Buldozerele Primăriei puse la pământ de o decizie judecătorească: 36 de clădiri au fost demolate înainte ca hotărârea să le salveze FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la Bulevardul Uranus au fost din nou oprite printr-o decizie judecătorească definitivă. Curtea de Apel Bucureşti a suspendat autorizaţiile pentru demolarea a 38 de clădiri din Buzeşti-Berzei, în condiţiile în care 36 dintre ele au fost deja puse la pământ.

Lupta pentru salvarea clădirilor monument-istoric din calea Bulevardului Uranus pare una interminabilă. Magistraţii bucureşteni au luat, la finalul lunii trecute,  o decizie care s-a dovedit a fi târzie.  Două autorizaţii de desfiinţare în baza cărora Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a făcut una cu pământul 36 de construcţii, unele vechi de la finalul secolului XIX, au fost suspendate de Curtea de Apel Bucureşti.  Acesta este al şaselea proces pe care municipalitatea îl pierde în urma unor procese apărute după ce lucrările la Diametrala Nord-Sud au început.


Click pe imagini pentru fotogalerie cu ruinele!

image
image
image

Salvarea întârziată

Această suspendare a salvat de la demolare doar două clădiri din zonă, o casă de pe Strada Haralambie Botescu şi alta de pe Strada Cameliei. Restul caselor vechi au fost demolate până la pronunţarea sentinţei. Printre ele s-a numărat şi o clădire din Calea Griviţe, nr. 119, un imobil de la finalul secolului XIX, ce făcea parte din  ansamblul monument istoric Calea Grivitei. Aceasta a fost demolată  înainte de termenul procesului, care a fost stabilit pentru 19 mai 2011, în pofida eforturilor depuse de ONG-uri, de a opri cât mai repede demolările.  „Noi obţinusem deja şi suspendarea şi anularea PUZ-ului şi ,pentru că autorizaţiile respective se bazau pe PUZ, era de aşteptat ca noi să câştigăm procesul ăsta. Ne-am dus şi la prefect, pentru că ştiam că el are un avantaj prin lege ca în momentul în care atacă un act, actul respectiv se suspendă, dar a prefectul a refuzat", a spus Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. 

image
image
image

Click pe poze pentru imagini de la demolările din weekend!

Lucrări sistate provizoriu

În momentul de faţă lucrările la Bulevardul Uranus sunt oprite şi reprezentanţii Primăriei Capitalei aşteaptă procesul de fond în care se va stabili dacă autorizaţile pentru demolările efectuate pe Buzeşti -Berzei vor fi sau nu legale. „Este vorba doar de o suspendare. Când vom intra pe fond, şi vom demonstra că lucrurile sunt corecte şi vom arăta că toate aceste încercări sunt, de fapt, abuzuri pe care le vom da la o parte, lucrările vor continua. Trebuie să scăpăm de mizeriile alea de pe diametrală. Au fost clădiri din care am scos zeci de aurolaci. Dar, nu demolez atâta timp cât am autorizaţiile suspendate",a spus Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei.  Doar în momentul în care instanţa judecătorească va anula autorizaţiile de desfiinţare, bucureştenii care şi-au pierdut casele în baza autorizaţiilor suspendate acum, pot acţiona în instanţă PMB.  Până atunci, aceştia se pot judeca doar pentru a obţine sume mai mari în urma exproprierilor. 



Click pe imagini pentru a vedea cum au fost demolate două case din anii 1900!

image
image
image

Precedent în ignorarea deciziilor judecătoreşti

 În luna iulie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au suspendat utilitatea publică a proiectului ce presupunea construcţia Diametralei Nord-Sud. Astfel, demolările din zona Buzeşti-Berzei ar fi trebuit sistate. Cu toate acestea, Primăria Capitalei a reuşit să găsească o formă legală prin care să pună la pământ alte construcţii. La o săptămână de la suspendarea utilităţii publice, buldozerele au transformat în moloz două case construite la începutul secolului XX. „Clădirile au fost monumente istorice, dar am făcut demersuri pentru declasarea lor cu condiţia prelevării anumitor elemente reprezentative pentru construcţie. Pentru aceste două case s-au eliberat un certificat de urbanism, avize, inclusiv de la Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei, iar pe baza acestora s-a obţinut autorizaţia de construcţie", a explicat Mădălin Dumitru.

Scandalul demolărilor ilegale care fac loc Bulevardului Uranus continuă. Două case de la începutul secolului trecut au fost puse la pământ FOTOGALERIE

VIDEO Monumente făcute praf pentru Uranus: Cum acoperă Primăria, din pix, demolările ilegale FOTOGALERIE

Noul „Bulevard Magheru"

Lucrările la Bulevardul Uranus, ce va lega Guvernul de Palatul Parlamentului,  au început în luna martie a anului trecut. Proiectul, vechi de patru ani, presupune lărgirea străzilor Buzeşti, Berzei şi Uranus. Pentru realizarea primului tronson al bulevardului, din Piaţa Victoriei până la Vasile Pârvan, municipalitatea a alocat 100 de milioane de lei, sumă în care au fost incluse şi exproprierile.  Termenul de execuţie pentru finalizarea acestui tronson este de un an şi jumătate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite