Procurorul Betelie, încă 30 de zile în arest! El este acuzat că ar fi vrut să-şi facă o „pilă “ la primărie prin vicepreşedintele ANRP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a obţinut prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui luna trecută. Alături de el, şi secretarul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, Bogdan Grigorescu, rămâne în arest preventiv.

Judecătorii de la Curtea de Apel, care au respins iniţial cererea de arestare a lui Betelie, susţin că procurorul şi-ar fi exercitat “influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din Primăriei Municipiului Bucureşti pentru rezolvarea unor «probleme»".

"Cu privire la acuzaţia de favorizare a infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Curtea reţine, de asemenea, că există date din care rezultă că inculpatul Betelie Mihai, în baza informaţiei cu caracter clasificat «Strict Secret» privind luarea unor măsuri specifice punerii în executare a autorizaţiei din 26 mai 2011 emisă de Curtea de Apel Bucureşti în ce priveşte convorbirile purtate în mediul ambiental în biroul procurorului B.M.I. (Bălăşescu Maximilian Ion - n.r) a intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnică şi ulterior ar fi divulgat presei aceste moment”, se mai arată în motivarea instanţei. Potrivit Curţii de Apel, procurorul Bălăşescu era vizat "în dosarul 120/P/2011, având ca obiect traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme", ulterior fiind şi el arestat pentru luare de mită.

 "Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi"

Procurorul Mihai Betelie a declarat în faţa judecătorilor că intenţiona să părăsească sistemul judiciar şi că, în opinia sa, faptele ce i se impută referitor la societatea comercială, nu ar fi de natură penală. "Nu am încercat şi nu intenţionez să zădărnicesc aflarea adevărului. Apreciez că faptele mele, aşa cum au fost ele prezentate, nu intră în sfera penalului. Nu am de ce să ascund că vorbeam şi că le-am spus multor prieteni, mai mult sau mai puţin apropiaţi, că vreau să părăsesc sistemul", a declarat procurorul Mihai Betelie în faţa judecătorilor instanţei supreme, în ultimul său cuvânt, moment în care a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, judecătorul Cristina Rotaru. "Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi. Pentru colegii dumneavoastră. Aveţi calitatea de procuror şef al unei unităţi de Parchet. Dar se pare că nimic nu vă atingea. Dacă nu pentru dumneavoastră, atunci pentru toţi cei pe care îi conduceaţi trebuia să fiţi exemplar. Dar şi pentru dumneavoastră", l-a mustrat preşedintele completului de judecată pe procurorul Betelie.

În continuare, Betelie le-a explicat judecătorilor că vrea să fie cercetat în stare de libertate, că vrea să fie alături de viitoarea sa soţie, cu care urmează să aibă un copil, şi că vrea să ofere tot suportul şi sprijinul celor doi arătând că nu se impune arestarea sa de vreme ce faptele imputate pot fi judecate prin prisma sancţiunilor disciplinare.

Mihai Betelie, suspendat din funcţia de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, şi Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, sunt acuzaţi că au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiaţi şi au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, să le faciliteze desfăşurarea activităţii. Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

 Secretarul primăriei ar fi băgat 50.000 de euro în firmă

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. DNA a stabilit că în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activităţi financiare, ca acte de comerţ, şi au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzaţi s-ar fi ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite