Elisabeta Lipă: „Nu vom mai plăti străinii din banii publici!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CS Dinamo se declară împotriva importului de vedete din afară şi spune că va folosi bugetul în special pentru dezvoltarea secţiilor de copii şi juniori. În mileniul III, gruparea din Ştefan cel Mare se luptă să îşi reclădească o nouă identitate. Renovarea complexului sportiv este momentan principala prioritate a şefilor clubului.

Adevărul: Care este situaţia generală a clubului în acest moment?

Elisabeta Lipă: Ne luptăm pentru supravieţuire. Nu ne putem compara cu ce a fost înainte de Revoluţie, nici măcar cu ce era acum câţiva ani. Sportul românesc în general e pe o pantă descedentă şi Dinamo nu poate fi o floare într-o grădină goală. Principala problemă nu sunt bani, ci numărul din ce în ce mai mic de sportivi şi de copii care vor să mai facă mişcare.

Nu mai sunt copii impresionaţi de brandul Dinamo?

Nu prea mai sunt impresionaţi de nimic, asta e mai grav. Şi înainte mai existau copii care ezitau să facă sport, dar exista cineva în spate care îl împingea să facă sport. Acum copii preferă să facă sport mai mult pe Wii şi pe alte drăcii.

După 1989 s-a pus pentru o perioadă problema desfiinţării clubulului. Mai există acest risc?

Doamne fereşte! Dacă Steaua sau Dinamo nu ar mai fi, sportul românesc ar dispărea instantaneu! Peste 70% din sportivii de valoare sunt legitimaţi la aceste două cluburi şi nu văd, în actualul context economic, vreo altă grupare care să poate suporta financiar şi logistic ce avem noi.

Cum aţi cataloga resursele financiare ale CS Dinamo?

Nu pot să zic că stăm rău, dar nici nu ne permitem să susţinem financiar în totalitate echipele de jocuri. Noi le putem oferi sportivilor casă, masă şi premieri, dar nu sunt de acord cu acele salarii imense pe care le iau aşa-zisele vedete. Fotbalul a stricat piaţa. Eu nu înţeleg de ce să dăm până la 15.000 de euro pe lună unui străin, dacă tot nu facem nicio performanţă notabilă în cupele europene.

Să înţelegem că sunteţi împotriva importului de jucători străini?

Nu e vorba de asta, doar că nu e ok să îi plătim din banii publici. Până acum câţiva ani existau sponsori la jocurile de echipă, care îşi alăturau numele de brandul Dinamo şi care asigurau aceste salarii. Acum e criză şi ar fi o greşeală să preluăm noi rolul lor. Cel mai bun exemplu negativ sunt ultimele campioane naţionale de la volei (n.r Deltacons Tulcea, Petrom Ploieşti şi CSU Metal Galaţi). Primăriile şi consiliile judeţene locale au pompat bani la greu, au adus jucători de afară şi echipele s-au desfiinţat ulterior.

Poate deveni Dinamo un club privat în viitorul apropiat?

Pe hârtie sună bine, dar practic sunt doar vise. Sunt ferm convinsă că s-ar găsi mulţi care ar vrea să ia stadionul bazinul şi clădirile să le vândă apoi, dar pe sportivi şi antrenori nu cred că le-ar convine să îi preia cu tot cu salarii.

Ce obiectiv are Dinamo prin sportivii săi la Jocurile Olimpice?

Facem eforturi împreună cu cei de la federaţii şi cei de la COSR să le asigurăm condiţiile necesare. Ei zic că un sportiv aflat în pregătire pentru Londra nu este tocmai un muritor de foame. Ne dorim la medalii tot la sporturile de tradiţie precum canotaj, scrimă, gimnastică sau kaiac-canoe pentru că nu poţi spera la un titlu olimpic de la un sportive care nu s-a remarcat până acum deja.  

Ce recompense se vor acorda medaliaţilor?

Conform legii, până la 50 la sută din premierea oferită de statul român. Din păcate la ediţie precedentă, Dinamo nu a reuşit să îşi achite la timp obligaţiile şi îmi pare rău. Abia în 2010 am reuşit să le dau o parte din bani, până la 20 la sută din recompensa dată de statul român.

Cum vedeţi rivalitatea cu Steaua? S-a estompat faţă de anii trecuţi sau e mai puternică?

Există o rivalitate exacerbată din păcate şi totul pleacă de la fotbal. Eu înţeleg că trebuie să ai un adversar pe teren, dar în afara lui nu înţeleg deloc această ură. Şi eu am făcut sport de performanţă, dar nu am scufundat niciodată barca colegelor de la Steaua...Scadalurile apar deseori din cauza arbitrajelor şi cred că toată tevatura este făcută de unii care îşi ascund astfel neputinţa.

Se renegociază contractul cu FC Dinamo

Clubul Sportiv şi FC Dinamo au în prezent un contract de asociere dat prin hotărâre de guvern prin care cei de la fotbal trebuie să achite o chirie de 3.000 de euro pe lună pentru utilizarea stadionului şi altor clădiri din complex. Cele două părţi se judecă în instanţă pentru o datorie de aproape 1 miilion de euro, sumă ce constituie utilităţile neachitate de FC Dinamo în perioada 2002-2009. "Banii aceştia nu vor intra în visteria clubului, ci vor fi redirecţionaţi către bugetul de stat. Negociem cu cei de la fotbal să rupem cumva acest contract şi să trecem pe o formă de închiriere. În acest fel, ei vor plăti fix doar pe ce folosesc, iar noi vom putea închiria către alţii restul clădirilor şi terenurilor neutilizate", a explicat chestorul Lipă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite