FOTOGALERIE Cele mai sigure zone pentru bicicliştii din Bucureşti. Vezi harta traseelor din Capitală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de bucureşteni pornesc în fiecare weekend să descopere oraşul şi împrejurimile lui pe două roţi pe traseele pedalate de alţii ca ei înainte. "ADS" vă prezintă ce trebuie să ştiţi pentru a circula pe două roţi prin oraş: pe unde mergi cu bicicleta, cât te costă să le închiriezi, dar şi câţi bani cheltuieşti pentru echipament.

Plimbările în Capitală pot fi mai mult decât o simplă metodă de a face mişcare. Uneori, ele se transformă în mini-circuite turistice prin care bucureştenii redescoperă frumuseţile oraşului în care locuiesc.  Cu toate că infrastructura din Capitală nu este una adaptată la numărul uriaş de bucureşteni care au ales bicicleta ca mod de deplasare, cei care pedalează nu renunţă la pasiunea lor. „Traficul e nebunie, pistele sunt şi nu sunt. Sunt zone în care există pistă, dar sunt maşini parcate pe ea. Pe şosea începe nebunia cu şoferii", spune Bogdan Petrescu, biciclist pasionat.

Bucureştean pe bicicletă

Bogdan Petrescu are 38 de ani şi trei biciclete. Bucureşteanul este unul dintre bicicliştii împătimiţi din Capitală. Pe când era doar un adolescent,  a descoperit că bicicleta poate fi mai mult decât un mijloc de deplasare şi de atunci i-a fost greu să se dea jos din şa. „Pe la 16 ani am început să fac ture prin jurul Bucureştiului cu prietenii, în grup. Chiar dacă el este încântat de traseele din afara oraşului, se plimbă, de câte ori are ocazia, şi prin Bucureşti, alături  de soţia lui şi de fiul său de şapte ani.  „Avem voie în parcuri ca Herăstrău, IOR, în anumite zone, şi în Tineretului" , a spus Bogdan.

image

Traseele apreciate de bicicliştii ca el  şi chiar de cei cu mai puţină experienţă sunt şi cele din jurul parcurilor, dar şi cele din jurul Casei Poporului sau Academiei Române şi chiar ruta care ocoleşte Grădina Botanică. Prin Bucureşti, arterele mari au fost şi ele cucerite de pasionaţii de pedalat. Şoseaua Kiseleff, Bulevardul Decebal sau Şoseaua Mihai Bravu, Bulevardul Lascăr Catargiu sau Şoseaua Ştefan cel Mare sunt şi ele trecute pe harta împătimiţilor pe două roţi. „Bulevardul Unirii, de la Piaţa Alba Iulia până la Parlament, este un alt traseu care merită încercat. Trotuarele sunt mai mari acolo şi sunt destul de puţini pietoni. În plus, e o zonă înverzită şi cât de cât aerisită", a precizat Bogdan Petrescu.

Alternativa pentru amatori

image

O plimbare cu bicicleta prin Capitală este acum la îndema oricui. Au avut grijă de acest lucru reprezentanţii celor 15 centre de închiriat biciclete, răspândite în tot oraşul. Cicliştii amatori sunt ceo mai avantajaţi de oferta centrelor. Ei pot împrumuta o bicicletă pentru a se relaxa aproape gratuit. În Parcul Tineretului (intrarea Şincai), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), la Facultatea de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu Nr. 36-46), în Parcul Drumul Taberei (fostul Moghioroş) şi Parcul Titan există centrele din reţeaua Cicloteque de unde bucureştenii pot pleca pedalând plătind doar 2 lei pentru o oră, sau 10 lei pentru o zi.

Mai mult, cicliştii pot returna bicicletele în oricare dintre centre. I'Velo închiriază bicicletele cu trei lei pe oră sau 15 lei pe zi. Cei de la "Bate Şaua" închiriază cu 60 de lei pentru o zi de pedalat şi oferă alternative închirierii unei căşti de protecţie cu 6 lei pe zi.  La fel fac şi cei de la My Bike la care ziua de pedalat costă 40 de lei, dar casca este inclusă în preţ. Cei de la Ciclissimo dau biciletele cu 10 lei pe oră, 50 de lei pe zi şi oferă varianta împrumutului pentru o săptămână, la 200 de lei. De la Hypersport bicicletele şi echipamentul de protecţie se pot împrumuta cu 40 de lei zilnic, iar la Rait a bike, două ore de plimbare costă 10 lei. Cei de La Pedale închiriază biciclete în Parcul Kiseleff şi în Parcul Herăstrău doar pe baza buletinului.

„Bulevardul Unirii, de la Piaţa Alba Iulia până la Parlament, este un alt traseu care merită încercat. Trotuarele sunt mai mari acolo şi sunt destul de puţini pietoni. În plus, e o zonă înverzită şi cât de cât aerisită", Bogdan Petrescu, biciclist

image

 Preţuri pentru pasionaţi

Modelele de bicicletă sunt la fel de diverse ca cele de maşini. În funcţie de preferinţele  ciclistului, de traseul pe care acesta va pedala, dar şi de experienţa sa, bicicletele costă între 200 de lei, cele pentru copii ce pot fi cumpărate din centrele comerciale, şi 10.000 de lei, cele pentru pretenţioşi ce pot fi cumpărate din magazinele specializate. O bicicletă pentru oraş, sau un mountain bike, cumpărate dintr-un magazin specializat costă între 900 de lei şi respectiv 1.000 de lei şi pot ajunge şi la 2.000 de lei. Preţul unei bicicletele pliabile porneşte de la 2.000 de lei.

 Echipament pentru cicliştii de cursă lungă

O tură cu bicicleta în afara oraşului presupune o anumită pregătire. Cei care se încumetă pentru prima dată pe un traseu mai lung trebuie să-şi pună în rucsac, pe lângă casă şi bidonul cu apă, şi un echipament de ploaie, lumini, o pompă, o cameră pentru bicicletă, dar şi un set de scule. Pentru porţiunile de pe şosele, bicicliştii trebuie să aibă şi o vestă reflectorizantă. 

Trasee pentru bicle în afara oraşului

La final de săptămână, lăsând în urmă aglomeraţia şi zgomotul din Capitală, împătimiţii pedalează spre zone înverzite, unde miroase a curat şi a iarbă. Nu puţini sunt cei care, în grup, sau cu familia, pornesc spre ieşirile din oraş şi se îndreaptă spre pădurile din împrejurimile Bucureştiului, unde traseele sunt potrivite şi pentru începători. „Sunt pădurile Cernica sau Băneasa.

Există drumuri marcate pentru biciclişti, de la concursuri. Chiar dacă nu sunt marcate pentru biciclişti sunt marcate pentru mersul pe jos", a spus Bogdan Petrescu. Aceste destinaţii, la fel ca pădurea Snagov, sunt potrivite şi pentru începători. Pădurea Cernica este situată în Estul Capitalei, la aproape 10 kilometri de la ieşirea din oraş, pe Şoseaua Pantelimon. În această zonă se pot face ture de la o oră până la trei, patru ore. La aproximativ 20 de kilometri de Bucureşti se află pădurea Snagov, cu mai multe drumuri forestiere şi poteci numai bune pentru pedalat.

Descoperiri pe două roţi

image

Mănăstirea Comana

O altă destinaţie apreciată de toţi cei care au vizitat-o pe două roţi este Pădurea Comana, aflată la jumătatea distanţei între Bucureşti şi Giurgiu, unde sunt deja marcate trasee pentru biciclişti. Pe lângă Mănăstirea Comana ce poate fi admirată pe parcurs, cei care pesalează până acolo vor fi încântaţi când ajung la destinaţie.

Parcul Natural Comana are un farmec aparte, lăudat de toţi cicliştii care l-au vizitat. Traseul lung de aproape 40 de kilometri a fost catalogat de cei care pedalează de mai mult timp drept un traseu accesibil, în care porţiunile de şosea alternează cu drumurile forestiere. Ca repere, bicicliştii trebuie să ajungă la Adunaţii Copăceni şi să se îndrepte spre Grădiştea. Pentru cei care vor să pedaleze în zone în care să descopere lucruri noi, conacele din localităţile de pe lângă Bucureşti pot fi considerate destinaţii potrivite. Conacul Marghiloman din satul Hagieşti, comuna Sineşti, judeţul Ialomiţa, este una dintre aceste destinaţii. Aici se poate ajunge călare pe bicicletă dus-întors, în aceeaşi zi, traseul fiind de aproximativ 30 de kilometri.  Ruinele cetăţii dacice Argedava sunt un alt punct de oprire pentru bicicliştii bucureşteni. Traseu dus-întors ajunge la aproape 65 de kilometri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite