Go, jocul minţilor ascuţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de elevi ai Şcolii 179 din sectorul 1 al Capitalei preferă să rămână la şcoală după orele de curs pentru a dezlega tainele jocului Go. Şcolarii sunt dedicaţi jocului de memorie inventat în China şi au obţinut premii chiar şi la competiţii internaţionale de juniori.

Silvestru State (10 ani) a început să joace Go în urmă cu doi ani. „Mi-a plăcut din prima. M-a chemat un prieten în parc unde pe o bancă se juca Go. În câteva săptămâni ştiam deja acest joc", a spus tânărul. Acesta a fost doar un început ăpentru Silvestru, care, apoi, a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale la GO. Din 2009, el se poate mândri cu titlurile de campion naţional şi campion european la juniori, la categoria lui de vârstă. De asemenea, tânărul s-a calificat la campionatul mondial, ce va avea loc în luna august a acestui an, la Bucureşti. „De când am devenit bun la Go am avut şansa şi să călătoresc foarte mult. Campionatele au fost organizate la Vatra-Dornei, la Sibiu, Brăila, în Finlanda, Cehia", a explicat campionul la Go.

Jocul ce te face mai deştept

Silvestru nu este singura minte ascuţită de la Şcoala 179 din Capitală. Alături de el împărtăşesc pasiune pentru Go şi Mircea Niţu, în vârstă de 9 ani, şi Soranna Băcanu, în vârstă de 10 ani. „Am învăţat repede jocul. Pe mine m-a impresionat de la început. Îmi place să câştig şi să obţin punctaj", a spus Mircea Niţu.

Cei care le-au deschis apetitul pentru Go copiilor de la Şcoala 179 sunt Adelina Sora, secretarul general al Federaţiei Române de Go, şi Lucian Nicolaie, de asemenea, campioni la acest joc. „Go este un joc ce-ţi deschide mintea şi-ţi stimulează spiritul competitiv. Suntem sprijiniţi de părinţi să organizăm cursuri de Go în Şcoala 179, ca materie extracurriculară. Din păcate, sunt foarte puţine şcoli unde copiii au şansa să înveţe acest joc fascinant", a mai spus Adelina Sora. În prezent, copiii se pregătesc asiduu pentru Campionatul de Seniori din Franţa, ce va avea loc în vară.

Preferatul samurailor

Go a fost inventat în China Antică în urmă cu mai bine de 4.000 de ani. Una dintre cele mai cunoscute legende cu privire la inventarea jocului este cea de pe vremea împăratului Yao. Dezamăgit de lipsa de isteţime a moştenitorului său, împăratul i-a cerut unui consilier să realizeze un joc de gândire care să dezvolte capacitatea de memorare şi de concentrare de care are nevoie în lupte. Jocul a pătruns în România din 1982, graţie unor articole publicate în revista „Ştiinţă şi tehnică".

Cum se joacă Go

Tabla de Go este realizată din lemn, şi are 19 linii orizontale şi 19 linii verticale. Concurentul cu piese negre are dreptul la prima mutare, adică va plasa piesa de Go pe intersecţia a două linii. Apoi, concurentul care are piesele albe va plasa una dintre acestea pe tablă. Jucătorii vor muta alternativ piesele. Obiectivul jocului este ocuparea celei mai mari părţi a tablei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite