FOTOGALERIE Cum să faci un milion de dolari într-un an. Trei tineri bucureşteni au găsit soluţia-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan, Vladimir şi Dragoş au făcut deja, la 27 de ani, primul milion de dolari şi îşi deschid din această toamnă un birou la New York. Cei trei tineri din Capitală care au creat o aplicaţie ce adună reacţiile de pe site-uri de socializare au contracte cu firme din toată lumea, printre care Banca Mondială sau NBC Londra.

În biroul firmei Ubervu din Ştefan cel Mare este o zi relaxată, ca de vacanţă. Cu calculatoare în faţă, o parte din echipă s-a adunat în bucătărie unde, în faţa unui pahar cu apă şi a unui bol cu lapte cu cereale, muncesc. Într-un colţ al holului aşteaptă să fie urcată pe perete o reclamă la cafea: „You can sleep when you're dead" („Ai tot timpul să dormi după ce mori"). De altfel, n-au apucat încă să pună toate tablourile, majoritatea cumpărate din SUA, pe pereţi.

Afacere între prieteni

Prinşi în faţa calculatorului şi cu telefoanele zbârnâindu-le într-una, Dan Ciotu şi Vladimir Oane au o zi obişnuită de muncă. Dragoş Ilinca, al treilea dintre membrii fondatori, este la Londra, acolo unde s-a mutat imediat ce au pus pe picioare afacerea. În mica pauză pe care şi-au luat-o, au şi început o dezbatere. „Cui nu-i place de Steve Jobs? Eu sunt fan Steve Jobs. Bine, ca om e naşpa, dar dacă te uiţi la ce-a făcut, îţi dai seama că e un tip remarcabil", e înflăcărat Vladimir.

„Şi Mark Zuckerberg e ok, dar a fost şi susţinut", continuă Dan. Cu toate că au simpatii şi antipatii printre magnaţii internetului, niciunul dintre băieţi nu şi-a dorit să lucreze pentru vreunul din colosurile Facebook, Google sau Microsoft. „Poate prin liceu, dar încă din anul al doilea de facultate, când ne-am făcut prima firmă ne-am dat seama că programarea nu e de noi", explică Dan. Dacă majoritatea afacerilor IT au pornit în vreun garaj, a celor trei tineri a pornit de pe băncile facultăţii, când habar n-aveau cu ce se mănâncă piaţa business. Cu toate că afacerea lor este mult prea nişată pentru a ajunge un colos, băieţii pot glumi pe seama strădaniei lor. „Vrem să cumpărăm Facebook după ce cumpără Google", le spunea Vladimir acum doi ani celor de la „The Guardian". Acum e mai moderat.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Dragoş are propria teorie: „Am fi dispuşi să vindem, dar contează foarte mult compania pentru că noi va trebui să muncim acolo câţiva ani şi trebuie să ne placă unde muncim, cu cine, dacă au grijă de echipă, nu să cumpere produsul şi să-l închidă a doua zi".

De aceea, fiecare se ocupă de o altă latură a afacerii care a reuşit să scoată de curând un profit de un milion de dolari, mai ales din contracte cu firme străine. De altfel, din „cartierul general" din Ştefan cel Mare reuşesc să ţină legătura fără probleme cu firmele din Silicon Valley sau Marea Britanie, de unde le vin majoritatea clienţilor.

Au pornit cu zero lei

Aplicaţia creată de băieţi, „Ubervu", le permite firmelor să monitorizeze tot ce se spune despre ele pe site-urile de socializare sau pe diferite site-uri şi pot să intervină şi să posteze mesaje atunci când apare vreo criză de PR. Un fel de Facebook pentru companii care pot vedea în timp real dacă primesc Like-uri sau plângeri pe Wall. Produsul a avut succes repede, fiind cumpărat de în jur de 350 de firme şi companii din toată lumea, printre care PayPal, Banca Mondială sau NBC Londra, dar şi multe altele pentru care băieţii au semnat un contract de publicitate.

Se cunosc de atâta vreme încât a spune că sunt ca o familie este aproape un clişeu. Dan şi Vladimir au fost colegi de liceu în Râmnicu Vâlcea, dar se ştiau încă din clasa I. Pe Dragoş l-au întâlnit la facultate, când n-au mai avut nevoie decât de o idee care să-i pună pe piaţă. Când se uită în urmă, se suspectează de naivitate. „Dacă ştiam cu ce se mănâncă, poate ne gândeam de două ori sau făceam altfel. Nu am adus niciun ban de-acasă, doar cât am adunat vreo două milioane pentru capitalul social", spune Vladimir. Iar când e vorba de prieteni buni, parcă şi certurile sunt mai uşoare. „Frumuseţea este că putem să ne spunem toate problemele. Ne înjurăm, ne trece şi gata", mai spune Vladimir.

Cu banii vine şi stresul

Nu se îmbracă la costum decât dacă au vreo întâlnire de afaceri prin New York, Silicon Valley sau Londra, merg cu metroul sau pe jos şi ţi i-ai dori ca amici de bere. Nimic nu i-ar da de gol că au o firmă care a făcut deja un milion de dolari şi că fac naveta cu regularitate între Big Apple şi Bucureşti, via Londra. Dragoş s-a mutat deja la Londra de unde gestionează afacerea, Vladimir are un şi el un apartament în capitala Marii Britanii, dar în Bucureşti stă cu chirie, iar Dan este singurul care coordonează echipa de pe loc.

Adevăratul test nu l-au dat când au trebuit să aducă primele contracte, ci când a trebuit să le explice părinţilor că nu se vor angaja, ci vor porni ceva pe cont propriu. „La început ne băteau la cap să ne angajăm. Mă sunau şi-mi spuneau să încerc să fac şi eu nişte bani ca lumea, că ştiu ei nişte joburi în Germania. Apoi când ne-au mai văzut prin reviste sau la TV au început să se gândească şi că o fi ceva de capul nostru", glumeşte Dan.

Dacă din afară viaţa lor ar putea părea Raiul pe Pământ, băieţi spun că odată cu contractele de mii de euro au primit la pachet şi tone de stres. „Viaţa mea nu s-a schimbat în mod deosebit. Stresul e mult mai mare. Mie îmi place ce fac, nu e rău, dar nu pot să zic că am o viaţă de huzur, încă nu am ajuns la punctul la care să ne relaxăm", mai spune Dan. „Nici viaţa mea nu e altfel, doar că facem mai mulţi bani şi am un apartament la Londra, nu am maşină", spune modest Vladimir.

Dragoş este mulţumit de viaţa pe care o duce la Londra, iar oraşul pare să i se potrivească. „Dacă mă plimb pe stradă aud o groază de alte limbi în afară de engleză şi nu mă simt ca un ciudat, că aş fi singurul care vorbeşte altă limbă pe stradă, e foarte în regulă. E un oraş foarte scump şi mare şi asta vine cu multe plusuri şi minusuri, poţi să faci absolut orice, dar costă, trebuie să planifici tot, pentru că de exemplu, dacă vreau să merg la teatru şi nu am bilete, ori nu găsesc ori mă costă foarte mult", spune tânărul.

Dacă Dragoş deja şi-a ales oraşul în care să locuiască, între Dan şi Vladimir se va da bătălia pentru a ocupa locul vacant de coordonator de la New York. Încă se gândesc cine se va sacrifica.

Citeşte şi despre o altă idee de afaceri de succes: Bogdan Ioan a inventat avizierul virtual.Tânărul programator şi-a propus să „mute" toţi locatarii de bloc în secolul XXI cu ajutorul unui soft care le gestionează calculele de la întreţinere precum un contabil, le ilustrează grafic ca un designer şi le transpune concret ca un profesor. Află totul aici!

image

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite