Zarzavaturile olandeze bat boicotul lui Băsescu. Preşedintele mănâncă numai legume turceşti sau spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întors supărat de la summitul din Bruxelles, Traian Băsescu i-a sfătuit pe români să boicoteze produsele din Olanda. Bucureştenii nu ţin cont de părerea preşedintelui României.

Președintele României a participat, la 9 decembrie, la summitul de la Bruxelles, unde s-a contrat cu premierul olandez, Mark Rutte, care a declarat că nu exclude posibilitatea ca Olanda să voteze din nou împotriva aderării României la spațiul Schengen. Această luare de poziție l-a enervat pe Traian Băsescu, care le-a sugerat românilor să evite să cumpere prodesele olandeze.



„Trebuie să recunosc că am evitat cât am putut zarzavaturile olandeze. Am preferat să cumpăr turceşti şi spaniole, dacă tot nu sunt româneşti. Şi cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze“, a spus președintele, întrebat de un reporter cum i se par prețurile. Traian Băsescu se afla la cumparăturile de iarnă, la un hypermarket din Capitală.

Reporterii „Adevărul“ au mers prin piețele bucureștene și au stat de vorbă atât cu comercianții, cât și cu cetățenii aflați la cumpărături, despre recomandarea președintelui. Majoritatea oamenilor au spus că nu vor ține cont de sfatul lui Traian Băsescu și că boicotarea produselor olandeze este o modalitate ridicolă de a face politică.

Banner spune si tu

Mai ieftin și mai apetisant

În Piața Dorobanți, un comerciant tocmai aranja niște ardei galbeni, importați din Olanda. Negustorul a mărturisit că el va continua să cumpere legume olandeze, deoarece există cerere din partea clienților. „Propunerea lui Băsescu este o răzbunare personală. Cât timp nu există prea multe produse românești în magazine, clientul va cumpăra ardeiul mai ieftin și mai apetisant din Olanda, fără să se gandească vreo secundă la ce recomandă președintele. Dacă erau piețele pline de zarzavaturi autohtone, românii n-ar mai cumpăra produse de export“, a explicat comerciantul.

În susținerea negustorului a venit și declarația unui tânăr care cumpărase un buchet de trandafiri din Țara Florilor. „În teorie, boicotul importurilor din Olanda este o idee viabilă, dar nu și pentru țara noastră. În România există două mari probleme: oferta produselor autohtone este foarte săracă, și, chiar dacă am dori să urmăm planul băsescian, românii nu fraternizează, spun că nu mai cumpără, dar tot îi prinzi cu legume de export în plasă“, a lămurit Dumitru Dona.

image

Dumitru a spus că în România n-ar funcționa această idee, în timp ce cumpăra trandafiri olandezi.

Cetățenii sunt de părere că, după recomandarea lui Traian Băsescu, zarzavaturile din Olanda vor căpăta și mai multă notorietate. O doamnă aflată la cumparături în Piața Amzei, Andreea Hașcu, om de publicitate, a mărturisit că președintele mai mult a promovat produsele olandeze, decât să le denigreze. „Legumele din Olanda vor atrage și mai mult atenția cumpărătorilor, care nu vor ține cont de planul de răzbunare“, a spus Andreea Hașcu.

Olanda are dreptate

Din alt unghi de abordare, românii nu condamnă decizia Olandei de a refuza accesul Româmiei în spațiul Schengen și consideră că oficialitățile din Țările de Jos au motive întemeiate pentru a ne ține departe de zona securității.
„Băsescu mai mult boicotează cetățenii. Vrea să rezolve probleme politice prin intermediul oamenilor de rând. Normal că Olanda nu ne vrea dacă la noi e plin de corupți. Se va da șpagă la frontiere și vor pătrunde în spațiul Schengen tot felul de mărfuri ilegale“, a explicat pensionarul Radu Neacșu. 

,,Normal că Olanda nu ne vrea dacă la noi e plin de corupți”, a spus pensionarul

,,Normal că Olanda nu ne vrea dacă la noi e plin de corupți”, a mărturisit pensionarul.

Dintre cetățenii întrebați dacă vor urma recomandarea președintelui, doar o tânără studentă a răspuns că da. „Sunt de acord cu ideea, am mai auzit de astfel de boicoturi la nivel internațional și, într-adevăr, e o strategie bună“, a declarat Corina, în timp ce se pregătea să intre într-un supermarket din centrul orașului. Studenta a fost contrazisă de prietenul ei, Mihai, care este avocat: „Dacă aplicăm boicotul, 80% dintre femei nu vor mai primi flori de ziua lor, pentru că florăriile vor fi goale“, a glumit tânărul.

Corina crede că boicotul este o idee bună

Corina crede că boicotul este o idee bună.

Conflict româno-olandez

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, la sfârșitul summitului de la Bruxelles, că opoziția Olandei la aderarea României la spațiul Schengen este un abuz. Premierul olandez, Mark Rutte, a reacționat spunând că rezultatele programului românesc anticorupție și împotriva crimei organizate sunt nesatisfăcătoare și că țara noastră nu depune suficiente eforturi pentru a combate aceste probleme. Aceleași observații au fost făcute de către oficialitățile olandeze și la adresa Bulgariei. „Nu exclud ca Olanda să spună din nou nu“, a afirmat premierul Mark Rutte.

Traian Băsescu a replicat că Jose Bargo, președintele Comisiei Europene, susține aderarea României și a Bulgariei la Schengen și că, din punctul de vedere al Executivului UE, cele două țări merită să facă parte din zona securității. Președintele a adăugat că Olanda nu respectă tratatul UE.

Premierul Olandei, Mark Rutte

„Nu exclud ca Olanda să spună din nou nu“, a susținut premierul olandez, Mark Rutte.

Țara prostituției și a consumului de droguri

Președintele României a acuzat olandezii de prostituție și de consum de stupefiante: „Chiar dacă Olanda își menține poziția referitoare la Schengen, toate intervențiile au fost împotriva ei. Inclusiv președintele Comisiei a spus că singura care nu respectă tratatul este Olanda. Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, Olanda are Rotterdam. Nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabandă, şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri. Noi încă luptăm cu ele“, a declarat președintele.

Războiul bulbilor „otrăviţi“

Incidentul de la summit nu este singular. În luna septembrie a acestui an, între România și Olanda s-a mai iscat o dispută. Autoritățile de la București au decis să blocheze la vamă importul de bulbi, flori și semințe din Țările de Jos, pe motiv că ar conține bacterii, după ce, cu o zi înainte, Olanda s-a împotrivit aderării țării noastre la spațiul Schengen. Drept urmare, Ambasada Olandei a cerut informații detaliate despre oprirea transporturilor de bulbi „otrăviți“, iar mai mulți parlamentari olandezi au acuzat țara noastră de „șantaj politic“. Această controversă a afectat ambele țări, în România dezvoltându-se o „criză a florilor“, în condițiile în care 80% din florile de la noi sunt importate din Olanda.

Pieţele din Bucureşti sunt pline de produse olandeze

Piețele din București sunt pline de produse olandeze.

Ce spun bucureştenii despre blocada cerută de către preşedintele Băsescu

"În România există două mari probleme: oferta produselor autohtone este foarte săracă și românii nu fraternizează", Dumitru Dona, bucureştean
"Normal că Olanda nu ne vrea dacă la noi e plin de corupți. Se va da șpagă la frontiere", Radu Neacșu, pensionar
"Sunt de acord cu ideea, am mai auzit de astfel de boicoturi la nivel internațional", Corina, studentă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite