FOTOGALERIE Biserica high-tech cu clopote programate prin satelit şi ladă frigorifică pentru morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Sfântul Ilie din cartierul bucureştean Titan a depăşit tiparele bisericii tradiţionale: are clopote programate prin satelit, o centrală termică verde şi o ladă frigorifică pentru morţi. „Capul răutăţilor" este părintele Ilie Costescu care a înţeles că biserica zilelor noastre trebuie să fie dinamică şi că este mai mult decât un loc unde se cântă şi se atămâiază.

Între blocurile din Titan, pe locul unui fost talcioc, s-a ridicat ceea ce avea să fie cea mai modernă biserică din Capitală şi poate chiar din România. Dacă pentru a trage clopotele la orice alt lăcaş din Bucureşti trebuie ca un om să urce până în clopotniţă, la catedrala Sfântul Ilie, totul se rezolvă dintr-un buton din spatele uşilor altarului. „Cele patru clopote funcţionează prin antena GPS legată la trei sateliţi. Au un computer care face comanda la clopote", explică părintele Costescu, deschizând panoul de control unde se află comanda clopotelor. Acestea sunt reglate rin satelit împreună cu ceasul de pe frontispiciul bisericii. „Poate să se oprească curentul şi un an de zile, când revine, satelitul reglează tot, şi clopotele şi ceasul de sus", mai spune preotul. Acestea au fost aduse de la Innsbruck, din Austria, şi au costat nouă miliarde de lei vechi.

Tabla, de la fabrica Euro din Germania

Turlele bisericii sunt acoperite cu o tablă specială adusă din Germania, de la fabrica de unde se fac modele euro. „Este o un cupru zincat, care permite ca tabla să-şi păstreze strălucirea şi culoarea un timp mai îndelungat", mai explică părintele. Aceasta a costat opt miliarde de lei vechi.

image

Click pe imagini pentru galerie foto!

Încălzire eco

Cea mai importantă realizare a gospodarului preot este sistemul de încălzire verde. În subsolul bisericii este adăpostită centrala ecologică. În curte sunt săpate două puţuri, care sunt de fapt cel mai important element al sistemului, la 65 de metri. „Este de fapt o pompă care bagă într-un filtru şi într-un răcitor apa din cele două puţuri. Mai avem şi o centrală pe gaz metan, care este folosită numai dacă temperatura scade într-atât de mult încât centrala verde nu mai face faţă", mai explică preotul Ilie Costescu. Ştie să manevreze „jucăria" care încălzeşte biserica în detaliu. „Eu sunt un om mai tehnic, mi-a plăcut de tânăr ingineria", mai spune preotul.

Lada frigorifică pentru morţi

„Ăsta e un popă nebun!". asta i-a spus părintelui Costescu un inginer de la Găeşti care i-a confecţionat prima ladă frigorifică pentru morţi de la o biserică din Capitală. Povestea a început acum ceva vreme, când repotul Costescu a fost în Ungaria, unde a oficiat o slujbă de înmormânare cu un prieten de-al său. Acolo, în capelă, biserica avea o ladă frigorifică. „M-am dus la Găeşti, la fabrica de frigidere şi le-am spus ce vreau. Nu se poate, mi-au răspuns.Apoi, un văr de-al meu m-a dus la un inginer care făcea artizanale. I-am spus ce vreau, şi ăsta a zis că nu se poate. M-am înfuriat şi l-am luat de gât. «Ăsta e popă nebun!», a spus omu' speriat. Până la urmă mi-a făcut-o aşa cum am vrut", spune Ilie Costescu.


image

Click pe imagini pentru galerie foto!

Panou electronic de informaţii

Planurile sale nu se opresc aici. Catedrala din Titan este departe de a fi gata, iar năstruşnicul preot şi-a propus ca să instaleze un info-panou „touch-screen" la întrare, astfel încât toţi enoriaşii să-şi ia toate informaţiile de care au nevoie printr-o simplă atingere cu degetul a unui ecran. „Biserica de astăzi trebuie să fie dinamică, interactivă. Respectând canoanele, trebuie să-i facem pe oameni să înţeleagă că biserica înseamnă mai mult decât un loc unde se cântă şi se atămâiază", a mai spus Ilie Costescu.

Toate aceste investiţii de ultimă generaţie în ceea ce priveşte tehnologia, au fost făcute cu sprijinul unui om de afaceri bucureştean. Preotul a fost cel care a avut suficientă nebunie să lupte pentru biserica lui, pe care a ridicat-o cu peripeţii. „Când i-am spus Preafericitului Teoctist că vreau să fac biserica, dar n-am niciun ban, mi-a zis: «Eşti nebun! Cum să te-apuci de ditaimai catedrala fără niciun leu?!»", îşi aminteşte preotul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite