FOTOGALERIE Viața în cel mai periculos cartier din București: heroină, prostituție, sărăcie și lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce trebuie să te ferești când vii în București. Cei mai mulți te-ar sfătui să nu calci prin Ferentari. La nicio oră din zi sau noapte. Și asta pentru că e cartierul care și-a câștigat de-a lungul anilor, pe merit, eticheta de zona traficanților și a consumatorilor de heroină.

Aici sunt cei mai mulți dintre aceia care își duc viața numai cu gândul că își pot vinde și sufletul pentru a avea ce să-și bage în venă.

Dar Ferentariul nu e doar atât. E locul din București care te cutremură prin sărăcie, case-ghetou din care mai iese câte un plod ca să caute prin gunoaie ceva de mâncare. Tot aici însă ai parte și de partea opusă a vieții: vile impunătoare, de-ți taie respirația prin luxul pe care-l emană.

image

CLICK PE IMAGINI PENRTU GALERIE FOTO DIN CEL MAI PERICULOS CARTIER AL CAPITALEI

Locul de care
vi se zice să vă feri
ți

Un celebru banc, cunoscut în rândul bucureştenilor, spune: „Două babe citeau ziarul: - Auzi tu, zice una, două babe violate în Ferentari! - Şi noi stăm ca proastele în Titan! ..". Este, evident, doar o glumă, dar pleacă, totuşi, de la realitate. Cartierul din sectorul 5 este unul dintre cele mai periculoase zone din Bucureşti şi poate din toată ţara.

Aflat la 10 minute de mers cu maşina de Piaţa Unirii, adică de centrul Capitalei, cartierul este, în mare parte, populat de foarte multe case şi blocuri de ghetou. Puţini dintre bucureşteni ajung, însă, să-l cunoască, întrucât cartierul se întinde până la periferia de sud-vest a Bucureştiului. Mai mult, toţi ştiu că nu este un loc tocmai bun de vizitat. Cei mai frecvenţi oaspeţi ai acestei zone sunt însă consumatorii de droguri foarte periculoase, în special heroină, din cauză că aici sunt cei mai mulţi traficanţi care se ocupă de vântarea acestui drog din Capitală.

image

Tunsu  Petre, „Champs Elysees-ul"
traficanţilor de heroină

Strada Soldat Petre Tunsu, un drum care porneşte din Prelungirea Ferentari şi duce spre periferia sectorului 5, aproape de comuna ilfoveană Bragadiru, este cea mai cunoscută zonă din Ferentari.

O străduţă neînsemnată pentru majoritatea bucureştenilor, dar celebră pentru interlopi, traficanţii de droguri, consumatorii de stupefiante şi poliţişti.

Artera este pomenită în multe dintre mărturisirile consumatorilor de droguri. Silviu este unul dintre aceştia, iar povestea lui este publicată pe blogul cevautil.blogspot.com.

image

Autorul blogului descrie străduţa ca pe un decor de film turnat în Bronx: ghetouri dezolante, câini vagabonzi, găleţi de gunoi aruncate direct de pe geam. „În plină stradă lăutarii cântă pentru un mort. Nu mai credeam să existe astfel de cartiere in Bucureşti", scrie Silviu.
O bucureşteancă din sectorul 5 a scris şi ea pe blogul „O fată din Ferentari" că un taximetrist i-a povestit că Petre Tunsu este a doua stradă ca popularitate din Capitală, după Magheru. Motivul: traficul de droguri. Ea spune că taximetriştii nici nu intră pe stradă, de obicei, de frica traficanţilor şi băieţilor de cartier.

Vile de lux, printre munţii de gunoi

Peisajul de pe Tunsu Petre este unul dezonalnt. Străduţa este plină de gropi şi băieţi dubioşi care te fixează imediat ce intri de pe Prelungirea Ghencea. În partea dreaptă se intend câteva blocuri gri de ghetou, care par să fi fost muşcate de milioane de şobolani, acoperite pe alocuri de sutele de antene parabolice. Copiii se joacă printre munţi de gunoaie şi haite de câini. Trotuarele nici nu se mai văd de atâta mizerie, iar locuitorii sunt nevoiţi să meargă pe stradă.

image

Oamenii din cartier se împart în trei categorii: unii îmbrăcaţi sărăcăios, cu feţe posomorâte, şmenarii care par gata să sară la scandal din prima provocare şi o a treia categorie, foarte rară şi surprinzătoare, „băieţii deştepţi" care şi-au ridicat vile de lux în acest capăt de lume.

Îşi câştigă pâinea
căutând prin mizerii

La capătul străzii se întinde o zonă de câteva sute de metri pătraţi, plină cu gunoaie. Printre ele îşi face loc un băieţel de-un metru şi-o şchioapă, care cară după el un sac plin cu sticle de plastic şi cutii de bere. Îl cheamă Adrian, are opt ani şi jumătate şi asta face zilnic. Nu este „încă" la şcoală, dar trebuie să o ajute pe mama lui să-şi câştige existenţa. „Mergem cu căruciorul şi le vindem în Militari. O ajut pe mama că nu avem ce mânca", spune băiatul, cu ochii trişti.

image

„Mai bine aş muri decât
să mai trăiesc în sărăcia asta"

Lângă el, fără să-i facă concurenţă, este o femeie în vârstă de 60 de ani. Este îmbrăcată sărăcăcios şi trage, cu greutate, de o uşă distrusă din lemn. „Ce să fac, mamă, adun lemne pentru la iarnă să o ajut pe fiicămea. Are trei copii şi nici ea şi nici ginere-miu nu muncesc". O cheamă Iulia Bădăluţă şi lucrează pe şantier, pe-un salariu de doar 700 de lei.

image

„Mai bine aş muri, decât să mai trăiesc în sărăcia asta, dar ce să fac? Mai trăiesc ca să-mi ajut fata şi nepoţii. Eu mai găsesc ce să mănânc din mila colegilor de pe şantier, dar copilaşii ce să facă, sărăcuţii? Aşteaptă tot de la mine. Să dea Dumnezeu să ne meargă mai bine, că doar El mai poate face ceva". Dă să plângă dar se şterge repede la ochi cu manşeta de la bluza murdară şi îşi continuă treaba.

Alte cartiere periculoase:
Balta Albă şi Pantelimon

Şefii de la Poliţia Capitalei susţin că, deşi Ferentariul este considerat cel mai periculos cartier din Bucureşti, mai sunt şi alte zone care-i fac concurenţă. „Sunt mulţi drogaţi, dar nu în tot cartierul. Cei mai mulţi sunt, într-adevăr, pe Tunsu Petre. În Ferentari nu sunt cele mai multe infracţiuni cu violenţă, totuşi. Mai avem Râmnicu Sărat şi câteva străduţe adiacente din cartierul Balta Albă şi cartierul Pantelimon, unde sunt multe furturi din maşini, smulgeri de genţi", susţine o sursă de la Poliţia Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite