FOTOGALERIE Bucureştii vechi de-o sută de ani. Vezi cum arăta Capitala regalistă în contrast cu blocurile muncitoreşti ale perioadei comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tuşe calde şi boeme, sau gri, exprimând tristeţea unor vremuri crâncene, imagini care altădată colportau mesaje cu marcă între oameni din toate colţurile ţării ilustrază Capitala de la 1900 încoace. Multe dintre edificiile „încremenite“ pe vechile cărţi poştale nu mai sunt sau şi-au schimbat denumirea.

Capiatala Regalistă avea un farmec aparte. Purta joben, monoclu, pălării şi umbrele, se distingea prin discreţie, fineţe şi „substanţă“. Ateneul, grandioasa intrare, acum dispărută, în Parcul Regele Carol I din Dealul Filaretului, Cişmigiul, sau Moscheea şi Turnul lui Ţepeş din Parcul Regele Carol I aveau farmecul perioadei interbelice.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din Bucureştiul vechi


Parcul Carol, simbol al monarhiei şi al Capitalei interbelice, fiind construit între 1900 şi 1906 în cinstea Regelui Carol I pe Dealul Filaretului, impresiona pe vremuri prin monumente, unele dintre ele acum dispărute sau uitate în ruină. Moscheea, construită în anul 1906 pe malul lacului, în cinstea musulmanilor din Regat, a fost demolată la sfârşitul anilor '50 de comunişti, sau Muzeul Militar (Palatul Artelor), înfiinţat în 1923, demolat după cutremurul din 1940, după ce în 1938 a fost mistuit de flăcări, sunt doar două dintre  monumentele dispărute ale Bucureştiului vechi, din Parcul Carol I.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din Bucureştiul vechi

De la culorile pastelate şi clădirile boeme ale perioadei interbelice, Bucureştiul a luat înfăţişarea gri şi anostă a construcţiilor comuniste. De la frumuseţea dispărutului Muzeu Militar, cărţile poştale ale celei de-a doua părţi a secolului XX ilustrează „gloriile socialismului“: Casa Presei,  Ferentariul muncitoresc, Palatul Pionierilor, Stadionul Republica, Ministerul Căilor Ferate, Bulevardul Generalissimul I.V. Stalin (actualul Bulevard Aviatorilor) sau măreţul Bulevard Magheru.

image
image
Şoseaua Generalissimul I. V. Stalin, actualul Bulevard al Aviatorilor, 1953. FOTO: ADEVĂRUL

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din Bucureştiul vechi

În anul 1953 a fost anul în care a avut loc la Bucureşti cel de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi cel de-al patrulea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor pentru Pace şi Prietenie. Tot pentru aceste competiţii s-a inaugurat în acelasşi an, într-un timp record, Complexul de Cultură şi Sport „23 August“, o adevărată „glorie socialistă“. Atunci aveau să sosească în Capitală mii de tineri din toate ţările lumii pentru a participa la cele două megacompetiţii internaţionale. Pentru a folosi această oportunitate, statul român a emis o mini-broşură de prezentare a oraşului. Cu Ateneul Român pe copertă, au fost incluse în broşură toate edificiile epocii comuniste de atunci, fiecare cu câte o mică explicaţie, tradusă în limbile franceză, rusă şi engleză. Pe atunci în construcţie, în acelaşi pliant, este prezentată şi macheta Combinatului Poligrafic „Casa Scânteii“. Alături de această megaconstrucţie socialistă, pliantul cuprindea imagini din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu, de pe bulevardele Magheru şi Generalissimul I. V. Stalin (Aviatorilor), sau din cartierul muncitoresc Ferentari.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din Bucureştiul vechi

Pliant pentru promovare turistică a Bucureştiului, în 1953. FOTO: ADEVĂRUL
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite