Bucharest Running Club pune pe fugă tot centrul Bucureştiului, la semi-maraton internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Startul primei ediţii a competiţiei internaţionale se va da duminică, la ora 9.30, în Piaţa Constituţiei. Înscrierile online s-au terminat ieri, şi continuă în Piaţa Contituţiei, mâine şi poimâine.

Organizatorii aşteaptă peste 3.000 de alergători la cele cinci competiţii propuse. Până în acest moment, s-au înscris 1.500 de alergători din 10 ţări, a declarat preşedintele Asociaţiei Bucharest Runnin Club, Valeria Răcilă van Groningen, la evenimentul de anunţare a competiţiei de sport de masă.
Alergătorii sunt aşteptaţi vineri, în intervalul orar 13.00 – 20.00, şi sâmbătă, de la 9.00 la 20.00, pentru înscrieri şi kitul de participant, în Piaţa Constituţiei.

Pe lângă faptul că oamenii vor fi puşi la alergat în masă, evenimentul este şi o bună ocazie de depistare a valorilor,  a alergătorilor cu potenţial de performanţă, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism, Nicolae Curta.

Centrul de proiecte şi programe sportive pentru copii şi pentru tineret susţine, de asemenea, evenimentul sportiv. Ruxandra Simion, reprezentanta centrului, a declarat la anunţarea semi-maratonului că încurajează participarea copiilor, şi chiar vor premia şcolile care aduc cei mai mulţi copii la concurs.

Organizatorii au promovat concursul în toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, precum şi în cinci universităţi, pentru a atrage participarea tinerilor.

Beneficiarii fondurilor strânse în urma semi-maratonului sunt asociaţiile non profit Hospice Casa Speranţei, Viitor Plus, Light into Europe, United Way şi Little People.

Pregătirea alergătorilor

Antrenamentele dinaintea competiţiei de sâmbătă încep cu aproximativ patru până la şase luni înainte de startul cursei, pentru alergătorii amatori, pentru a putea face faţă distanţei de 21,097 kilometri, a explicat Vlad Victor, de la RO Club Maraton. „Pentru antrenamente, foarte importantă este alergarea în grup, aşa scapi de plictiseala şi te motivezi, nu mai simţi oboseala”,  a adăugat el.

Cei şapte alergători de elită invitaţi, din Kenya, Nairobi şi Elveţia, sosesc în Bucureşti în această seară. Atleţii profesionişti au ocazia să îşi testeze forma la activităţi sportive de masă, în condiţii de concurs oficial. Ei vor încerca să alerge cursa într-un timp mai bun decât 61 de minute, a declarat Valeria Răcilă van Groningen.

Într-o cursă de semi-maraton, timpul până la linia de finish este de 61 – 62 de minute pentru sportivii de perfomanţă. Primii români vor termina cursa în aproximativ 65 – 66 minute, iar maxim 10 persoane vor ajunge la final în mai puţin de 73 de minute, estimează Vlad Victor, el însuşi alergător amator de semi-maraton. Amatorii vor termina cursa în aproximativ o oră şi 25 minute, iar majoritatea alergătorilor vor avea nevoie de o oră şi 40 de minute pentru a terce linia de finish, a adăugat el.

Pregătirea organizatorilor

Pentru îndeplinirea tuturor standardelor de desfăşurare a concursului, arbitrul internaţional Paolo Ottone supraveghează respectarea şi omologarea tuturor condiţiilor de desfăşurare, de la pistă, la amplasarea punctelor de băuturi energizante şi răcoritoare, sau poziţionarea regulamentară a ambulanţelor, la fiecare cinci kilometri.

Paolo Otton este extrem de încrezător că Petrom Bucharest Internaţional Half Marathon, care inaugurează prima ediţie duminică, va avea succes, chiar mai mare decât maratonul care se defăşoară toamna: „Pun pariu pe un milion de euro că, în doi-trei ani maxim, acest eveniment va avea amploare mai mare decât maratonul din octombrie. Guvernul nostru bogat plăteşte pariul”, a glumit el.

Nu se anunţă ploi pentru duminică dimineaţă în Capitală, sunt toate condiţiile pentru rezultate foarte bune ale alergătorilor.

Radu Condrea gestionează ce aproape 100 de voluntari implicaţi în organizarea evenimentului. Echipa care va asigura buna desfăşurare a crosului este formată din aproape 200 de persoane, din care 130 din partea organizatorilor, iar restul – voluntari selecţionaţi în urma interviurilor.

Ei se vor ocupa de fiecare aspect al cursei: înregistrarea participanţilor, punctele de informare şi acreditare, zonele de hidratare şi prim ajutor, zona de premiere, logistica şi IT. Startul organizatorilor se va da duminică cu mai bine de trei ore înaintea alergătorilor, ei vor fi prezenţi pe traseu începând cu ora 6.00.

După conferinţa de anunţare a câştigătorilor, planificată la ora 12.00, până la ora 15.00 vor fi festivităţile de premiere, multiple. Chiar şi ultimii sosiţi vor avea o categorie de premii, la fel şi alergătorii îmbrăcaţi trăznit.

Click aici pentru toate detaliile tehnice ale evenimenmtului: Semi-maratonul bucureştean celebrează sănătatea prin mişcare duminică

Centrul Capitalei blocat de alergători. Vezi restricţiile de pe 3 iunie!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite