Pictorul Horia Damian a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Damian a murit duminică, în Franţa, după ce a avut mai multă vreme probleme de sănătate, a declarat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci.

Petru Lucaci l-a prezentat drept "unul dintre cei mai importanţi artişti din ultimele decenii", care "a marcat un traseu în arta contemporană". Faptul că a expus la Guggenheim şi la Documenta, la Kassel, reprezintă cel mai înalt semn de apreciere, "maximum pentru un artist contemporan", a explicat Lucaci.

În 2009, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti a fost prezentată o amplă expoziţie cu lucrări ale lui Damian din ultimii 30 de ani, prilej cu care artistul a şi fost decorat cu Steaua României, de preşedintele Traian Băsescu. Horia Damian nu a putut fi însă prezent la eveniment, având de pe atunci probleme de sănătate.

Născut la Bucureşti, în 1922, Horia Damian a debutat la Salonul Oficial de Pictură de la Sala Dalles în 1941. Prima expoziţie personală a avut loc la Ateneul Român, în 1942. În 1946, el a câştigat o bursă la Paris, unde s-a şi stabilit.Artistul era membru de onoare al Academiei Române.

Damian a expus în muzee importante, precum Guggenheim New York, Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris, MoMA New York, Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou şi Grand Palais, Paris. Artistul român a fost un apropiat al lui Salvador Dali şi Yves Klein.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite