Cum a refuzat BCU 700.000 de euro de la un chiriaş şi a preferat altul, la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) au refuzat un “chiriaş” dispus să investească aici circa 700.000 de euro. Au acceptat în schimb un altul care a oferit jumătate din preţ.

Directoarea BCU, Mireille Rădoi, a organizat în urmă cu o lună o licitaţie în vederea închirierii unei suprafeţe de 176,1 metri pătraţi. Amplasamentul era situat la parterul corpului Boema şi era cunoscut sub numele de Galateca.

La licitaţie s-au înscris trei firme:  SC Forza Rossa SRL, Brain Intl Ltd SRL şi Centrul de Artă Contemporană Club Electroputere Craiova. Cei din urmă s-au retras, iar în cursă au rămas o firmă înfiinţată recent şi reprezentantul Ferrari în România.

Spaţiul urma să fie închiriat pe o perioadă de zece ani şi, la prima vedere, era limpede cine va câştiga. Aceasta pentru că suma propusă drept chirie de S.C Forza Rossa Store SRL a fost dublă faţă de cea a adversarilor: 20 de euro pe metrul pătrat, şi o investiţie cu valoare triplă faţă de cea oferită de concurenţă, respectiv 279.043 de mii de euro.

În mod surprinzător însă, licitaţia a fost câştigată de Brain Intl Ltd SRl, care a oferit doar 10 euro pe metrul pătrat, cu o valoare a investiţiei de 100.000 de euro. 

Au refuzat 400.000 de euro

Într-o primă fază a licitaţiei, la capitolul “ofertă economică”, perdanţii au câştigat la puncte, însă când a fost vorba de aprecierea proiectului, comisia de evaluare, din care a făcut parte şi directoarea adjunctă a bibliotecii, Voichiţa Dragomir a recurs la părerile unor specialişti externi. Aceştia din urmă au întocmit un raport în urma căruia a fost stabilit câştigătorul.

În final, Ferrari a obţinut punctaj maxim – 10 - la oferta economică, şi doar 50 de puncte din 100 la aprecierea proiectului. Firma declarată câştigătoare a fost evaluată cu 9 la oferta economic şi cu 75 de puncte dintr-o sută la aprecierea proiectului tehnic.

În cifre, se poate spune că BCU a refuzat un chiriaş care genera venituri de aproape 300.000 de euro printr-o singură investiţie, şi alţi 400.000 de euro din plata chiriei pe zece ani.

Reprezentanţii Forza Rossa au înaintat două contestaţii. Una dintre ele a fost trimisă către comisia care a decis câştigătorul. Răspunsul a venit de la preşedintele comisiei, directoarea Voichiţa Dragomir care preciza că firma italiană a fost depunctată la capitolul inovaţie şi coerenţă. 

Reprezentanţii firmei care a pierdut licitaţia mai spun că, în mod straniu, ambele procese verbale întocmite în ziua licitaţiei, respectiv cel prin care s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile de participare de către ambii ofertanţi şi prin care a fost desemnat câştigătorul, au acelaşi număr de înregistrare, diferenţa dintre acestea constând în ora emiterii.  

Contestaţii

Cea de-a doua contestaţie a fost făcută către Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor (CNSC) care urmează să se pronunţe asupra corectitudinii licitaţiei. 

Oficialii BCU susţin că nu regretă banii pe care i-ar fi putut obţine de la chiriaşul Ferarri. „Într-adevăr, oferta economică era avantajoasă, însă proiectul Forza Rossa nu respecta tradiţia acestui spaţiu expoziţional”, a precizat Voichiţa Dragomir.

Potrivit reprezentanţilor Forza Rossa, proiectul lor urmărea înfiinţarea unui magazin cu acces la cele mai recente cărţi apărute, articole, cât şi organizarea unor expoziţii de artă, grafică şi vernisaje diverse.

Iuliana Tufan, directoarea firmei Brain Intl Ltd SRL care a câştigat licitaţia, nu a dorit să ofere detalii cu privire la proiectul propus pentru Galateca: „Eu nu am fost anunţată că am câştigat licitaţia, şi nu pot să vorbesc despre proiect. Nu înţeleg de ce ar trebui să dau detalii”. Deşi oficialii BCU susţin că firma câştigătoare pregăteşte un spaţiu expoziţional, de fapt acolo urmează să fie deschisă o cafenea, deşi în caietul de sarcini este limitată această activitate.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite