DEZASTRU MEDICAL: Spitalul de Boli Cardiovasculare din Capitală intră în moarte clinică. Bugetul pentru luna decembrie este de 87 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ care asigură jumătate din totalul operaţiilor pe inimă din România şi peste 75% din totalul urgenţelor de chirurgie cardiovasculară îşi închide porţile de luni, deoarece fondurile pentru asigurarea asistenţei medicale de specialitate nu mai sunt suficiente.

UPDATE 13.45: În urma declaraţiilor managerului Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Capitală, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a precizat, pentru Mediafax, că finanţarea spitalelor pentru luna noiembrie va fi rezolvată prin transferarea a aproximativ 150 de milioane de lei din bugetul pe decembrie,  menţionând însă că anticipează unele probleme financiare pentru luna viitoare, dar pe care încearcă să le rezolve cu Ministerul Finanţelor.

„Finanţarea spitalelor pentru luna noiembrie este rezolvată, astăzi vor fi transferate aproximativ 150-160 de milioane de lei din bugetul pe decembrie în noiembrie“, a spus Duţă.

În bugetul pentru luna noiembrie nu mai sunt bani decât pentru salarii, iar cel pentru luna decembrie însumează doar 87 de lei.

Managerul Institutului „C.C. Iliescu“, Şerban Bubenek, a declarat, marţi pentru Mediafax, că de luni activitatea unităţii medicale va fi oprită. „Această situaţie se datorează faptului că în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu sunt prevăzute niciun fel de sume în bugetul lunilor noiembrie şi decembrie 2011 pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi consumabile uzuale, reactivi, utilităţi. Spre exemplu, pentru luna noiembrie 2011 sunt prevăzute doar fonduri care acoperă cheltuielile cu salariile, iar pentru luna decembrie 2011 bugetul total aprobat al institutiei este de 87 de lei“, a precizat managerul Institutului „C.C. Iliescu“, pentru Mediafax.

„Schimbarea regulilor în timpul jocului“

Şerban Bubenek a menţionat că, deşi a semnalat forurilor superioare în repetate rânduri necesitatea suplimentării fondurilor pentru spitale, rezultatuş a fost doar „schimbarea regulilor în timpul jocului“, adică modificarea de două ori în cinci luni a practicilor de codificare, adică aşa cunoscuta plată pe caz rezolvat.

„În loc să fie ameliorată finanţarea pe baze reale şi obiective, au fost modificate de două ori în cinci luni practicile de codificare. Menţionăm că aceleaşi date obiective din care reiese faptul că instituţia noastră acoperă cea mai mare parte a urgenţelor medico-chirurgicale în domeniul cardiovascular la nivel naţional au stat la baza deciziei prompte şi justificate a Ministerului Sănătăţii de a suplimenta recent fondurile programelor naţionale de sănătate, destinate achiziţionarii doar de materiale sanitare specifice, rezolvând astfel problema care ţinea de Ministerul Sănătăţii", a precizat Şerban Bubenek.

Surse din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti au explicat faptul că nu este vorba doar despre spitalul „C.C. Iliescu“, iar situaţia se reglementează la nivel naţional. Mecanismul de finanţare funcţionează la nivelul Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate.

500 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare

Bubenek a mai precizat, pentru Mediafax, că spitalul are înscrişi pe listele de aşteptare peste 500 de pacienţi pentru lunile noiembrie şi decembrie, dintre care 300 pentru intervenţii chirurgicale cardiace şi peste 150 pentru proceduri intervenţionale cardiologice.

Anual la camerele de gardă ale spitalului se prezintă peste 50.000 de pacienţi, dintre care 14.000 sunt internaţi, restul fiind trataţi în sistemul de spitalizare de zi şi ambulator.

„Nu am avut nicio datorie după 2005. În 2010, ca să nu refuzăm pacienţii de la operaţiile care le-au salvat viaţa, am cheltuit tot fondul de dezvoltare pe care îl adunasem, în valoare de un milion de euro. Repet, aceşti bani i-am cheltuit ca să ne îngrijim bolnavii. Niciodată Casa de Asigurări de Sănătate nu ne-a returnat aceşti bani“, a precizat Şerban Bubenek.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite