Angajaţi corupţi la butoane: cum au furat trei IT-işti 8 milioane de euro pe spatele Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Bogdan Constantinescu, Daniel Cruceanu şi Costin Ştefăniţă Abur au fost trimişi în judecată după fraudarea unui proiect PHARE.

Procurorii anticorupţie au stabilit că Radu Constantinescu, director şi administrator general al unei societăţi IT, împreună cu ceilalţi doi angajaţi ai săi, Daniel Cruceanu şi Costin Ştefăniţă Abur, au ajutat Ministerul Justiţiei să achiziţioneze, fără drept, din fonduri PHARE, un echipament IT necesar într-un proiect.

Mai precis, în perioada 2007 – 2008, cu prilejul punerii în practică a proiectului „Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar”, cei trei suspecţi au prezentat din culpă Ministerului Justiţiei şi Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE documente inexacte (declaraţii, certificat de origine) în legătură cu respectarea regulii de origine europeană pentru un echipament IT furnizat în cadrul proiectului.

Documentele le-au fost puse la dispoziţie de inculpatul Abur Ştefăniţă Costin, angajat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale, care era în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la inexactitatea datelor. Acest lucru a fost posibil pentru că cei doi inculpaţi şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în cadrul acestei societăţi comerciale, nu au verificat veridicitatea datelor consemnate în documentele respective şi au acceptat cu uşurinţă afirmaţiile inculpatului Abur Ştefăniţă Costin cu privire la faptul că echipamentele respective respectă regula de origine europeană impusă în cadrul proiectului.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei, beneficiarul proiectului, a încasat pe nedrept suma totală de 8.418.019,32 euro provenită din fonduri PHARE şi din bugetul naţional.
Ministerul Finanţelor Publice - Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE s-a constituit parte civilă cu suma totală de 11.955.652,84 euro, din care 8.418.019,32 euro reprezintă paguba efectivă (compusă din finanţare europeană şi fonduri din bugetul naţional) iar 3.537.633,52 euro reprezentând beneficiu nerealizat.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite