Arcul de Triumf, reparat cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia în restaurarea Arcului de Triumf va fi de 30,5 de milioane de lei, dintre care 22,5 de milioane de lei vor fi fonduri nerambursabile. "Ambiţia mea este ca de 1 Decembrie să se defileze pe acolo. Este vorba de lucrări de reabilitare şi restaurare a unui simbol al Bucureştiului“, a declarat Oprescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, Elena Udrea, au semnat ieri contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional pentru reabilitarea Arcului de Triumf. Investiţia în restaurarea Arcului de Triumf va fi de 30,5 de milioane de lei, dintre care 22,5 de milioane de lei vor fi fonduri nerambursabile.

„Mă bucur că, după trei ani şi jumătate, reuşim să semnăm contractul pentru reabilitarea Arcului de Triumf şi sper ca în viitor procedurile de accesare a fondurilor europene să fie simplificate. Ne dorim să începem lucrările cât mai repede, ambiţia mea este ca de 1 Decembrie să se defileze pe acolo. Este vorba de lucrări de reabilitare şi restaurare a unui simbol al Bucureştiului“, a declarat Oprescu.
La rândul său, Udrea a afirmat că a ţinut să semneze acest contract înainte ca mandatul de ministru să se încheie “pentru că este un proiect valoros şi care va conta enorm pentru capitala noastră”.

Mai mulţi turişti

Prin proiectul de consolidare, restaurare şi conservare a Arcului de Triumf, Primăria Capitalei urmăreşte integrarea permanentă a monumentului în circuitul turistic, dar şi valorificarea patrimoniului istoric al Bucureştiului.
De asemenea, un obiectiv al proiectului este şi sporirea numărului de turişti, după introducerea monumentului în circuitul public turistic şi asigurarea unor căi de acces pietonale către Arc, în interiorul zonei de protecţie a acestuia.
Astfel, proiectul urmăreşte atragerea unui număr de aproximativ 25.000 de turişti şi vizitatori în primul an după deschiderea permanentă, iar prin implementarea lui vor fi create 12 locuri de muncă permanente. Pe lângă lucrările de consolidare, vor mai fi refăcute faţadele şi decoraţiunile monumentului istoric. De asemenea, în interiorul Arcului de Triumf vor fi amenajate mai multe spaţii expoziţionale pentru lucrări de artă. Proiectul se va derula pe parcursul a 37 de luni.

Probleme la structură

Potrivit Primăriei Capitalei, proiectul este necesar doarece clădirea a fost afectată de trecerea timpului şi are probleme chiar de structură. Totodată, „din cauza vechimii sale şi din cauza poluării deosebit de mari pe care o suportă acest monument ca urmarea a traficului foarte intens din jurul său, piatra cu care este placat Arcul de Triumf s-a degradat şi necesită lucrări de consevare şi restaurare“, după cum se arată în hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 2009 prin care a fost aprobat proiectul.
Primăria Capitalei a depus cererea de finanţare în luna decembrie 2009, iar evaluarea a durat mai mult de un an şi şase luni. Potrivit municipalităţii, în etapa de contractare, Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului a solicitat clarificări suplimentare faţă de cele ale evaluatorilor contractaţi tot de instituţie.

„Reabilitat“ şi acum patru ani

Arcul de Triumf a mai intrat într-un proces de restaurare şi în urmă cu patru ani, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. Primăria Capitalei a încheiat în decembrie 2007 un protocol cu o societate comercială care a montat schele pe Arcul de Triumf pentru a lua probe necesare pentru realizarea unor analize. Ulterior, schelele de la monument au fost demontate.

Comemorează Marea Unire

Proiectat de arhitectul Petre Antonescu, monumentul Arcul de Triumf a fost construit în perioada 1921-1922 în partea de nord a Bucureştiului, la intersecţia Şoselei Kiseleff cu actualele bulevarde Constantin Prezan, Alexandru Averescu şi Alexandru Constantinescu. Monumentul comemorează victoria României în Primul Război Mondial, încununată cu Marea Unire. În Bucureşti au mai fost ridicate şi alte arcuri de triumf, cu existenţă temporară, dar după Primul Război Mondial s-a luat decizia construirii unui monument cu caracter permanent, şi astfel a luat fiinţă „adevăratul Arc de Triumf“, aşa cum îl numea compozitorul George Enescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite