FOTOGALERIE Persoanele cu dificultăţi devin IT-işti în Atelierele Fără Frontiere de la Faur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii fără adăpost, cei cu dizabilităţi şi defavorizaţi construiesc calculatoare din piese reciclate în Atelierul de Inserţiune, care le oferă primul job pentru integrarea lor socioprofesională. Marius Nicolae repară calculatoare,  mixează muzică şi viseze la o carieră în IT. Este doar unul dintre persoanele neîncadrabile pe piaţa muncii care a găsit un job la Atelier.

Marius Niculae are 29 de ani şi este angajat de mai bine de un an la Atelierele Fără Frontiere (AFF), prin programul Atelierul de inserţiune. AFF este o organizaţie nonguvernamentală care ajută persoanele defavorizate şi imigranţii să-şi găsească un loc de muncă.

Marius Niculae este unul din cei 3% români care trăiesc cu dizabilităţi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. Acest lucru nu îl împiedică să repare calculatoare. DJ, cum îi spun colegii, este mult mai mult decât atât: „este element de bază la secţia de recondiţionări”, a precizat directorul executiv al AFF, Raluca Ouriaghli.

Mai mult, DJ nu este doar o poreclă, el mixează muzică de club electro şi house. Faptul că ai nevoie de un „traducător” până te obişnuieşti, pentru că pronunţă cuvintele cu greu, nu este nici un impediment când vine vorba de muzica lui. În 2006, Marius a urmat cursurile unei şcoli de DJ şi a colaborat cu ei trei ani, în care a fost DJ în Kristal, Gossip, Nagual, Studio Martin, Malibu în Bucureşti, dar şi în cluburi din Iaşi, Braşov şi Drobeta Turnu Severin.

Nici cu calculatoarele nu are nici o problemă, DJ are certificări Cisco de IT Essentials, pentru hardware şi software. „La practică sunt bun. Eu ştiam să repar calculatoare când am venit aici, dar am fost şi la două cursuri. E bine aici, la Ateliere, după un an şi jumătate, sunt tot aici”, a afirmat el.

 „În octombrie, merg la Liceul Dinu Lipatti să termin clasele a XI-a şi a XII-a şi vreau să lucrez în IT”, şi-a spus el planurile. Urmează şi un stadiu de practică pentru tehnicieni, organizat tot în colaborare cu AFF, în vederea angajării pe piaţa muncii.

Mama lui DJ a fost prima care l-a îndrumat spre un ONG găsit pe internet, pentru a-şi găsi un loc de muncă. Drumul de la Asociaţia Motivation, pentru persoane cu dizabilităţi, la Ateliere a durat şase luni.

Dorinţa de schimbare, cea mai importantă

Mirela Mihai, responsabil cu recrutarea la Carrefour, a găsit joburi pentru membrii atelierului de IT. „Sunt o piesă din puzzle-ul lor”, a explicat ea colaborarea cu AFF. Constantin Daniel este acum lucrător comercial, după ce fusese şomer mai bine de un an, după terminarea liceului. Din martie 2011, a lucrat la Ateliere, a făcut cursuri gratuite de calculatoare, dar şi unul de măcelar, pregătirea lui iniţială.

AFF oferă sprijin oamenilor fără şanse de a fi încadrate pe piaţa muncii: persoane adulte fără adăpost, fără şcolarizare sau pregătire profesională, tineri din centre de plasament sau din cadrul serviciului de probaţiune, persoane cu dizabilităţi, sau din categorii sociale şi etnice defavorizate, precum şi cei cu probleme de adicţie şi imigranţi.

Fără frontiere
Thalo Kitoka este inginer petrolier, din Congo. La 52 de ani, el are un loc de muncă la Apanova, după ce a rămas şomer în 2006 şi a fost IT-ist instruit în atelierele AFF. „Nu e propagandă, sunt african, nu-s neamurile mele la AFF, dar chiar sunt fără frontiere”, povesteşte el experienţa cu asociaţia.

Cea mai importantă este dorinţa lor de schimbare, la interviul de angajare în atelierul ONG-ului Ateliere Fără Frontiere (AFF), criteriul esenţial este motivaţia candidaţilor, nu experienţa, vârsta sau studiile, a spus Daniel Matei, responsabil cu comunicarea la AFF.

Finanţat iniţial din fonduri sociale europene, atelierul se autosusţine în prezent, prin colaborarea cu partenerii şi din vânzarea calculatoarelor recondiţionate. Aici se produc şi genţi, huse, mape, din bannere publicitare reciclate.

Click pe imagini pentru fotogalerie:

image

Hard disk-ul de aur

Munca în atelier este plătită, angajaţii învaţă reguli de încadrare socială, precum şi să reparare calculatoare. De jobul lor beneficiază şi cei care cumpără calculatoarele reparate aici, la preţuri modice, cât şi asociaţiile şi şcolile care le primesc gratuit, prin proiectul de donaţii Assoclic.

În această săptămână AFF a sărbătorit trei ani de funcţionare care a inclus şi ceremonia de decernare a premiilor „Hard disk-ul de aur”, construite de angajaţi în atelier din piese de calculator. Reprezentanţi ai companiilor partenere, pentru finanţare şi reciclarea calculatoarelor, au fost invitaţi pe covorul roşu improvizat din bannere.

Atelierul de Inserţiune din Bucureşti a fost lansat pe 10 iulie 2009 cu 10 salariaţi. În prezent, 12 persoane cu dificultăţi lucrează aici şi sunt pregătite pentru încadrarea pe piaţa muncii. În trei ani, 70 de persoane cu probleme au fost reintegrate socio-profesional, iniţial în atelierele unde reciclează şi recondiţionează calculatoare, apoi pe piaţa muncii. Pe de altă parte, atelierul de calculatoare reciclează deşeurile electronice, contribuind la protecţia mediului, şi le donează copiilor şi tinerilor defavorizaţi.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite