S-a tăiat panglica mall-ului cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii vizitatori au pășit, ieri, pragul Bibliotecii Naționale a României din Capitală, cel mai modern edificiu cultural din țară. Clădirea va adăposti 12,5 milioane de volume.

Inaugurarea Bibliotecii Naționale a României (BNR) a fost, de fapt, o avanpremieră dedicată presei, deschiderea oficială pentru public urmând să fie făcută treptat. „Cel mai probabil, vom deschide porțile pentru public pe 23 aprilie, de Ziua Națională a Bibliotecarului“, a declarat directorul general al BNR, Elena Tîrziman.

Această primă etapă va fi marcată în cadrul unui mic eveniment, iar clădirea își va găzdui cititorii în două săli de lectură complet amenajate. Pe parcursul unui an, toate sălile destinate cititului și resursele bibliotecii vor putea fi explorate de bucureșteni și nu numai.
La eveniment au fost prezenți premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu și directorul BNR, Elena Tîrziman, care a prezentat impresionanta clădire drept un mall cultural.

Tehnologie de ultimă generaţie

Elena Târziman a afirmat că Biblioteca va fi gazda perfectă pentru manifestări culturale de tot soiul, deoarece încăperile destinate momentelor educaționale sunt decorate modern și sunt de ultimă generație, din punct de vedere tehnologic. Camerele dedicate activităților culturale sunt placate cu marmură, sunt dotate cu instalații de iluminat spectaculoase și dispun de instalații de aer condiționat sub forma unor dulapuri de climatizare plasate pe plafon și pe pereți. Sistemul ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt.

Expoziții de artă, de fotografie, de manufactură și multe altele, vor putea fi admirate în cele mai luxoase săli din țară dedicate exclusiv evenimentelor de acest fel. Clădirea va adăposti activități cu și pentru copii, cum ar fi spectacole de teatru sau muzicale organizate de școli sau teatre pentru cei mici. Sălile de conferințe sunt moderne și dispun de ferestre imense, astfel încât reprezintă un loc deosebit pentru cei care doresc să organizeze conferințe ori seminarii.

Încăperile clădirii vor găzdui până și diverse spectacole culturale. Cu ocazia anumitor evenimente importante pentru România și nu numai, se vor organiza diferite spectacole, cu condiție ca acestea să poarte o amprentă educativă.
Cele mai importante manifestări culturale se vor desfășura în aula multifuncțională a BNR, cel mai interesant element al Bibliotecii. Amfiteatrul ultramodern are aspectul unei săli de cinematograf elegantă și personalizată, dispunând de o instalație impresionantă de lumini și reflectoare. Aula este complet echipată pentru proiecție de filme și este izolată acustic, astfel încât participanții să se bucure în liniște de acțivitățile culturale.

Istoria începe de Ziua Culturii

Primul eveniment care va beneficia de eleganța și facilitățile oferite de clădirea BNR va fi unul destinat donațiilor pentru bibliotecă. „Momentul ales pentru începutul istoriei manifestărilor culturale din mallul cultural este pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale“, a anunțat directorul general al BNR.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că intenționează să investească mai mult în edificii de mare importanță culturală. Ministrul a anunțat că anul viitor va fi finalizată și fațada Teatrului Național din București la care se lucrează în prezent. Tot anul viitor, vor intra în programul de modernizare și alte clădiri istorice din Capitală precum: Opera Română, Muzeul Țăranului Român și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“.
Prim-ministrul Emil Boc, care a fost, de asemenea, prezent la inaugurarea BNR a spus că este de părere că impresionantul edificiu „este și va rămâne un simbol al Bucureștiului“.

Istoric Bibliotecii Naţionale

Clădirea Bibliotecii Naționale din București, situată pe Bulevardul Unirii, nu a apucat vreodată să găzduască patrimoniul scris al țării noastre. În 1986 a fost începută construcția monumentului după un proiect depășit conceptual și tehnologic. Trei ani mai târziu s-a constatat că fațadele erau înghețate, iar clădirea a fost lăsată în paragină. În 2004, s-a efectuat o revizie a proiectului inițial, iar în 2006 Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a luat hotărârea de a transforma monumentul într-un centru cultural ultramodern. Lucrările de construcție la noul sediu BNR au fost finalizate în această lună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite