Peste 6.000 de litri de apă, pregătiţi la Catedrala patriarhală pentru Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sărbătoarea Botezului Domnului de mâine, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală, Patriarhul Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei (aghiasma mare) în faţa reşedinţei patriarhale, în jurul orelor 11.30.

Astăzi, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de peste 6.000 de litri de apă care, după sfinţire, va fi oferită credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului.

La Catedrala Patriarhală a fost oficiată azi şi Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Sărbătorii Botezului Domnului, relatează Basilica, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române. De dimineaţă au fost săvârşite Ceasurile împărăteşti, slujbe care se săvârşesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: în Vinerea Mare, în Ajunul Crăciunului şi în Ajunul Bobotezei. Dacă Ajunul Botezului Domnului cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, iar în ziua Sărbătorii Epifaniei Domnului se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, conform rânduielilor tipiconale din Biserica Ortodoxă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Imediat după Sfânta Liturghie a fost săvârşită Slujba Aghesmei Mari.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice sfinţirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite