trecut. Astfel, la o cameră factura medie a crescut cu 89%, la două camere - cu 87%, la trei camere - cu 84,82%, iar la patru camere - cu 84,13%. Temperaturile exterioare au fost mai scăzute cu aproximativ 7 grade Celsius în noiembrie 2011 faţă de luna similară din 2010.

În decembrie, facturile au crescut cu aproximativ 37%, adică cam cu tot atât cu cât a crescut şi preţul gigacaloriei. Astfel, la o cameră factura medie a crescut cu 37,18%, la două camere - cu 37,24%, la trei camere - cu 37,29%, iar la patru camere - cu 37,30%. Temperatura exterioară medie a fost de 3,3 grade Celsius în decembrie 2011 faţă de 0,1 grade Celsius în decembrie 2010.

Scumpirile s-au făcut în august

Preţul facturat bucureştenilor pentru o gigacalorie a crescut în luna august a anului trecut cu 37%, de la 124 lei la 169,8 lei, ambele sume având TVA inclus. Majorarea a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la sfârşitul lunii iulie şi a urmărit compensarea deficitului anual al RADET.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite