Bucureştiul a rămas fără anticarii de la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dulapurile cu mii de cărţi vechi, care deveniseră în ultimii ani o adevărată emblemă a Capitalei, au fost luate pe sus într-o dimineaţă şi duse într-un depozit al Primăriei Sectorului 3.

Vânzătorii de cărţi vechi din zona Universităţii au dispărut în urmă cu două sptămâni. Arhitectul şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, a declarat pentru „Adevărul“ că ridicarea dulapurilor s-a produs în urma unei decizii a primarului Liviu Negoiţă, deoarece „zona nu mai arăta cum trebuie“. „A fost emisă o dispoziţie de primar pentru desfiiţarea acelor spaţii pentru că locul nu mai aducea deloc cu ceea ce ar fi trebuit să fie. Era mizerie şi în afară de acele tarabe de acolo se vindeau tot felul de alte produse, de nimicuri, era ca un târg în mijlocul oraşului“, a spus Dumitraşcu. Acesta a mai declarat că Primăria Sectorului 3 nu a fost contactată oficial de buchinişti pentru găsirea altor spaţii, dar că pot exista alternative şi că amplasarea lor în acel loc era o variantă provizorie.

Dan Petre Popa, secretarul Asociaţiei „Cartea veche a buchiniştilor de la Universitate“, nu este de acord cu afirmaţiile reprezentantului Primăriei Sectorului 3 şi afirmă că între anticari era o înţelegere pentru a nu-i lăsa pe vânzătorii ambulanţi să-şi comercializeze produsele în zonă.

Somaţi să evacueze zona

Popa, care este şi jurnalist liber profesionist, afirmă că nu ştie de ce au fost evacuaţi buchiniştii. Crede însă că acţiunea ar putea avea drept cauză, fie o remarcă ironică pe care a făcut-o într-un cadru informal în urmă cu câteva zile la adresa unor membri de vază ai PSD, fie interesele unor persoane care ar vrea să pună mâna pe acele spaţii.

Popa a povestit că ridicarea dulapurilor s-a făcut în forţă, în prezenţa multor poliţişti comunitari din Sectorul 3, într-o dimineaţă, la o oră la care anticarii nici nu erau acolo. Dulapurile au fost luate cu tot cu cărţi, care au fost recuperate ulterior cu greu de anticari. Popa a mai declarat că asociaţia a primit o somaţie din partea Primăriei cu o zi înainte de evacuare. Secretarul asociaţiei consideră că acţiunea Primăriei Sectorului 3 nu este legală deoarece marile bulevarde sunt în administrarea Primăriei Capitalei. El recunoaşte totuşi că autorizaţia anticarilor expirase în urmă cu mai multe luni şi că nu a mai fost înnoită la Primăria Capitalei pentru că el n-a mai avut timp să se ocupe de asta. La Universitate vindeau 22 de anticari, care aveau acolo dulapurile din 2006. În zonă, chiar la ieşirea de la metrou, au mai rămas câţiva vânzători de carte veche, care însă ar ţine de Primăria Sectorului 1.

„Este o măsură foarte proastă“

Dispariţia anticarilor din acea zonă nu este bine văzută de cei mai mulţi bucureşteni. „Este o măsură foarte proastă. Aici, lângă Universitate, ar trebui să fie un fel de orăşel al culturii, şcoala să nu fie numai înăuntru, ci şi în afară“, ne-a declarat Dan Fuiorea, profesor de educaţie plastică.
Alţii sunt de părere că dulapurile cu cărţi îi confereau zonei un specific aparte. „Pe mine nu mă deranjau, ba chiar zona avea un alt aer, era mai interesantă“, ne-a spus Sorina Jercea, elevă de liceu. „Era bine să-i lase, vindeau cărţi la un preţ rezonabil şi nu încurcau nu nimic“, a spus şi Eugen Mihalache, un bibliofil.




 
 





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite