Bucureştiul nu va mai avea uliţe şi WC-uri în curte abia în anul 2016!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, care este situaţia actuală a asistemului de apă şi canalizare.

“Dezvoltarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare nu este un titlu de glorie pentru nimeni. Este o responsabilitate pentru orice administraţie care doreşte să ofere oamenilor normalitatea unui trai civilizat”, şi-a început Oprescu discursul.
El a adăugat că acest lucru trebuia să se întâmple mult mai devreme, în urmă cu mulţi ani, dar că nu vrea să îi judece pe cei care au fost înaintea lui în fruntea Primăriei Generale.

40.000 de bucureşteni beneficiază acum de apă şi canal
Iată ce spune Sorin Oprescu că a găsit în Bucureşti atunci când a deventi primar şi ce a făcut în mandatul său care se apropie de final:

* La sfarsitul anului 2008, 23% din numărul total de străzi nu aveau apă si canal, (cca 4,5 % din locuitorii Bucureştiului fiind afectaţi) şi, în doar trei ani, procentul străzilor „de pamânt”, lipsite de apă şi canalizare, a scăzut considerabil: de la 23% la 14% (cca 2% - încă cel putin 40.000 de bucureşteni beneficiază acum de apă şi canal)
* Altfel spus, în 2008, s-a reliefat faptul că un număr important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare de numai 45-50%. Facem referire aici la: cartierele Băneasa, Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străuleşti (sectorul 1), cartierele Andronache, Ion Creangă (sectorul 2),  cartierul Olimpia, cartierul Progresului şi cartierul Apărătorii Patriei (sectorul 4), cartierul Bucureşti Măgurele (sectorul 5) şi cartierul Giuleşti Sârbi (sectorul 6).)

Staţie de pompare a apei potabile
Acum situaţia s-a schimbat vizibil. Lucrările la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare finalizate în cartierele Băneasa, Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străuleşti, Andronache, Ion Creangă, Olimpia, Progresul, Apărătorii Patriei, Giuleşti Sârbi însumeaza un număr total 142 de strazi, 67 km reţea publică de alimentare cu apă, 62,5 km reţea publică de canalizare menajeră, 6,5 km reţea publică de canalizare pluvială, 45,3  km sistem rutier.
Au fost de asemenea realizate patru staţii de preepurare a apelor pluviale, şase staţii de pompare a apelor uzate menajere şi o staţie de pompare apă potabilă.

Străzi în lucru 2011 cu finalizare 2012:
Cartierul Ion Creangă, sector 2 : 12 străzi însumând un număr de 4.917 m reţea publică de canalizare menajeră.
Valoare lucrări:  8.691.965 lei cu TVA .
Zona Şos. Bucureşti - Măgurele, sector 5 : 30 străzi însumând un număr de 10.000 m reţea publică de alimentare cu apă şi un număr de 9.500 m reţea publică de canalizare menajeră.
Valoare lucrări facturată până în prezent este de 9.348.986 lei fără TVA.

În acelasi timp, s-a impus prin actul adiţional numărul 6 la Contractul de Concesiune, demararea, incepand cu anul 2011, a programului de investiţii Bucur. În baza acestui document, Apa Nova este obligată să investească din fonduri proprii 60 de milioane de dolari pe parcursul a şase ani.
Un proiect de importanţă vitală îl reprezintă canalul colector nou de pe strada Cheile Turzii (zona Berceni-Olteniţei), vital pentru zona de sud a Capitalei, ţinând cont de faptul că dezvoltarea zonei în ultima perioadă a dus la punerea sub presiune a canalizării existente.

Proiecte propuse pentru demarare 2012:
Cartierul Petricani, sector 2 : 29 străzi însumând 4.264 ml reţea publică de alimentare cu apă, 8.577 ml reţea de canalizare unitară, 2 Staţii pompare ape uzate, 792 ml conductă refulare. Valoare de investiţie estimată 19 milioane lei. Lucrările se vor executa începând cu primavara acestui an. Pentru această zonă au fost analizate mai multe modalităţi de rezolvare a asigurării utilităţilor publice, zona fiind depresionară şi cu întinse suprafeţe de teren retrocedate. La finele anului 2011 au fost demarate procedurile de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de execuţie constând în devierea a două artere de apă de pe strada Paroşeni pe Şos. Petricani, lucrare ce va permite ulterior execuţia reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare.

Cartierul de locuinţe ANL Henri Coandă: însumând alimentare cu apă lungime reţea: a) artere de apă 6.460 ml + b) conducte de serviciu 20.328 ml, canalizare: sistem de canalizare pluvial: reţea de canalizare pluvială 15.323 ml, sistem de canalizare menajer 17.247 ml,  sistem de canalizare unitar 1.524 ml, drumuri  carosabile 82.800 mp. Nr. locuitori estimaţi: circa 5000. Valoare de investiţie estimată 76 milioane Euro.
Uun număr de alte 20 de străzi neechipate cu reţele publice de alimentare cu apă şi canalizare şi care constituie cazuri izolate în zonele lor îin toate sectoarele Bucurestiului.

Ţinând cont de situaţia prezentată, primarul Sorin Oprescu susţine că, la finalul anului 2016, va fi asigurată dotarea cu utilităţi publice (apă, canalizare) a tuturor utilizatorilor din Municipiul Bucureşti. El a precizat însă că eceastă situaţie va fi posibilă numai în cazul continuării tuturor investiţiilor propuse, aceasta corelată cu orientarea corectă a investiţiilor următoare.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite