Sectoarele nesimţirii: Bătaia cu spatule sau bairamul cu manelele sunt sporturile preferate ale nesimţiţilor de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nesimțitul de București își transformă cartierul într-un loc murdar, în care scandalurile și muzica ce sparge difuzoarele sunt la ordinea zilei   Polițiștii locali au împărțit scandalagiilor amenzi de sute de mii de lei doar în primele luni ale anului, dar rezultatele întârzie să apară.  

Doi vecini își încingeau grătarul în spatele unui bloc din cartierul Sălaj, din sectorul 5, chiar în Ajunul Crăciunului de anul trecut. Carnea se rumenea, muzica orientală se auzea în tot cartierul, locația a fost perfect aleasă, chiar lângă ghena de gunoi. În câteva minute, încălziți de alcoolul pe care îl consumaseră, cei doi vecini, împreună cu rudele, s-au luat la bătaie cu spatulele.

Aceasta este doar o scenă din spectacolul la care bucureștenii sunt martori și doar una dintre sutele de astfel de situații amendate pe Poliția Locală. Aproximativ 70% dintre amenzile date de polițiștii locali în sectorul 1 au fost pentru scandaluri între vecini, gălăgie, consum de băuturi alcoolice în stradă şi mizerie. De asemenea, în acest procent se încadrează şi bucureștenii care uită să adune resturile animalelor de companie după o plimbare sau cei care își plimbă câinii agresivi fără botniță. "În primul semestru al anului 2011, Poliția Locală Sector 1 a sancționat contravențional 5.046 de persoane, cărora le-au fost aplicate amenzi în valoare de 1.742.622 lei", au specificat reprezentanții Primăria Sectorului 1. Astfel de situații sunt întâlnite în toate cartierele din București.

Vulgaritate la drumul mare

Locuitorii din sectorul 4 al Capitalei, spre exemplu, au de-a face cu oameni pentru care distracția începe doar atunci când volumul casetofoanelor este la maximum. Zone ca Şoseaua Berceni, Bulevardul Brâncoveanu, Şoseaua Giurgiului, Bulevardul Cantemir, Piaţa Sudului, Bulevardul Şincai, Calea Şerban Vodă, Strada Nehoiu, Drumul Găzarului, strada Luică sau Calea Văcăreşti sunt locuri unde scandalul și gălăgia sunt des întâlnite. Reclamațiile curg și amenzile se înmulțesc. Doar în prima jumătate a anului, Poliția locală din sectorul 4 a dat amenzi în valoare de peste 276.000 de lei doar pentru tulburarea liniștii publice în cele aproape 600 de astfel de cazuri constatate. Polițiștii locali din sectorul 3 s-au obișnuit și ei să confrunte bețivanii, scandalagiii sau persoane care își aruncă gunoaiele aproape oriunde. Doar într-o săptămână din luna august, aceștia au împărțit amenzi de peste 27.000 de lei celor care au băut pe stradă, și-au deranjat vecinii sau au stat la colț cu mâna întinsă.

"Nesimțirea merge de multe ori mai departe și mulți sunt surprinși că pot fi amendați pentru așa ceva", a spus Răzvan Popa, purtător de cuvânt în cadrul Poliției Locale a Municipiului București.

În cartierele Ferentari și Rahova din sectorul 5, actele și gesturile obscene, înjurăturile și vulgaritatea sunt lucruri cu care bucureștenii care locuiesc aici s-au obișnuit. Aproape 200 de amenzi și avertismente au fost date în Ferentari într-o jumătate de an celor care s-au certat, s-au bătut, s-au înjurat sau sau distrat în plină stradă.

Grătarele între blocuri, un sport de cartier

Regulile de curățenie sunt și ele încălcate flagrant în Ferentari sau Rahova, 36 de amenzi fiind date anul acesta doar pentru astfel de cazuri. Și în conturile poliției locale din sectorul 4 zonă a intrat o sumă frumușică și din amenzile împărțite celor care care nu au găsit drumul către pubele, în valoare de apoximativ 122.000 de lei, doar anul acesta. Cei care aruncă țigările în mijlocul străzii și gunoiul pe geam sau la colțul blocului fac parte și din peisajul sectorului 6. "În cursul anului 2011 au fost aplicate 118 sancţiuni contravenţionale în valoare de 133.100 lei şi 58 avertismente", este specificat în informarea Poliției Locale din sectorul 6. Și aici scandalurile între vecini și distracția care deranjează sau grătarele din parcare dau bătăi de cap localtarilor din zonă. Aproape 116.000 de lei au fost adunați după ce aici s-au dat peste 260 de amenzi și circa 180 de avertismente anul acesta.

 Profilul nesimțitului de București

Conform reprezentanților Poliției Locale, există câteva categorii aparte de persoane care nu au cei șapte ani de acasă. "Sunt cei care stau în intersecție, în mașini de lux, cu muzica dată tare, și se gândesc că este cel mai bun moment să-și golească scrumiera sau să-și arunce peturile, cei care cred că gradinița din fața blocului, scara blocului sau chiar acoperișul blocului este cel mai bun loc de a face grătar și cei care nu se duc până la colțul blocului pentru a arunca gunoiul și îl aruncă direct pe geam", spune Răzvan Popa, purtător de cuvânt în cadrul Poliției Locale București.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite